David Cameron declară că vrea să 'remodeleze rolul Marii Britanii în UE'

David Cameron a promis să se folosească de crearea unei Europe cu două viteze pentru a 'remodela apartenenţa Marii Britanii la UE', în contextul amplificării presiunii conservatorilor asupra premierului de a organiza un referendum privind blocul comunitar, relatează Financial Times.
Premierul britanic, David Cameron. (Darren Staples - WPA Pool/Gett Images)
Epoch Times România
28.09.2012

David Cameron a promis să se folosească de crearea unei Europe cu două viteze pentru a 'remodela apartenenţa Marii Britanii la UE', în contextul amplificării presiunii conservatorilor asupra premierului de a organiza un referendum privind blocul comunitar, relatează Financial Times.

Cameron, aflat în vizită în Brazilia, a spus că vrea să vadă 'mai puţină Europă, şi nu mai multă Europă', fiind de aşteptat să ofere detalii privind viziunea sa înaintea summitului european de la Bruxelles din decembrie, care va avea pe agendă viitorul politic al Europei.

Premierul se confruntă cu o serie de decizii europene importante înainte de viitoarele alegeri, toate acestea putând să ducă la amplificarea tensiunilor dintre Marea Britanie şi restul UE şi la revendicări pentru organizarea unui referendum în ţară.

Şeful guvernului de la Londra a cerut o îngheţare a bugetului UE pentru următorii şapte ani şi ar putea fi izolat la summitul special de la Bruxelles care va avea loc în noiembrie şi la care ar urma să se discute cadrul financiar multianual pentru perioada 2014-2020.

Între timp, George Osborne, ministrul de finanţe, încearcă să se asigure că noua uniune bancară din zona euro nu are efecte negative asupra City-ului londonez.

Pe de altă parte, Cameron ar putea pune în practică opţiunea posibilă în blocul comunitar de a nu aplica legislaţia europeană privind cooperarea poliţienească şi juridică - o posibilitate care nu poate fi utilizată decât o dată -, o decizie care ar urma să fie pe placul multor parlamentari conservatori.

Totuşi, Cameron ar fi supus presiunii liberal-democraţilor, partenerii de guvernare ai conservatorilor, şi a unor şefi de poliţie de a respecta din nou o parte din cele 140 de legi europene din domeniu, văzute ca vitale pentru securitatea naţională, aşa cum este mandatul european de arestare.

Germania se numără printre ţările care încearcă să obţină o schimbare a Tratatului UE pentru a menţine disciplina fiscală, un text care apoi s-ar putea dezvolta într-un document mai amplu care să detalieze condiţiile unei Europe cu două viteze, ce ar avea în centru zona euro.

Cameron speră ca orice negocieri privind Tratatul să nu aibă loc decât după alegerile din 2015. Totuşi, indiferent de partidul câştigător al următorului scrutin, va exista o presiune considerabilă de a supune noul document unui referendum în Marea Britanie.

'Acele ţări care folosesc euro vor trebui să facă mai mult pentru integrare, iar acest lucru le va oferi celorlalţi, cum ar fi Marea Britanie, oportunitatea de a-şi continua propriile agende', a declarat Cameron pentru un ziarul brazilian Folha de Sao Paulo.

'Ar trebui să ne folosim de această oportunitate pentru a remodela apartenenţa Marii Britanii la UE, astfel încât să conducă la progresul interesului nostru naţional în ceea ce priveşte liberul schimb, deschiderea pieţelor şi cooperarea. Consider că asta înseamnă mai puţină Europă, nu mai multă Europă: mai puţine costuri, mai puţină birocraţie şi mai puţine reglementări', a afirmat el.

Cameron ar putea câştiga ceva timp în faţa parlamentarilor eurosceptici printr-un vot împotriva majorării bugetului UE. Această politică ar putea obţine acceptul chiar şi al liberal-democraţilor, asta dacă premierul va fi dispus la concesii în alte zone ale politicii UE.

Chiar şi un viitor referendum asupra unui acord renegociat cu restul UE s-ar putea transforma rapid într-o chestiune de apartenenţă la blocul comunitar dacă cetăţenii britanici vor spune că nu sunt de acord cu noile aranjamente.

În contextul în care companiile se vor opune ferm unei ieşiri a Marii Britanii din UE, iar Cameron va continua să laude virtuţile apartenenţei la UE, un referendum privind renunţarea la blocul comunitar ar putea conduce uşor la divizarea Partidului Conservator.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor