Ioan Oltean: Niciodată nu a existat o asemenea batjocură faţă de legea fundamentală, faţă de "Biblia poporului român"!
alte articole
Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat că ”niciodată nu a existat o asemenea batjocură faţă de legea fundamentală, faţă de "Biblia poporului român”, fapt de care se face vinovată actuala putere.
"Dispreţul faţă de cetăţean şi de popor se manifestă prin modul în care este pregătit şi gândit, dacă vreţi, proiectul de revizuire a Constituţiei. Legea fundamentală a acestui stat nu a fost niciodată batjocorită ca acum şi v-o spune unul care a participat la adoptarea primei Constituţii după 1990, care a participat la prima revizuire a Constituţiei, în 2003, şi care participă la a doua revizuire a Constituţiei. Niciodată nu a fost o asemenea batjocură faţă de legea fundamentală, faţă de Biblia poporului român", a declarat vineri Ioan Oltean, în cadrul unei conferinţe de presă la Bistriţa.
În acest context, Ioan Oltean a susţinut că "instituţii fundamentale şi voinţa populaţiei" sunt "neglijate şi batjocorite".
"Instituţia fundamentală a preşedintelui este golită de principalele atribuţii. Preşedintele viitor, din 2014, va fi doar o simplă jucărie la Palatul Cotroceni. Este inadmisibil cum Crin Antonescu a compromis întreg actul de revizuire a Constituţiei prin modul în care a girat activitatea comisiei. Ca unul care tinde şi îşi doreşte poate ignore presus ca orice să ajungă preşedintele României, a acceptat să transforme această instituţie fundamentală într-una lipsită de valoare. Avem un preşedinte ales de popor cu atribuţii ale unui preşedinte ales de Parlament, o republică semiprezidenţială prin votul poporului, transformată într-o republică semiparlamentară prin atribuţiile pe care doreşte să i le confere actuala majoritate", a afirmat Ioan Oltean.
Vicepreşedintele PDL a afirmat că partidul pe care îl reprezintă nu a dorit niciodată să "gireze sub nicio formă această activitate a Comisiei" şi nu a dorit ca "amprenta lui să se regăsească pe acest act ilegitim al Comisiei", fapt ce a determinat decizia de a se retrage din Comisia de revizuire a Constituţiei şi de a utiliza alte mijloace pentru ca cetăţenii să fie corect informaţi privind "modul inadmisibil şi inacceptabil" în care actuala putere doreşte să revizuiască Constituţia.
"Evident că avem două pârghii pe care le vom folosi când va fi cazul: contestaţia la Curtea Constituţională şi boicotarea referendumului care va fi organizat, dacă va fi organizat pentru adoptarea Constituţiei. Sunt pârghii pe care le vom folosi pentru că poporul să poată decide, pentru că cel care va decide evident că este poporul", a adăugat acesta.
"Eu cred că Curtea Constituţională nu va putea valida revizuirea Constituţiei atât timp cât puterea nu ţine cont de voinţa populară. Într-o decizie a CCR de anul trecut se spunea foarte clar că este inadmisibil ca puterea să nu ţină cont de voinţa populară exprimată prin referendumul din noiembrie 2009. Noi sperăm ca această hotărâre a Curţii să fie respectată şi să se ţină cont de ea atunci când se va face analiza proiectului adoptat de Parlament. De altfel, vedeţi că ei s-au angajat ca până în toamnă să facă şi referendum. Acum au amânat dezbaterea Constituţiei până în toamnă, aşa că totul se amână. Când se apropie sorocul, mai dau un termen", a concluzionat liberalul.
Proiectul de revizuire a Constituţiei a trecut de comisia parlamentară specia constituită în acest sens. Până să fie supusă aprobării populaţiei, prin referendum, acesta trebuie să treacă de Parlamentul României şi să fie avizat, în cel puţin două rânduri, de Curtea Constituţională.