Interzicerea "grasimilor trans”
In luna martie a acestui an, Departamentul pentru Sanatate si Igiena Mentala din New York a solicitat celor 20.000 de restaurante si celor 14.000 de furnizori de alimente care aprovizioneaza orasul sa elimine uleiurile partial hidrogenate din bucatariile lor si sa furnizeze alimente fara continut de acizi grasi cu structura "trans” produsi pe cale industriala.
Cererea vine ca urmare a acumularii de dovezi potrivit carora grasimile trans sunt periculoase pentru sanatate. Intr-un articol recent aparut in "The New England Journal of Medicine”, cercetatorii au descoperit ca pana si concentratiile scazute de grasimi trans din dieta -cel mult 1 - 2 procente de calorii pe zi- pot conduce la un risc ridicat de boli cardio-vasculare.
In urma unor studii intreprinse pe un total de 140.000 de subiecti, care au consumat 2 procente de calorii pe zi sub forma grasimilor trans, a rezultat o crestere de 23% a bolilor de inima. Odata cu noul semnal de alarma, a venit si un puternic val de articole aparute in ziare importante ale orasului care deplangeau interventia guvernului in alegerile personale privind alimentele si declarau ca alternativele grasimilor trans sunt si mai periculoase.
Unele dintre cele mai furioase articole vin din partea lui Jane Brody, nutritionist care scrie articole pentru "New York Times”. Desi aceasta admite ca "acizii grasi partial hidrogenati din margarina si multe alte alimente produse pe cale artificiala sunt nocivi pentru sanatate-mai nocivi, de fapt, decat grasimea saturata care intra in compozitia untului," Brody se straduieste sa explice de ce nu trebuie sa presupunem ca untul ar fi mai sanatos. "Untul nu este o alegere inteleapta pentru inima pentru ca grasimea saturata continuta de acesta depaseste cu mult grasimile trans din margarina traditionala. De asemenea, untul contine colesterol, care poate ridica nivelul de colesterol din sangele anumitor persoane; margarina, care este produsa din surse vegetale, nu face acest lucru."
Brody deplange de asemenea faptul ca substitutele de uleiuri tropicale precum uleiul de palmier, uleiul din seminte de palmier, si uleiurile din nuca de cocos "reintroduc mai multe grasimi saturate daunatoare inimii" (New York Times, 5 septembrie 2006).
Ca urmare a tuturor acestor informari gresite, restaurantele au inceput sa foloseasca uleiuri vegetale lichide in locul uleiurilor vegetale partial hidrogenate. Efectele periculoase ale radicalilor liberi si ale altor produse toxice de descompunere din uleiurile vegetale lichide reprezinta unul dintre motivele pentru care industria a trecut in urma cu mai multe decenii la utilizarea grasimilor de origine vegetala in stare solida.
Sursa http://www.westonaprice.org/causticcommentary/caustic-commentary-2006wi.html
Articol reprodus dupa obtinerea permisiunii in acest sens.