China nu vede nicio cale de a anula dependenţa sa de energie străină

China este tot mai dependentă de străini pentru resursele energetice cheie precum petrol s gaz, conform unui raport recent provenit din biroul de propagandă externă al Partidului Comunist Chinez.
Oamenii participă la o demonstraţie de explorare a petrolului în Beijing, 21 martie 2012. (Mark Ralston / AFP / Getty Images)
Gao Zitan
31.10.2012

China este tot mai dependentă de străini pentru resursele energetice cheie precum petrol s gaz, conform unui raport recent provenit din biroul de propagandă externă al Partidului Comunist Chinez (PCC).

Biroul de Informare al Consiliului de Stat, cunoscut de asemenea că braţul PCC pentru propagandă străină, a publicat recent un raport despre politica energetică a Chinei, notând că dependenţa ţării de resursele petroliere străine deja este de 57%.

Raportul nu propune nicio soluţie uşoară pentru rezolvarea problemei.

Un expert în energie la un centru major de producţie petrolieră din China, care a vorbit sub condiţie de anonimat (şi îl vom numi dl Fang), a declarat într-un interviu telefonic cu The Epoch Times că stabilitatea şi siguranţa ofertele externe, alături de preţuri, se află în afară controlului Chinei şi pentru el aceasta este un motiv pentru îngrijorare.

O parte din ţelurile regimului constă în încercarea de a dezvolta resursele energetice interne şi de asemenea de a atrage capital privat pentru accesarea acelui potenţial intern.

Ultima variantă s-ar putea să nu fie o strategie de succes în China, conform lui Chen Liuqin, un expert la Institutul Chinez pentru Energie şi Economie.

“Capitalul privat are probleme când intră în sectoarele de minerit şi al resurselor, ceea ce face dificilă competiţia cu întreprinderile deţinute de stat. Ţinând cont de aceste limitări, capitalul privat nu îndrăzneşte să intre în acest sector chiar şi atunci când guvernul încurajează acest lucru”, scrie Chen pe un website chinez pentru investiţii.

Combustibilii alternativi nu vor fi capabili să rezolve dependenţa energetică a Chinei, conform lui Lin Boqiang, un membru al Comitetului de Consiliere Energetică din cadrul Comisiei Naţionale pentru Energie.

Cel de-al “12-lea Plan al Partidului de 5 Ani pentru Dezvoltarea Energiei”, care ar trebui să se deruleze între 2011 şi 2015, propune abordarea problemei dependenţei externe prin construirea de centrale nucleare. Lin Boqiang spune că cea de-a treia generaţie de centrale care ar putea avea un rol în satisfacerea nevoilor energetice ale Chine sunt încă în faza de cercetare şi s-ar putea să mai dureze până vor intra în faza de implementare răspândită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor