Pe fondul unei securităţi sporite, China se pregăteşte de schimbarea conducerii

O parte din elita politică a Partidului Comunist Chinez: Jiang Zenim, Bo Xilai şi Bo Yibo (de la stânga la dreapta).
O parte din elita politică a Partidului Comunist Chinez: Jiang Zenim, Bo Xilai şi Bo Yibo (de la stânga la dreapta). (The Epoch Times)

Pe fondul unei securităţi sporite, liderii comunişti chinezi seniori s-au adunat la Beijing pentru o întâlnire cu uşile închise, unde vor discuta ultimele detalii privind schimbarea conducerii, care are loc o dată la un deceniu şi care începe în mod oficial săptămâna viitoare.

Potrivit unui raport Reuters, agenţia oficială de ştiri din China, Xinhua, a declarat că adunarea finală a celui de-al şaptesprezecelea Comitet Central al Partidului Comunist s-a deschis joi. Nota scurtă a indicat că în cadrul ei vor fi discutate modificările aduse Constituţiei Partidului şi alte propuneri.

Reuniunea, care urmează a dura aproximativ o săptămână, va duce probabil la expulzarea oficială a politicianului Bo Xilai, fost membru al Biroului Politic, care urmează a fi judecat în curând pentru corupţie şi alte acuzaţii.

De asemenea, ea este una dintre ultimele şanse ale liderilor comunişti să se certe pe funcţiile de conducere din Partid, care vor fi prezentate la cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului ce va începe joia viitoare.

Cazul lui Bo Xilai, împreună cu alte câteva scandaluri de corupţie de profil înalt, i-au pus pe liderii comunişti pe muchie de cuţit, înainte de schimbul de putere deja sensibil, securitatea fiind consolidată în întreaga capitală. Respectând propaganda comunistă clasică, Xinhua susţine că 1,4 milioane de persoane s-au oferit voluntari pentru a ajuta poliţia să "menţină stabilitatea" în timpul reuniunii.

Multe evenimente publice din Beijing au fost anulate sau amânate, iar unele zone au fost declarate în afară limitelor. Unele magazine din oraş au primit ordin să nu vândă cuţite, foarfece sau alte obiecte potenţial periculoase.