Încercarea în al unsprezecelea ceas de a opri acordul de investiţii dintre Canada şi China

Liderul partidului canadian NDP, Thomas Mulcair, făcând declaraţii presei, Ottawa, 18 octombrie
Liderul partidului canadian NDP, Thomas Mulcair, făcând declaraţii presei, Ottawa, 18 octombrie (Matthew Little / Epoch Times)

Tratatul de investiţii al Canadei cu China a stârnit o furie de ultim moment a opoziţiei, tocmai când guvernul se apropie de sfârşitul unei perioade de aşteptare ce a împiedicat finalizarea acordului.

Deşi acordul a fost semnat, el trebuie ratificat în Parlament, o mişcare finală ce ar putea avea loc în curând, din moment ce termenul celor 21 de zile obligatorii în care se poate discuta în Parlament se încheie joi.

Guvernul promite că Acordul Canada-China de Protejare a Investiţiilor (FIPA) va proteja investiţiile americane din China, dar a fost reticent în a lăsa acordul să fie examinat în Parlament.

Partidele de opoziţie şi criticii spun că acordul este prea important şi problematic ca să fie finalizat fără o analiză mai atentă.

Dacă este finalizat în forma sa actuală, acordul va fi valabil 31 de ani şi va închide Canada într-o tranzacţie dezechilibrată care favorizează Beijingul, susţin criticii săi. Cu toate acestea, liderul PND Thomas Mulcair a declarat că un guvern PND ar anula acordul dacă s-ar dovedi că e la fel de rău pe cât pare.

"Noi nu vom fi legaţi, pentru următorii 30 de ani, printr-un acord care nici măcar nu a fost studiat şi care ar face sistemul nostru de instanţe să considere interesele investitorilor şi companiilor străine mai presus de interesele canadienilor, interesele mediului nostru şi interesele pentru drepturile noastre", a afirmat el.

Până de curând, liderul Partidului Verde Elizabeth May a fost singura voce din parlament care ş-a eprimat preocuparea în legătură cu acordul, ce ar da companiilor chineze posibilitatea de a da în judecată guvernul canadian – şi ar face acest lucru fără ca cetăţenii canadieni să ştie măcar pe ce sunt cheltuite impozitele lor, în cazurile în care Canada ar pierde.

Guvernul afirmă că PND a avut patru zile în care putea pune acordul pe ordinea de zi a Camerei Comunelor. Mulcair respinge această sugestie, susţinând că guvernul stabileşte ordinea de zi.

"Ei încearcă să grăbească lucrurile. Ei încearcă să-l bage canadienilor pe gât, fără o analiză corectă."

Criticii spun că a durat ceva vreme până când au putut studia acordul şi au reuşit să descopere ceea ce este în joc.

Tribunalul secret

Acordul a fost promovat de conservatori ca un progres major, după ce guvernele succesive nu au reuşit să obţină un acord de protecţie a investiţiilor străine cu China, după 18 ani de încercări.

Dar după ce acordul a fost supus analizei, tratatul a ridicat numeroase preocupări, multe nerecunoscute de guvern.

"Există unele semnale serioase de alarmă în legătură cu [FIPA] China-Canada”, a spus Don Davies, criticul comercial al PND.

Cel mai important dintre ele este tribunalul secret, ce va decide dezacordurile comerciale dintre cele două ţări, care decurg din prevederile ce permit companiilor chineze să dea în judecată Canada pentru reglementările ce afectează profiturile.

"Acesta este primul acord semnat de Canada ce prevede un proces secret pentru soluţionarea litigiilor", a declarat Davies.

În timp ce documentele redactate vor dezvălui cât de mult a pierdut Canada într-un astfel de dezacord, ele nu vor divulga de ce, cu excepţia cazului în care societatea chineză va permite ca acest lucru să fie cunoscut, un scenariu improbabil, a sugerat Davies.

În timp ce Canada are o lungă tradiţie de acces public la procedurile judiciare, opusul este valabil în cazul regimului comunist din China.

LeadNow este unul dintre grupurile care acţionează pentru a creşte conştientizarea şi opoziţia faţă de afacere.

