Iohannis: Bugetul este problematic. CSAT l-a avizat după ce Guvernul a făcut un angajament

CSAT a avizat favorabil bugetele pe securitate naţională, deşi acestea au fost reduse, după ce premierul şi ministrul de Finanţe s-au angajat ca, la rectificarea bugetară, să vină cu suplimentări acolo unde va fi nevoie.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)

Bugetul pregătit de Guvernul Grindeanu este problematic, fiind supraevaluat, a opinat, luni, preşedintele Iohannis, după şedinţa CSAT convocată special pentru avizarea proiectelor de buget pentru ordonatorii din domeniul securităţii naţionale.

"Guvernul a pregătit un proiect de buget pe care doreşte să îl trimită în Parlament şi, pentru acest lucru, este nevoie de avizul CSAT. Acest buget, pe care Guvernul l-a pregătit şi este gata să-l trimită în Parlament, mi se pare problematic. Acest buget prevede o creştere foarte mare a cheltuielilor şi, după părerea specialiştilor şi după părerea mea, acest buget este prea optimist.

Este un buget supraevaluat, fără să existe o explicaţie pertinentă pentru această creştere foarte mare – vorbim de o creştere de în jur de 15%. Chiar dacă considerăm că economia României va creşte, lucru pe care ni-l dorim cu toţii, o creştere atât de mare este greu de realizat", a declarat Iohannis în cadrul unei conferinţe de presă, susţinute la finele şedinţei CSAT.

Totodată, şeful statului s-a declarat mirat că, în contextul în care Guvernul mizează pe o creştere atât de mare, pe de altă parte bugetele din domeniul securităţii naţionale, în unele zone, au fost scăzute.

"Proiectul care ne-a fost prezentat prevede o alocare de 2% pentru bugetul Ministerului Apărării Naţionale, ceea ce corespunde cu angajamentele în vigoare şi este important de subliniat că acest buget trebuie şi executat. Şi trebuie executat cu folos pentru România şi pentru securitatea naţională a României", a afirmat Iohannis, adăugând că este extrem de important ca banii alocaţi Ministerului Apărării Naţionale să fie folosiţi pentru programe de dotare pe termen lung, care realmente duc la o modernizare a dotării în România.

Preşedintele a mai precizat şi că în timp ce bugetul pentru Ministerul de Interne este într-o zonă foarte apropiată cu cel de anul trecut, toate celelalte bugete sunt scăzute cu aproximativ 10% faţă de alocarea din 2016.

Una peste alta, finalmente, CSAT a avizat favorabil bugetele pe securitate naţională, aceasta în condiţiile în care Guvernul, prin Prim-ministrul şi Ministrul Finanţelor, s-a angajat ca, la rectificarea bugetară, să vină în completarea acestor sume, acolo unde apar probleme, în special în domeniul salarizării personalului.

"Cu această remarcă, a fost avizat proiectul de buget. Vă mulţumesc!”, a concluzionat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne