INTERVIU JO Soci 2014: Sorin Buta - Un loc în primii 10 la bob ar fi un rezultat foarte bun pentru România

Competiţie de bob. (CHRISTOF STACHE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
30.01.2014

Preşedintele Federaţiei Române de Bob şi Sanie, Sorin Gheorghe Buta, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că aşteaptă cu optimism Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci (7-23 februarie) şi speră ca sportivii săi să intre în primii 10 la bob masculin şi în primii 15 la sanie şi skeleton.

La fel ca la Vancouver, în urmă cu 4 ani, FR de Bob şi Sanie furnizează grosul delegaţiei române cu 14 sportivi din 24, cu unul mai puţin ca la ediţia canadiană, când România a fost reprezentată de 28 sportivi.

AGERPRES: La fel ca în 2010, bobul, sania şi skeletonul asigură majoritatea delegaţiei române. Sunteţi mulţumit de numărul de sportivi calificaţi la Soci?

Sorin Gheorghe Buta: Pot să spun că speram şi ne aşteptam la acest rezultat, pentru că am văzut de a lungul celor 4 ani din ciclul olimpic punctajele, cum adună punctele sportivii noştri în clasamentele federaţiei internaţionale. Punctajele se fac pe piloţi la bob, sanie şi skeleton şi în mare proporţie ne aşteptam să avem acest număr de sportivi calificaţi la olimpiadă

AGERPRES: Aţi avut dificultăţi, se puteau califica mai mulţi sportivi?

Sorin Gheorghe Buta: Marea noastră lipsă este o pârtie în ţară. Comparându-ne cu naţiunile care sunt mereu pe podium, SUA, Austria, Italia, toţi au pârtie în ţară şi fac antrenamente iarna pe gheaţă şi vara pe role. Nouă ne lipeşte antrenamentul de vară pe role, pentru că în ţară avem doar pârtie de starturi pe role şi sportivii noştri fac cantonamente şi se antrenează pentru start pe role, avem 3 pârtii de start în ţară. Am avut condiţii să-i trimitem pe gheaţă în fiecare an la începutul sezonului, la 1 octombrie, şi până la 1 martie, am avut finanţare de la MTS şi COSR ca să acoperim circuitul în fiecare an. Pregătirea şi concursurile de iarnă au fost asigurate, problema noastră este pregătirea de vară.

AGERPRES: Dincolo de lipsurile din infrastructură, avem material uman care să asigure un viitor sporturilor de iarnă?

Sorin Gheorghe Buta: Sportivii noştri concurează pe nişte materiale vechi de ani de zile, toţi ceilalţi, celelalte federaţii puternice ale lumii, au materiale de ultimă generaţie, mă refer la boburi, sanie şi skeletoane, şi cu toate acestea noi suntem de la jumătatea plutonului, de la locul 15 în sus. Şi sunt peste 30 de naţiuni care concurează la bob, de exemplu.

AGERPRES: S-a vorbit de acel bob cu care au reuşit calificarea băieţii, cât de vechi este?

Sorin Gheorghe Buta: Are 3 ani şi vechimea asta înseamnă foarte mult în acest sport. Aceste concursuri de bob, sanie şi skeleton se câştigă la zecimi sau miimi de secundă. Cam 40 la sută contează materialul şi restul stă în start şi abilitatea pilotului de a duce pe trasa cea mai bună bobul şi sania până jos. Nemţii, care sunt în majoritatea competiţiilor pe podium, au în dotare cam 6-7 perechi de patine pe care le adaptează în funcţie de temperatura de afară, de duritatea şi temperatura gheţii, le schimbă la fiecare cursă, la fiecare manşă. Noi avem o pereche de patine, două în cazul cel mai bun, şi cu alea mergem pe toate pârtiile. În cazul nostru, al românilor, diferenţa de material este acoperită în proporţie covârşitoare de abilitatea piloţilor. Au starturi bune, la zecimi de campioni, după nemţi, americani, dar materialul nu are aceeaşi viteză.

AGERPRES: Dacă un bob costă foarte mult, la sanie şi skeleton nu putem dispune de materiale mai moderne?

Sorin Gheorghe Buta: Un bob performant costă cam 60.000 de euro, o sumă importantă, dar la skeleton şi la sanie s-au achiziţionat prin grija MTS materiale noi, dar pentru că au ajuns abia în luna decembrie nu au mai putut fi folosite în sezon de sportivii noştri. Nu mai pot fi duse la Soci pentru ca sportivii au nevoie de 4-5 concursuri ca să se poată acomoda pe materialele respective. Fiecare sanie sau skeleton este personalizată pe sportiv, după greutate, înălţime etc. E riscant şi mai bine merg cu materialele cu care sunt obişnuiţi, şi-au aranjat carena, patinele după tipicul fiecăruia.

AGERPRES: De ce au ajuns aşa de târziu materialele?

Sorin Gheorghe Buta: La noi, după aprobarea fondurilor de către MTS, sunt proceduri destul de lungi, dar nici furnizorul nu a putut să le facă într-o lună, după ce am avut aprobarea în luna august, ca să plece sportivii cu ele pe gheaţă. O sanie este cam 10.000 euro, iar un skeleton vreo 6-8.000 de euro. Dacă le aveam la începutul sezonului, sportivii puteau să concureze cu ele la Soci.

AGERPRES: Ce aşteptări, ce performanţe aşteptaţi de la sportivi la Soci?

Sorin Gheorghe Buta: Dacă băieţii de la bob intră în primii 10, ar fi un rezultat foarte bun, iar la fete un loc în primele 15 ar fi OK. Şi la sanie ar fi un rezultat bun să fim în primii 15. Nu pot să am aşteptări mai mari, nu am cum. La Soci este o pârtie pe care nu s-a mai concurat până acum. A fost doar o săptămână de pregătire pentru toate disciplinele, bob, sanie şi skeleton, în care s-au dat toate naţiunile. Piloţii noştri de bob cunosc toate pârtiile din lume, dar pârtia asta o cunosc foarte bine doar ruşii. În acest sezon, ei au mers în competiţii cu rezervele, iar piloţii pentru Soci au rămas acasă şi s-au antrenat pe pârtie.

AGERPRES: Ce îi motivează pe aceşti sportivi, care an de an se bat cu concurenţi net superiori, cel puţin din punct de vedere al materialului, infrastructurii etc?

Sorin Gheorghe Buta: E plăcerea lor, viaţa lor, adrenalina lor. S-au obişnuit, face parte din existenţa lor de zi cu zi. Nu sunt motivaţi, nu au bani, nici alte avantaje. Mă uitam, de exemplu, la englezi, pe care i-am întâlnit pe pârtie când facem campionatele naţionale, care toţi sunt angajaţi în armată. La austrieci, toţi boberii, sănierii sunt angajaţi la poliţie. La noi, ce le poate da clubul, o indemnizaţie de 7-800 lei, o indemnizaţie la loturile naţionale, olimpice, circa 5-600 lei, ei chiar fac voluntariat. Dar îi mai motivează şi nişte rezultate bune. De exemplu, Maria Mazilu, la skeleton, în Cupa Europei de la St Moritz a venit pe primul loc şi apoi la CM de juniori a avut medalie de bronz, chiar dacă s-a accidentat. Mai sunt etape de Cupă Mondială unde reuşesc să vină mai în faţa şi acest lucru îi motivează.

România va fi reprezentată la Soci de 14 sportivi din cadrul Federaţiei Române de Bob şi Sanie:

Skeleton: Dorin Velicu, Maria Mazilu;

Sanie: Valentin Creţu (simplu masculin, ştafeta), Nicolae Radu Şovăială şi Alexandru Teodorescu (dublu sanie masculin, ştafeta), Raluca Strămăturaru (simplu feminin, ştafetă).

Bob: Nicolae Istrate şi Florin Crăciun (echipajul de dublu masculin), Andreas Neagu, Paul Muntean, Dănuţ Moldovan, Bogdan Otavă (echipajul de 4 masculin), Maria Constantin şi Andreea Grecu (echipajul de dublu feminin).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor