Iohannis, apel către forţele politice din Moldova: Stabilitatea este esenţială

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis reacţionează la tensiunile care zguduie Republica Moldova. Şeful statului transmite, într-un scurt comunicat de presă, că stabilitatea Republicii Moldova este esenţială pentru continuarea parcursului european al acestui stat şi face un apel la dialog responsabil între forţele politice, la calm şi reţinere.

"Faţă de evoluţiile politice recente din Republica Moldova, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, adresează tuturor forţelor politice din această ţară un apel ferm pentru respectarea democraţiei şi a statului de drept.

Stabilitatea Republicii Moldova este esenţială pentru continuarea parcursului european al acestui stat, care s-a angajat să ducă la îndeplinire un amplu proces de reforme, inclusiv în ceea ce priveşte statul de drept şi buna guvernare, în conformitate cu angajamentul său faţă de Uniunea Europeană, în baza Acordului de Asociere.

Această situaţie de criză poate fi rezolvată în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova doar prin dialogul responsabil al tuturor forţelor politice, care trebuie să manifeste calm şi reţinere în această perioadă şi să acorde astfel prioritate stabilităţii politice a ţării", transmite Iohannis.

Reamintim că ieri socialiştii lui Igor Dodon şi blocul pro-european ACUM au făcut acord anti-Plahotniuc şi, în cadrul unei şedinţe a Parlamentului în care au sfidat Curtea Constituţională, considerată a fi sub influenţa lui Vladimir Plahotniuc, s-a decis desemnarea unui nou Guvern şi a unui nou şef al Parlamentului. Astfel, preşedintele republicii Igor Dodon a semnat decretul de numire în funcţia de premier a liderului PAS, Maia Sandu.

În aceeaşi şedinţă - care a debutat, conform Euractiv.ro, cu mascaţii la uşă şi pe întuneric (pentru că secretariatul a încercat să saboteze evenimentul), a fost numită la conducerea legislativului Zinaida Greceanîi, reprezentantă a socialiştilor din PSRM. Socialiştii au primit, de asemenea, şi câteva posturi de miniştri.

Partidele politice menţionate au semnat un acord de "dezoligarhizare" a ţării, o trimitere clară la Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc. S-a decis declararea Republicii Moldova drept "stat capturat" şi demiterea şefilor din justiţie, servicii secrete şi din alte instituţii vitale.

Ulterior, Curtea Constituţională a decretat că numirea Guvernului Maia Sandu este neconstituţională iar astăzi aceeaşi CCM l-a suspendat din funcţie pe preşedintele Igor Dodon şi a decis dizolvarea Parlamentului. Preşedinte interimar ar fi Pavel Filip, acesta semnând decretul pentru organizare de alegeri anticipate pe 6 septembrie.

Lucrurile nu s-au oprit aici. Oligarhul Plahotniuc a organizat un mare miting în Piaţa Marii Adunări Naţionale. De acolo, mulţimea în fruntea căreia se află Plahotniuc şi Filip a pornit spre clădirea Preşedinţiei cu rezoluţia „pentru apărarea ţării”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne