Informaţiile Beijing-ului privind datoriile administraţiilor locale nu corespund situaţiei reale din ţară
Datoriile uriaşe ale administraţiilor locale din China sunt considerate deja de mult timp "bombe cu efect întârziat" ale economiei chineze. Potrivit analiştilor, soluţionarea acestei probleme ridică greutăţi suplimentare pentru autorităţile comuniste chineze, deoarece nici ele nu cunosc proporţiile reale.
La sfârşitul lunii decembrie, Biroul de Audit de Stat al Chinei a raportat că, potrivit datelor pe luna iunie, datoria totală a administraţiilor locale din China a atins cifra de 3 trilioane de dolari SUA, ceea ce indică o creştere cu 67% mai mult decât în 2011.
Leland Miller, şeful companiei China Beige Book Internaţional, într-un interviu acordat CNBC1, a specificat că: "Informaţiile respective trebuiau să fie prezentate încă din septembrie, dar au fost făcute publice câteva luni mai târziu. Consider că cifrele vehiculate sunt doar presupuneri, făcute la întâmplare ... Cel mai mare obstacol în înţelegerea situaţiei reale a economiei chineze este insuficienţa informaţiilor cu care se confruntă investitorii.”
Miller şi-a exprimat convingerea fermă că autorităţile chineze nu sunt deloc în stare să evalueze şi să cunoască valoarea exactă a datoriilor locale.
În majoritatea cazurilor, oficialii locali nu au contractat credite în mod direct, ci prin intermediul unui şir de organizaţii false, dintre care multe nici nu mai există.
Datoriile guvernelor locale din China au crescut rapid, în special în timpul crizei financiare globale. Împrumuturile luate au fost investite în proiecte neprofitabile, cu unicul scop de a menţine o rată sporită de creştere a PIB-ului.
Graţie acestor acţiuni, economia Chinei a demonstrat o anumită stabilitate în timpul crizei, însă asemenea stimulente ar putea să transforme China în epicentrul celui de-al doilea val de criză financiară globală, care promite să fie mult mai puternic decât primul.