Incidente tensionate între trupele americane şi ruse în Siria

Un covoi militar rusesc observat în zona industriala Alep din Siria, 16 august 2018.
Un covoi militar rusesc observat în zona industriala Alep din Siria, 16 august 2018. (Andrei Borodulin/AFP/Getty Images)

În teatrul de operaţiuni din Siria, unde soldaţii Rusiei, Statelor Unite, Turciei se amestecă cu insurgenţii sirieni şi kurzi, s-a produs încă un incident periculos între forţele americane şi ruseşti, sâmbătă, în apropierea instalaţiilor petroliere cheie.

"Acesta este al treilea incident care a avut loc într-o săptămână", a spus un reporter local pentru VOA într-un raport alarmant.

Primul incident de acest fel a implicat un convoi american care bloca un convoi rus pe o autostradă din apropierea oraşului Rmelan, în momentul în care americanii erau aparent îngrijoraţi că ruşii urmau să intre într-un câmp petrolier pe care administraţia îl controla.

În prezent, Voice of America raportează trei incidente, cele mai recente evenimente având loc marţi şi miercuri în provincia al-Hasakah.

Toate incidentele au implicat blocarea, de către forţele americane a vehiculelor militare ruse, care au fost obligate să se îndepărteze de instalaţiile petroliere deţinute de miliţiile kurde susţinute de SUA şi forţele speciale americane din nord-estul Siriei.

Un reporter martor ocular a descris următoarele:

Incidentul de marţi face parte dintr-o serie de incidente similare care s-au întâmplat în ultimele zile între cele două puteri.

"Acesta este cel de-al treilea incident care a avut loc într-o săptămână", a precizat Nishan Mohammad, un reporter local care a spus că a fost martor la o altă confruntare recentă între trupele americane şi ruse din nord-estul Siriei.

"Am fost acolo weekendul trecut, când soldaţii americani au oprit vehiculele militare ruse şi i-au forţat să se întoarcă la baza lor", a declarat el pentru VOA, marţi, într-un interviu telefonic.

Niciunul dintre aceste incidente tensionate dintre cele două puteri majore nu au condus la vreun schimb de focuri, însă situaţia este potenţial explozivă deoarece ar putea declanşa escaladarea în spirală între cele două superputeri.

Acest lucru este posibil deoarece SUA şi Rusia au o prezenţă extrem de apropiată în nordul Siriei.

În unele cazuri, forţele ruse au intrat imediat şi au preluat aceleaşi instalaţii, cum ar fi baza aeriană Sirrin din nordul oraşului Alep.

Deşi se pare că Rusia nu are nicio intenţie de a „lua petrolul” aşa cum s-a angajat în mod repetat Casa Albă, forţele ruse de acolo reprezintă interesele aliatului Kremlinului, Bashar al-Assad şi ale armatei siriene.

În timp ce Trump continuă să vorbească despre „asigurarea petrolului” - cel mai recent la Davos - Assad a promis să preia toată Siria suverană, în special provinciile bogate în petrol Deir Ezzor şi Hasakah.

Miercuri, adresându-se reporterilor în marja Forumului Economic Mondial (WEF), Donald Trump a afirmat: „foarte important, după cum ştiţi, avem petrolul. Şi au rămas soldaţii pentru petrol, pentru că luăm ţiţeiul şi ne ocupăm de acest lucru, şi îl avem foarte bine asigurat”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe