Inscriptie descoperită într-o piatră veche de 270 milioane de ani: “Partidul Comunist Chinez se prăbuşeşte”

O profeţie găsită pe o piatră în China, înspăimântă oficialii Partiului Comunist Chinez
O profeţie găsită pe o piatră în China, înspăimântă oficialii Partiului Comunist Chinez (Xinhua.net)

În iunie 2002, o bucată mare piatră veche, de 270 milioane de ani care “ascundea cuvinte”, a fost descoperită în Guizhou, China. O despicătură care s-a format în urmă cu 500 de ani în acea piatră a scos la iveală şase caractere chinezeşti ce puteau fi distinse cu claritate; caracterele reprezintă “Partidul Comunist Chinez se prăbuşeşte [Zhong Guo Gong Chan Dang Wang]”. Caracterul pentru verbul “se prăbuşeşte” este în special mare. Mass media oficială din China continentală a raportat această ştire dar a ascuns verbul “se prăbuşeşte” şi a menţionat doar cuvintele “Partidul Comunist Chinez”. Totuşi, verbul “se prăbuşeşte” poate fi văzut clar în fotografiile postate de People’s Daily Online şi Xinhua.net, ambele fiind entităţi media conduse de stat.

Pingtang este o vale montană adâncă în provincia Guizhou, în sud-vestul Chinei. Satul Zhangbu este un loc pitoresc şi se întinde pe o suprafaţă de peste 6 km. Zona este izolată şi a rămas relativ neatinsă de oameni. În iunie 2002, expoziţia internaţională de fotografie Duyun a recomandat această zonă pentru fotografii. În timpul curăţării de rutină a zonei, a fost descoperită această “piatră ce ascundea cuvintele în ea”.

Bolovanul s-a despicat în două după ce a căzut de pe o stâncă, breşa fiind suficient de mare pentru ca doi oameni să poată trece prin ea, umăr la umăr. Cele două secţiuni au o lungime de 7 metri fiecare, şi aproape 3 metri înălţime şi cântăresc aproximativ 100 de tone. Expresia “Partidul Comunist Chinez se prăbuşeşte” poate fi văzută clar pe una dintre secţiuni şi fiecare caracter are o mărime de aproape 30 cm pătraţi.

Li Ting-Dong şi Liu Bao-Jun de la Academia chineză de Ştiinţe şi Li Feng-Lin de la Universitatea chineză de Geoştiinţe au făcut parte dintr-o echipă de 15 cercetători care a analizat piatra. Ei au concluzionat că acele caractere nu au fost gravate de o mână umană, respingând teoriile că oamenii moderni le-au scris pentru a atrage atenţia sau pentru a aduce turismul în zonă. Ţinând cont de claritatea caracterelor, se pare că este improbabil că ele să se fi format în mod natural. Misterul originii lor persistă.

După ce s-a dus la faţa locului în octombrie 2003, vice-editorul Cotidianului Poporului, Liang Heng, a scris: “Oamenii ar putea descoperi deseori că norii albi se aseamănă cu nişte câini, sau că un lucru seamănă cu o persoană sau cu un animal, cu o imagine, totuşi aceste lucruri sunt restricţionate de apariţia pozei. Dacă astăzi, un megalit ar începe dintr-o dată să scrie, să vorbească, să sculpteze, să dezvolte o tehnică de scris sau să folosească terminologie politică, cum ar putea crede oamenii aşa ceva? Chiar ar îndrăzni să creadă aşa ceva? Totuşi, având în faţa aceste două bucăţi ale ‘pietrei ce ascunde cuvinte’, nu avem nicio alternativă decât să credem.”

Experţii estimează că piatra are aproximativ 270 milioane de ani vechime, datând din perioada Permiană. Piatra a căzut de pe o stâncă înaltă în valea râului Zhangbu. Pe panta stâncii se poate vedea o urmă corespunzătoare unde ar fi trebuit să fie piatra misterioasă, înainte să cadă în poziţia sa curentă. Piatra s-a fisurat în două la impact, caracterele care formează expresia “Partidul Comunist Chinez se prăbuşeşte” ieşind la iveală.

În timpul investigaţiei, Cotidianul Poporului, CCTV, Guanming Daily, Technical Daily, Travel Satellite, China Internaţional Broadcasting, People’s Daily.net, Sina.net, Eastern Net, Sohu.net, Yahoo, New China şi alţii au raportat despre piatra misterioasă. Peste 100 de alte ziare, posturi de televiziune şi website-uri au retransmis ştirile în legătură cu investigaţia ştiinţifică.

Chiar dacă nimeni nu îndrăzneşte să menţioneze cel de-al şaselea caracter [în China], adică verbul “se prăbuşeşte”, toţi cei care îl văd îi înţeleg semnificaţia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.