Jamie Biggar, directorul executiv al grupului, a declarat că deşi NAFTA dispune de un sistem similar de instanţă, faptele şi argumentele din spatele deciziilor sunt disponibile publicului.

"Natura confidenţială a [FIPA] China-Canada va îngreuna şi mai mult canadienilor cunoaşterea impactului acordului", a spus el.

Mai rău decât atât, din punct de vedere istoric, ţara cea mai mică pierde în cazul unor astfel de dezacorduri, a spus Biggar.

"De exemplu, am pierdut fiecare caz intentat împotriva noastră în cadrul NAFTA şi am avut succes doar de câteva ori în sens invers."

În Europa, cel de-al doilea asigurator ca mărime din China, Ping An Insurance Group, a dat în judecată guvernul belgian pentru 2 miliarde de dolari. Lawrence Herman, un avocat comercial de la Cassels Brock LLP, a afirmat pentru Globe and Mail la începutul acestei luni că firmele chineze au devenit tot mai agresive în utilizarea proceselor pentru soluţionarea litigiilor.

Biggar este îngrijorat de faptul că China s-ar putea folosi de ameninţarea cu un litigiu pentru a presa guvernul canadian să ignore preocupările canadienilor în domeniile în care ar afecta interesele chineze, cum ar fi protecţia mediului sau drepturile omului.

"Aceasta ar provoca daune guvernului care nu ascultă de protestatari", a spus el.

Lipsa de reciprocitate

Davies şi alţii denunţă lipsa de reciprocitate a acordului, deoarece acordul va permite fiecărei ţări să îşi păstreze actualele măsuri neconforme utilizate pentru a împiedica sau a restrânge investiţiile străine din anumite zone.

Exemplele includ practica regimului chinez de a impune investitorilor străini să devină parteneri în societăţi mixte cu companiile chineze sau cu furnizorii locali de mărfuri.

Davies a adăugat că aceste dispoziţii nu sunt rele în sine, dar pentru că China îşi poate păstra toate măsurile neconforme actuale şi Canada are foarte puţine, datorită agendei sale comerciale liberalizate, acordul blochează investitorii canadieni într-o poziţie dezavantajoasă.

"Investitorii canadieni vor fi supuşi mult mai multor restricţii şi condiţii privind investiţiile lor decât investitorii chinezi care vin aici", a afirmat el.

Asta ar putea perpetua o situaţie în care Canada ar deveni un importator net de investiţii, ceea ce înseamnă că firmele chineze vor cumpăra active canadiene la o rată de două până la patru ori mai mare decât ceea ce firmele canadiene obţin în China. Mai îngrijorător este faptul că majoritatea firmelor chineze care vor investi în Canada sunt deţinute şi controlate de stat.

Davies a spus că majoritatea investiţiilor chineze în Canada sun realizate de SOE (întreprinderi de stat).

O companie de acest gen, China National Offshore Oil Corp (CNOOC), este cunoscută pentru utilizarea propriilor forţe de securitate pentru a participa la represiunea pe care o desfăşoară Partidul Comunist Chinez asupra grupului de meditaţie Falun Gong. Încercarea CNOOC de a achiziţiona Nexen din Calgary, pentru 15 miliarde de dolari, este în prezent revizuită de guvern.

În timp ce Mulcair a declarat că va anula acordul, dacă este necesar, Davies este îngrijorat că ar putea dura 31 ani până când Canada va reuşi să iasă de sub obligaţiile acordului, în forma în care este scris acum.

Deşi conservatorii ar putea aproba acordul joi, ei ar putea decide să aştepte sau să nu-l mai ratifice deloc. Cea din urmă este opţiunea preferată de aproximativ 60.000 de persoane care au semnat o petiţie în care se cere guvernului să respingă acordul.

Canada a semnat circa 24 de FIPA, după numărătoarea lui Davies, dar niciodată cu o ţară de mărimea Chinei, care este un exportator net de capital.

"Cred că studierea cu grijă a efectelor pozitive şi negative ale prezentului acord este foarte importantă", a afirmat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe