Încercările conservatorilor de a reda Marii Britanii puteri deţinute de Bruxelles, un 'risc considerabil' pentru ţară (think-tank)

Premierul britanic, David Cameron
Premierul britanic, David Cameron (Toby Melville - Pool/Getty Images)
Epoch Times România
01.10.2012

Planul premierului David Cameron de a reda Marii Britanii puterea de decizie în privinţa unor domenii controlate în prezent de Bruxelles prezintă un 'risc considerabil' pentru siguranţa şi influenţa diplomatică a Marii Britanii, a avertizat un think-tank, preluat de ediţia de duminică a Financial Times (FT).

Un raport al Centrului pentru Reformă Europeană, ce urmează a fi publicat în această săptămână, sugerează că încercările unor conservatori de a determina retragerea Marii Britanii de la aplicarea legislaţiei europene privind cooperarea poliţienească şi juridică şi de a aplica ulterior un număr restrâns de legi ar putea avea efecte adverse.

Think-tank-ul subliniază totodată că dacă Marea Britanie se opune celorlalţi membri UE, retrăgându-se de la aplicarea legislaţiei europene în ceea ce priveşte cooperarea în domeniile criminalităţii şi justiţiei, alte ţări ar putea riposta prin blocarea eforturilor Regatului Unit de a se realătura în privinţa aplicării puţinelor legi pe care le consideră necesare.

Problema a stârnit un dezacord accentuat în coaliţia de la Londra în special după ce Cameron a confirmat brusc planul înainte să fi primit acordul liberal-democraţilor, dornici de a stopa excesele euroscepticismului conservatorilor. Vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg a replicat printr-o declaraţie în care sublinia importanţa cooperării poliţieneşti la nivelul UE şi clarifica faptul că ideea redării unor puteri Marii Britanii 'este încă în curs de examinare şi dezbatere'. Un anunţ oficial privind problema este de aşteptat înainte de sfârşitul anului, precizează FT.

Potrivit cotidianului britanic, cel mai important dezacord între cei doi parteneri la guvernare priveşte mandatul european de arestare, despre care parlamentarii conservatori susţin că este 'arbitrar' şi conduce la extrădarea cetăţenilor britanici pentru infracţiuni minore. Liberal-democraţii susţin însă că mandatul a redus dramatic timpul şi costurile aducerii înapoi a infractorilor care au părăsit ţara.

Hugo Brady, cercetător principal la Centrul pentru Reformă Europeană şi autorul raportului, consideră că o retragere completă a Marii Britanii de la aplicarea legislaţiei europene în domeniile menţionate anterior s-ar dovedi 'teribilă' pentru reputaţia Marii Britanii în Europa.

'Acest lucru ar prăbuşi influenţa Marii Britanii în domeniul justiţiei şi afacerilor interne', a avertizat Brady, pentru care punerea în practică a planului nu va face decât să îi radicalizeze şi mai mult pe conservatori şi să dezavantajeze ţara pe termen lung.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor