Întâlnirea PDL-FMI: discuţiile s-au axat pe sprijinirea mediului de afaceri

La finalul întrevederii cu delegaţia FMI marţi, deputatul PDL Gheorghe Ialomiţeanu a declarat că discuţiile au fost “constructive” şi s-au axat pe sprijinirea mediului de afaceri prin “relaxarea fiscală” pentru a se putea reporni economia.
Întâlnirea delegaţiei FMI cu reprezentanţi ai PDL (Epoch Times România)
Gina Zaragiu
31.07.2013

La finalul întrevederii cu delegaţia FMI marţi, deputatul PDL Gheorghe Ialomiţeanu a declarat că discuţiile au fost “constructive” şi s-au axat pe sprijinirea mediului de afaceri prin “relaxarea fiscală” pentru a se putea reporni economia.

“Am avut o discuţie de peste o oră cu reprezentanţii FMI, CE şi ai BM. Discuţiile s-au axat pe sprijinirea mediului de afaceri. Le-am spus foarte clar că fără o relaxare fiscală nu putem reporni economia. Foarte clar le-am spus că este nevoie de scăderea cotei unice de la 16 la 12%, scăderea contribuţiilor sociale cu cinci punct procentuale, profitul reinvestit să fie scutit şi creşterea salariului de la 800 de lei la 1.000 lei. Nu poţi să majorezi salariul minim pe economie fără a reduce povara fiscală”, a afirmat democrat-liberalul.

Fostul ministru al Finanţelor a catalogat actuala politică a Guvernului Ponta drept una “dezastruoasă”, care nu va crea locuri de muncă şi a notat că PDL a atras atenţia FMI că măsurile luate de Guvernul Ponta nu vor avea efectele scontate şi nu vor duce la creştere economică.

“Le-am atras atenţia celor de la FMI, celor de la CE şi de la BM că măsurile luate de guvernul Ponta nu vor avea efectele scontate. Măsurile nu vor duce la creştere economică, nu vom avea mai mulţi bani la buget, în octombrie când vor veni există riscul să avem aceeaşi situaţie de la actuala rectificare: să tăiem bani de la cheltuieli cu investiţii şi de la alte cheltuieli pentru că nu realizăm veniturile (…)”, a punctat fostul ministru al Finanţelor.

Fiind întrebat dacă unul s-a discutat cu FMI privatizarea CFR Marfă, Ialomiţeanu a afirmat că delegaţia Fondului aşteaptă finalizarea acestui proces de privatizare. “FMI, CE, BM aşteaptă finalizarea procesului de privatizare. Vreau să vă spun cu toată sinceritatea legat de companiile de stat: şi FMI, şi CE şi BM au spus că trebuie să implementăm reforme în companiile de stat şi acesta a şi fost unul dintre obiectivele celui de-al doilea acord cu FMI şi cu celelalte două organisme internaţionale (…). Ei vor ca aceste companii să fie pe profit. Dacă domnul Vosganian ( ministrul Economiei n.r.) va veni cu un program de restructurare, de rentabilizare a Oltchimului, sigur că FMI, CE şi BM nu se vor opune. Ar fi absurd”, a conchis democrat-liberalul.

Gheorghe Ialomiţeanu a reiterat că discuţiile cu delegaţia FMI au fost “constructive”, iar în cel mai scurt timp PDL va primi şi un răspuns de la oficialii europeni. “Deci, discuţiile au fost constructive, au spus că vor analiza propunerile noastre şi vom primi răspunsuri într-un termen cât mai scurt pentru ca şi-au dat seama că multe lucruri pe care le-am prezentat au ca izvor realitatea din mediul de afaceri, realităţile economiei româneşti. Deci, actuala politică a guvernului Ponta este o politică dezastruoasă care nu va crea locuri de muncă, din păcate, va duce la reducerea locurilor de muncă, la blocarea economiei”, a afirmat el.

Deputatul a mai precizat că “ar fi păcat ca ceea ce s-a construit în 2009, 2010, 2011 şi anume, stabilitatea financiară să se ducă pe apa sâmbetei, adică să ne întoarcem la 2010 şi să tot tăiem cheltuieli pentru ca mediul de afaceri nu mai poate suporta actuala impozitare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor