Industria textilă germană atacă energia verde

Electricianul Andrea Schmidt verifică panourile solare ale unei centrale fotovoltaice în Puchheim, în apropiere de Munich, Germania, în 16 iunie 2011.
Electricianul Andrea Schmidt verifică panourile solare ale unei centrale fotovoltaice în Puchheim, în apropiere de Munich, Germania, în 16 iunie 2011. (Christof Stache / AFP / Getty Images)

Trei companii textile germane plănuiesc să conteste în instanţă suprataxa pe care o plătesc pentru subvenţionarea energiei regenerabile, care este văzută ca bază pentru producţia majoră de energie solară şi eoliană din Germania.

Companiile se plâng de preţurile mari pe care trebuie să le plătească la energie electrică, din cauza unei suprataxe pentru subvenţionarea producţiei de energie regenerabilă. Ele cer un alt tip de finanţare, care să fie împărţită în mod egal, şi abrogarea Legii Energiei Regenerabile.

"Preţul ridicat al energiei electrice afectează în special companiile mici şi mijlocii din Germania", a susţinut Confederaţia Textilelor Germane şi Industriei Modei, într-o declaraţie.

Preţurile la energia electrică din Germania - 0,25 de euro per kilowatt-oră - sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeană.

Asociaţia susţine că membrii săi se confrunta cu dezavantaje competitive pe piaţa mondială şi se tem că preţurile vor creşte şi mai mult.

Companiile textile consideră că acţiunea lor este justificată de un raport publicat la începutul anului 2012 de Universitatea din Regensburg, care consideră Legea Energiei Regenerabile, în forma sa actuală, neconstituţională.

Potrivit revistei Der Spiegel, producătorii germani de energie regenerabilă au primit în 2011 subvenţii egale cu 16,4 miliarde de euro.

În Germania, Legea Energiei Regenerabile garantează din 2000 un preţ fix pentru persoanele sau companiile care produc energie din surse regenerabile, în funcţie de tipul de energie şi costul de producţie.

Companiile de energie trebuie să plătească preţul pentru energia electrică generată prin intermediul tehnologiilor regenerabile şi să transfere costurile suplimentare clienţilor lor. În timp ce industriile mari consumatoare de energie, cum ar fi cele de aluminiu sau de oţel, sunt scutite de plata suprataxei, cea mai mare parte a industriei textile trebuie să o plătească.

Acest tip de subvenţie indirectă numită 'tarif care încurajează folosirea energiei regenerabile', a fost introdus în majoritatea statelor UE. În Germania, ea a stimulat o creştere accelerată a energiilor regenerabile, în special a producţiei de energie eoliană şi solară, în ultimul deceniu. Sursele regenerabile de energie au crescut de la 6,4 la sută din producţia de energie, în anul 2000, la 20 de procente până în 2011.

În urma dezastrului de la Fukushima din 2011, guvernul german a decis să renunţe la energia nucleară şi să atingă o cotă de 80 la sută pe piaţa surselor de energie regenerabilă, până în 2050 - aşa-numita "Energiewende" (transformarea energiei).

Pe 8 august, ministrul Mediului Peter Altmaier a declarat pentru televiziunea germană ZDF că este posibil ca preţurile energiei electrice să crească semnificativ în viitorul apropiat.

"Nu poţi primi o transformare a energiei pe gratis", a spus Altmaier.

Companiile textile care au protestat au încetat iniţial să achite suprataxa, sperând că companiile energetice le vor da în judecată. După ce această tactică a eşuat, ele intenţionează să conteste în instanţa de judecată companiile energetice, iar legea în faţa Curţii Constituţionale din Germania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură