Organizatorii ceremoniei de reînhumare a lui Nyiro Jozsef doresc o nouă autorizaţie de la primărie

Epoch Times România
27.05.2012

Şefului ceremoniei de reînhumare a scriitorului Nyirő József desemnat de Parlamentul Ungariei, Fráter Olivér, a declarat că va solicita primarului din Odorheiu Secuiesc o nouă autorizaţie pentru a putea avea loc reînhumarea, după ce au fost nevoiţi să amâne ceremonia programată duminică.

Organizatori ceremoniei spun că au amânat reînhumarea pentru că doresc să respecte pe deplin reglementările legale în vigoare din România.

Şefului ceremoniei de reînhumare a scriitorului Nyirő József desemnat de Parlamentul Ungariei, Fráter Olivér, a declarat agenţiei de presă MTI că ceremonia a fost amânată, urmând să aibă loc la o altă dată. Conform comunicatului transmis de acesta MTI, Prefectura Harghita a observat cu 48 de ore înainte de ceremonie că autorizaţia semnată de primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, avea numărul de înregistrare greşit. Fráter Olivér a menţionat că potrivit Prefecturii Harghita, reînhumarea nu are altă piedică legală, motiv pentru care solicită primarului Bunta o nouă adeverinţă, care să nu aibă formal greşeli, pentru a putea ţine ceremonia de reînhumare.

De altfel, Bunta a făcut public duminică un comunicat în care îşi asumă responsabilitatea pentru greşeala comisă în eliberarea adeverinţei. Totodată, primarul a încurajat organizatorii să ţină totuşi ceremonia.

Directorul de comunicare al ceremoniei de reînhumare a scriitorului Nyirő József, Lukács Csaba, a declarat postului de televiziune Hír TV, că înmormântatea va fi organizată mai târziu, iar duminică va avea loc doar o slujbă ecumenică, în prezenţa mai multor conducători de biserici. El a susţinut că autorităţile i-ar fi intimidat pe conducătorii bisericii catolice, motiv pentru care aceştia nu vor oficia slujba funerară.

MAE l-a invitat din nou, în cursul dimineţii de duminică, pe primul colaborator al ambasadei Ungariei la Bucureşti, căruia i s-a transmis că orice acţiune de reînhumare a lui Nyiro Jozsef este suspendată până la decizia Tribunalului Harghita.

Ministerul de Externe şi-a exprimat speranţa că partea ungară nu va continua demersurile, iar nicio oficialitate ungară sau reprezentant al ambasadei nu se va implica sau va participa la o astfel de ceremonie, care contravine legislaţiei româneşti şi deciziei autorităţilor române.

MAE a transmis că nu doreşte ca relaţiile bilaterale să fie afectate şi solicită ca autorităţile ungare sa manifestate spirit constructiv şi înţelegere în direcţia acomodării sensibilităţilor prezentate foarte clar de partea română în repetate rânduri, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Ulterior discuţiilor, ambasadorul ungar la Bucuresti a informat telefonic MAE ca nu va avea loc nicio reînhumare, ci doar o slujba religioasă în memoria lui Joseph Nyiro.

Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzică, a declarat, sâmbătă, că a atacat în contencios-administrativ autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc, astfel că, din punct de vedere al insituţiei pe care o reprezintă, reînhumarea este suspendată.

Termenul stabilit de Tribunalul Harghita pentru luarea unei decizii este 20 iunie.

Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a eliberat, vineri, autorizaţia de reînhumare a scriitorului maghiar, Nyirő József, precizând că documentaţia depusă de Parlamentul Ungariei este conformă cu legislaţia română.

Atât Ministerul de Externe, cât şi premierul Victor Ponta au precizat că autorităţile române se opun reînhumării scriitorului, întrucât acesta a colaborat cu regimul de tip fascist din Ungaria, între anii 1941 şi 1945.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor