Intretinerea cainelui la curte (legat sau la padoc)
Din grupa cainilor intretinuti la curte fac parte un numar mare de rase de diferite marimi. In afara de cainii care cresc in apartament, toti ceilalti cainii au nevoie de un adapost care sa-i apere iarna de frig si vara de caldura sau intemperii.
O mare calitate si necesitate a unui caine este rolul de paznic. In interiorul spatiului care va devini propriul lui domeniu, cainele se va considera stapan si il va apara cu strasnicie de orice intrus. Calitatea de bun paznic nu tine neaparat de talia cainelui. In acest caz se pot descurca foarte bine si caini de talie mica, dar dintre cei vigilenti. Asiaticii foloseau de exemplu caini de talie mica si foarte galagiosi.
Cainii intretinuti in curte sunt de obicei caini de paza. Acestia pot fi intretinuti in doua variante: legati cu lant sau la padoc.
Intretinere in lant
Legarea cainelui de paza in lant este impusa de periculozitatea lui; dar daca este tinut tot timpul in lant va deveni rau si agresiv cu toata lumea. Pentru a evita un asemenea comportament, cainele va trebui lasat liber in curte cel putin 6 ore pe zi sau sa ramana dezlegat pedurata noptii.
Nu este in nici un fel recomandata tinerea in lant a celor tineri, actiune care va avea repercusiuni asupra dezvoltarii sale ulterioare.
In cazul in care cainele va fi legat, trebuie sa tinem cont ca zgarda sa fie din piele, suficient de lata si groasa, prinsa la gatul animalului de asa maniera sa nu-l sugrume, dar nici sa ii permita sa scoata capul usor din ea.
Stransoarea zgarzii este considerata normala atunci cand putem introduce cu usurinta doua degete intre zgarda si gatul cainelui.
Lungimea lantului poate fi diferita, de la 2-3 metrii pana la 10 metrii, in functie de spatiul curtii. Se mai practica si legarea lantului de o veriga care gliseaza pe o sarma, marind astfel suprafata de actiune a cainelui.
La padoc
Intretinerea cainelui la padoc este o alta metoda de ingrijire la curte, o metoda cu spatiu de miscare limitat. Amplasat in fata curtii, padocul poate avea o suprafata de 4-6 m2 . Padocul poate avea pereti confectionati din plasa de sarma inoxidabila, cu inaltimea de 1,5 -2,5 metrii, in functie de talia animalului. Pavimentul padocului este betonat pentru a putea fi usor spalat si dezinfectat.
Terenul pe care se aseaza adapostul trebuie sa fie lipsit de umezeala si putin mai ridicat, pentru o buna scurgere a apei pe timp de ploaie. Nu se recomanda acoperirea cu nisip deoarece, cu timpul, acesta se poate impregna cu un miros neplacut.
Padocul trebuie sa fie de forma dreptunghiulara si nicidecum patrata, pentru a evita aparitia unui comportament deviant, cum ar fi ticul ursului: mersul in cerc.
Atat la intretinerea in lant cat si la padoc, cainele are nevoie de o cusca-adapost pentru a-l feri de caldura si intemperii. Custile pentru caini trebuie sa fie asezate la o inaltime de 0,25-0,30 metrii fata de sol, iar marimea variaza in functie de talia animalului. Ea poate fi construita din lemn sau alte materiale, cu perete simplu sau dublu. Cusca trebuie sa asigure un loc suficient pentru odihna si sa fie usor de igienizat.
Custile se amplaseaza intotdeauna orientate cu spatele catre vanturile dominante care bat in curte.
Ca asternut pentru interiorul curtii, mai ales pe timp racoros, se recomanda paiele sau fanul de livada pentru ca acestea nu mentin umezeala.
In tabelul de mai jos oferim dimensiuni orientative pentru construirea custilor:
TALIA cainelui: |
55 cm |
60 cm |
70 cm |
CUSCA: Lungime Latime
Inaltime |
100 cm 80 cm 80 cm |
110 cm 85 cm 85 cm |
130 cm 100 cm 100 cm |
PORTITA de intrare: Inaltime Latime |
57 cm 30 cm |
62 cm 35 cm |
72 cm 45 cm |
Acest articol a fost oferit de colaboratorul nostru, Dr. Virgil Porutiu, medic veterinar.