Invazia israeliană în Gaza: Tancurile au primit ordin să ”tragă în tot ce mişcă”

Tancuri israeliene deplasate la graniţa cu Fâşia Gaza, 18 iulie 2014. Israelul a început ofensiva terestră împotriva paramilitarilor organizaţiei Hamas
Tancuri israeliene deplasate la graniţa cu Fâşia Gaza, 18 iulie 2014. Israelul a început ofensiva terestră împotriva paramilitarilor organizaţiei Hamas (Andrew Burton/Getty Images)

Oficialii departamentului de Sănătate din Gaza au anunţat, vineri, că 28 de palestinieni au fost ucişi de la ofensiva terestră israeliană lansată în Fâşia Gaza joi seară, potrivit WaPo.

Vineri, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că a ordonat armatei să se pregătească de o ”expansiune semnificativă” a operaţiunilor sale terestre în Fâşia Gaza, precizând că tunelurile construite de Hamas nu pot fi distruse numai prin atacuri aeriene.

Analistul militar, Alex Fishman, a notat în Yedioth Ahronoth: ”Tancurile, care sunt mobilul principal al forţei de asalt, au primit ordin să tragă în tot ce mişcă”.

După anunţarea ofensivei terestre, Hamas a avertizat Israelul că vor exista ”consecinţe groaznice” pentru amplificarea conflictului, în timp ce Statele Unite şi-a îndemnat aliatul să se restrângă la o operaţie ”precisă”.

Trupele israeliene au intrat pe teritoriul Fâşiei Gaza joi la ora locală 22:30, susţinute masiv de focuri aeriene, terestre, şi navale.

”Zona şi ţintele trebuiesc capturate până la orele dimineţii. De aici înainte, [armata] va curăţa teritoriul, în ceea ce ar putea dura câteva zile, în funcţie de dezvoltările politice”, a adăugat Fishman.

Scopul iniţial al invaziei militare era distrugerea tunelurilor folosite de Hamas din Gaza până în teritoriile ocupate de israelieni, cu scopul de a lansa atacuri, şi securizarea şi extinderea unei ”zone tampon” în interiorul Fâşiei Gaza pentru a preveni lansarea rachetelor de rază scurtă în interiorul teritoriilor israeliene.

Totuşi, Hamas ar putea să încerce să atragă trupele israeliene adânc în interiorul Fâşiei Gaza, mărind riscul producerii un număr mai mare de victime.