Instanţă din Turcia îl eliberează pe pastorul american Andrew Brunson
alte articole
O instanţă turcă l-a condamnat vineri pe pastorul american Andrew Brunson la peste 3 ani de închisoare pentru o acuzaţie legată de “terorism”, însă a declarat că el nu va mai petrece niciun moment în spatele gratiilor datorită timpului petrecut deja în custodia autorităţilor.
Mai important, instanţa a suspendat arestul la domiciliu şi interdicţia de călătorie în cazul lui Brunson, permiţându-i acestuia să plece din Turcia. De asemenea, acuzaţia de spionaj a fost anulată, potrivit Deutsche Welle.
Pastorul a luat un zbor militar din Izmir şi a sosit sâmbătă dimineaţa în Germania, în drumul său spre Washington. Ambasadorul american Richard Grenell l-a întâmpinat pe Brunson la baza aeriană Ramstein cu un steag american.
Brunson, 50 de ani, a apărut vineri în faţa unei instanţe din oraşul vestic turcesc Aliaga, în punctul culminant al unui caz intens mediatizat care a provocat o dispută diplomatică între Washington şi Ankara.
Se preconiează că preşedintele american Donald Trump se va întâlni cu Brunson, sâmbătă, la Casa Albă.
„Sunt nevinovat”
În timpul procesului, procurorul a cerut o sentinţă de până la 10 ani de închisoare împotriva pastorului evanghelic pentru presupuse legături cu militanţii kurzi şi mişcarea clericului Fethullah Gulen, care locuiesc în autoexil în SUA şi pe care Ankara îl învinuieşte pentru orchestrarea unei lovituri de stat eşuate în Turcia, în iulie 2016.
Totuşi, acuzarea a cerut instanţei să ridice măsurile care l-au ţinut pe Brunson sub arest la domiciliu şi care l-au împiedicat să călătorească în afara Turciei.
Drept răspuns, Brunson a afirmat că ar fi trebuit să fie achitat. „Sunt nevinovat. Îl iubesc pe Isus. Iubesc Turcia”, a declarat el.
Cine este Brunson?
Pastorul evanghelic Andrew Brunson a locuit în Turcia timp de 23 de ani, servind ca pastor la Biserica Reînvierii din Izmir. Fiind căsătorit şi tată a 3 copii, Brunson se pregătea să aplice pentru rezidenţă permanentă în Turcia când a fost arestat în 7 octombrie 2016, împreună cu soţia sa Norine, deşi aceasta a fost eliberată 13 zile mai târziu. După multe discuţii diplomatice aprinse cu Washingtonul, lui Brunson i s-a permis să iasă din detenţia preventivă, şi să fie supus arestului la domiciliu în iulie 2018.
Brunson a fost acuzat de „comitere de crime în numele unor grupuri teroriste fără a fi membru al acestora” şi de spionaj – acuzaţii care i-ar fi putut aduce 35 de ani în închisoare.
Tensiuni diplomatice
Închiderea lui Brunson a deteriorat şi mai multe relaţia deja tensionată dintre SUA şi Turcia, ambele făcând parte din NATO. După aruncarea lui Brunson în spatele gratiilor, preşedintele Trump i-a sancţionat pe ministrul turc al justiţiei Abdulhamit Gül şi pe ministrul turc de interne Suleyman Soylu.
De asemenea, la începutul lunii august Trump a dublat taxele la importurile de metale din Turcia şi a afirmat că nu va oferi nicio concesie în schimbul eliberării lui Brunson. Acest lucru a determinat Ankara să răspundă imediat crescând la rândul ei taxele împotriva unor importuri din SUA, care implică automobile, alcool şi tutun.
La acea vreme liderul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu va fi influenţat de sancţiunile americanilor.
Înaintea verdictului de vineri, unele ştiri apărute în presa americană au vorbit despre existenţa unui „acord secret” între Washington şi Ankara prin care Brunson va fi eliberat în schimbul unor concesii în favoarea turcilor. Acordul ar putea include penalităţi reduse în cazul băncii turce de stat Halkbank pentru încălcarea sancţiunilor aplicate împotriva Iranului şi eliberarea din închisoare şi trimiterea în arest la domiciliu în Turcia a lui Mehmet Hakan Atilla, director la Halkbank, care a fost condamnat în luna mai de către o curte americană la 32 de luni de închisoare pentru nerespectarea sancţiunilor impuse Iranului.
Pe lângă importanţa sa pentru relaţiile dintre SUA şi Turcia, Brunson a devenit emblematic pentru campania de suprimare lansată de Erdogan după puciul din 2016. Zeci de mii de persoane au fost arestate în Turcia pe baza suspiciunii că ar avea legături cu clericul Gulen şi acele evenimente. Alte peste 110.000 de persoane – inclusiv personal militar, funcţionari publici, persoane din mediul academic şi jurnalişti – au fost concediaţi sau suspendaţi din funcţii şi poziţiile lor din cauza aceloraşi acuzaţii.
Secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut Ankarei să-i elibereze imediat pe toţi ceilalţi cetăţeni americani aflaţi în detenţie în Turcia. De exemplu, Serkan Golge, cercetător la NASA care are dublă cetăţenie turco-americană, serveşte o sentinţă de 5 ani de închisoare pentru acuzaţii legate de terorism.
Ce urmează pentru SUA şi Turcia?
Un consilier al preşedintelui Erdogan a declarat, după eliberarea lui Brunson, că instanţele din Turcia sunt „imparţiale şi independente”.
Sinan Ulgen de la Centrul pentru Studii Economice şi de Politică Externă, un think tank din Istanbul, a afirmat că SUA probabil va suspenda sancţiunile impuse din cauza disputei legate de pastorul american.
Totuşi, Turcia şi SUA încă înfruntă alte probleme importante care vor continua să aibă un impact puternic asupra legăturilor lor, conform lui Ulgen. Astfel, cele două părţi încă au neînţelegeri în privinţa sancţiunilor aplicate de Washington împotriva Iranului, în privinţa achiziţionării de către Ankara a sistemului de apărare aeriană rusesc S-400 şi cu privire la suportul acordat de americani forţelor kurde din Siria.