Întâlnire de proporţii: Obama şi Xi Jinping vor discuta astăzi la Casa Albă
alte articole
Preşedintele Barack Obama îl va primi vineri la Casa Albă pe omologul său chinez Xi Jinping, aflat în prima sa vizită oficială în SUA. Totuşi, ceremoniile nu vor fi suficiente pentru a masca tensiunile generate de spionajul cibernetic chinez, politicile economice ale Beijingului şi disputele teritoriale chineze cu vecinii săi, conform Reuters.
Oficialii americani şi chinezi speră să pună acest summit într-o lumină pozitivă prin prezentarea cel puţin a unei zone de cooperare – lupta împotriva schimbării climatului global – prin anunţarea încheierii unui acord care va consolida o înţelegere parafată anul trecut în privinţa reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.
Dar această realizare va fi aproape sigur umbrită de neînţelegerile majore, care subliniază o rivalitate tot mai mare între cele mai mari două puteri economice din lume.
Cei doi lideri au participat joi seară la un dineu de lucru privat în timpul căruia, potrivit consilierilor de la Casa Albă, au fost discutate punctele principale cu care nu sunt de acord cele două ţări.
Vizita de stat a lui Xi va începe în mod oficial vineri la ora 9 a.m. EDT/1300 GMT cu o ceremonie de întâmpinare la Casa Albă pe South Lawn, cu tradiţionalele 21 de salve de tun, urmând ca apoi să aibă loc discuţii în Biroul Oval, o conferinţă comună de presă şi o cină de stat.
În ciuda acestor onoruri de protocol, liderul comunist chinez, care a sosit la Washington la scurt timp după plecarea Papei Francisc din capitala americană, nu se va putea aştepta la mediatizarea de care s-a bucurat popularul Suveran Pontif, care a atras mulţimi de oameni peste tot pe unde a călătorit.
De altfel, canalele de televiziune americane erau ocupate să arate sosirea papei Francisc la New York în loc să transmită ceremonia de la sosirea lui Xi, care a stat alături de vicepreşedintele american Joe Biden în timp ce erau intonate imnurile naţionale ale celor două ţări, susţine Agerpres.
De asemenea, nici în domeniul diplomatic nu sunt aşteptate realizări politice semnificative, având în vedere unele chestiuni esenţiale care divizează cele două state.
Pe agenda de discuţii se află atacurile cibernetice împotriva companiilor şi bazelor de date guvernamentale americane pentru care sunt învinuiţi hackerii chinezi. În plus, Washingtonul a declarat că ar putea aplica o serie de sancţiuni unor companii chineze şi chinezilor care au legătură sau care au beneficiat de pe urma acestor atacuri.