"Inocentarea Răului": Grupul pentru Dialog Social critică dur decizia achitării "asasinilor" disidentului Gheorghe Ursu
Achitarea “asasinilor” lui Gheorghe Ursu de către justiţia română e revoltătoare, a transmis, joi, Grupul pentru Dialog Social, adăugând că decizia Înaltei Curţi este o “barbarie judiciară” şi o formă de a “pedepsi victima şi după asasinarea ei de către un regim totalitar”.
Grupul pentru Dialog Social (GDS) a făcut referire la faptul că foştii securişti Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, acuzaţi de procurori de uciderea disidentului Gheorghe Ursu, au fost achitaţi, joi, de judecătorii Curţii Supreme.
“Pentru a înţelege mai bine mizeria morală a unei astfel de decizii juridice, trebuie să ne imaginăm oroarea revoltată pe care ar fi simţit-o o lume întreagă dacă judecătorii de la Nürnberg i-ar fi achitat pe ofiţerii nazişti. O astfel de decizie ar fi prăbuşit încrederea în justiţie.
E ceea ce face şi decizia în cazul Gheorghe Ursu: compromite încrederea într-o justiţie care ştie să vadă clar natura unui regim totalitar şi să-i pedepsească în mod adecvat represiunea specifică. Achitându-i pe asasinii lui Gheorghe Ursu, justiţia română admite că nu e capabilă să recunoască natura unui regim totalitar - şi să distribuie în mod corespunzător vinovăţiile din interiorul lui”, a precizat GDS într-un comunicat.
Potrivit GDS, România în care “asasinii lui Gheorghe Ursu au fost achitaţi e o Românie pentru care totalitarismul nu e un rău absolut - şi nici măcar un rău în sine”.
“Iar asta e înfiorător. Fiindcă a inocenta totalitarismul înseamnă a-l resuscita ca formă politică viabilă”, a adăugat grupul.
Totodată, susţine GDS, decizia justiţiei române de a achita “asasinii lui Gheorghe Ursu este, aşadar, cea mai radicală formă juridică de reabilitare a totalitarismului comunist de după Revoluţie”.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), condusă de Corina Corbu, a publicat motivarea deciziei prin care un complet format din trei judecători - care i-au achitat şi pe Gabriel Oprea, Piedone etc. - i-a achitat pe cei doi foşti ofiţeri de Securitate, Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, acuzaţi de uciderea disidentului Gheorghe Ursu.
În halucinantul document, cei trei judecători preiau practic narativele Securităţii şi merg până la a afirma că Gheorghe Ursu - ucis în bătăi după ce a dezvăluit la Europa Liberă că Ceauşescu a dispus sistarea consolidării blocurilor afectate de cutremurul din 77 - n-a fost disident anticomunist.
Mai mult, în condiţiile în care este de notorietate faptul că opozanţii regimului erau zdrobiţi în bătăi de Securitate, închişi, trimişi în închisori etc., judecători susţin că la nivelul anului 1985 nu se mai poate considera că există o intenţie clară de exterminare sistematică a oricărui opozant din partea autorităţilor statului. Practic, prin decizia lor, judecătorii absolvă întreaga Securitate de crimele comise împotriva opozanţilor regimului şi ai lui Ceauşescu.