Ioana Petrescu nu are buget pe 2015. Motivul: Nu e normal ca Ponta să-şi asume un buget dacă nu va mai fi premier

Ioana Petrescu, Ministru de Finanţe
Ioana Petrescu, Ministru de Finanţe (Loredana Diacu/Epoch Times)

Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor Publice, a declarat, marţi seară, că actualul Guvern nu îi va prezenta preşedintelui Traian Băsescu bugetul pe 2015, întrucât nu este normal ca Victor Ponta să îşi asume un buget pentru anul 2015 în contextul în care acesta nu va mai fi prim-ministru.

"Mi se pare în regulă ca noul premier să îşi însuşească acest buget. Victor Ponta este premier, dar s-ar putea să fie preşedinte, şi nu premier. Parlamentul este oricum în vacanţă, până pe 15 noiembrie, şi nu ar avea cui să i-l prezinte. Nu e normal, dacă Victor Ponta ştie că s-ar putea să nu fie pe acest scaun de premier, anul viitor, să îşi însuşească acest buget", a declarat Ioana Petrescu în cadrul unei emisiuni de la Realitatea TV.

Ioana Petrescu a mai afirmat, de asemenea, că nu există un draft al bugetului pe 2015, însă au fost făcute estimări despre cât se poate colecta anul viitor.

"Ceea ce facem în momentul de faţă sunt estimări la cât se poate colecta anul viitor, care sunt cheltuielile bazate pe estimările de anul acesta. Vorbim de lucruri în mare, nu de alocări de cheltuieli pe diferite bugete, care vor fi asumate de noul Guvern. Nu există un draft", a explicat Ioana Petrescu.

Întrebată dacă a fost deranjată de modul în care a pus preşedintele Băsescu problema reducerii CAS, la întrevederea de la Palatul Cotroceni, cu premierul Victor Ponta, ministrul Finanţelor nu a recunoscut de această dată că nu a avut datele pe care să le prezinte preşedintelui şi a replicat că reducea CAS a fost "mult politizată".

Totodată, la întrebarea dacă va mai fi ministru anul viitor şi de unde ştie că va putea susţine bugetul în condiţiile în care nu există un draft, Ioana Petrescu a răspuns:

"Pentru că, cum am spus, am făcut estimări despre cât se poate colecta, de fiecare dată când aceste măsuri au trecut prin Guvern, să ştim care a fost impactul bugetar. De fiecare dată când vorbim de posibilitatea schimbării unui Guvern, poate veni cu o altă viziune, dar nu înseamnă că nu se continuă anumite măsuri. Faceţi presupuneri, de aceea este bine să aşteptăm cu acest buget, pentru a vedea pe cine o să avem premier".

În context, premierul Victor Ponta susţinea însă în luna octombrie, la Sibiu, că bugetul pe anul 2015 este foarte probabil să fie trimis în Parlament, de viitorul premier şi viitorul Guvern, la sfârşitul lui noiembrie, începutul lui decembrie, potrivit hotnews.ro.

"Noul buget pentru 2015, care va fi, de fapt, un buget multianual, trebuie să gândim 2015-2016, trebuie prezentat şi însuşit de către viitorul prim-ministru şi viitorul Guvern. Altfel, ar fi incorect din partea mea să-i fac eu bugetul şi să-l pun la anul să guverneze ţara după cum am făcut eu bugetul. Deci, foarte probabil, din acest motiv avem şi vizita Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale, la sfârşitul lunii noiembrie. Foarte probabil, sfârşit de noiembrie, început de decembrie, trimitem în Parlament noul buget, cu această perspectivă multianuală 2015-2016", a precizat premierul Ponta.

Iohannis, revoltat de declaraţiile Ioanei Petrescu

Klaus Iohannis a criticat dur Guvernul Ponta ca urmare a declaraţiei halucinante a ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu, potrivit căreia nu există nici măcar un draft de buget pentru anul 2015.

"Spun de câteva săptămâni că nu avem nici măcar un draft de buget, iar asta nu e în regulă. Spun de luni că Guvernul Ponta nu are nicio viziune pentru România şi iată, am primit confirmarea oficială, ministrul Finanţelor confirmă că nu avem nici măcar un prim draft de buget pentru 2015. Acest lucru este grav. Zilnic aflăm de noi pomeni electorale, aflăm noi minciuni de la Ponta şi ni se confirmă, nu au o bază aceste promisiuni, sunt vorbe în vânt. Dacă Ponta şi Guvernul doresc să mă contrazică, să poftească cu proiectul de buget în Parlament", a încheiat Iohannis.