Începe procesul de regionalizare a României. Guvernul a dat undă verde

Primul pas pentru începerea procesului de regionalizare a fost făcut la şedinţa de Guvern de marţi, când a fost aprobat memorandumul referitor la demararea acţiunilor de descentralizare.
(The Epoch Times)
Cristina Boiangiu
20.02.2013

Primul pas pentru începerea procesului de regionalizare a fost făcut la şedinţa de Guvern de marţi, când a fost aprobat memorandumul referitor la demararea acţiunilor de descentralizare. Autorităţile au promis recent că regiunile vor fi înfiinţate până la sfârşitul acestui an.

Proiectul privind regionalizarea şi descentralizarea va fi făcut public după ce se vor încheia toate dezbaterile şi se va realiza pachetul de proiecte de acte normative care urmează să fie supuse aprobării.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat recent că finalizarea cadrului pentru descentralizare şi regionalizare este planificată pentru luna iunie, iar regionalizarea nu va presupune desfiinţarea judeţelor. Scopul principal al regionalizării este dezvoltarea echilibrată a României, aceasta fiind "la pachet" cu descentralizarea, a subliniat Dragnea.

"Ţinta noastră este că în luna iunie să finalizăm cadrul pentru descentralizare şi regionalizare. Îl punem pe masa Guvernului, apoi va intra în dezbatere publică. După ce se modifică Constituţia, dăm drumul la alegerile pentru regiuni", a declarat Dragnea, la Antena 3.

Pe de altă parte, la nivelul cetăţenilor, împărţirea ţării va însemna micşorarea numărului de salariaţi din administraţia de stat. "S-ar putea ca un număr semnificativ din personalul actual din instituţiile publice să caute un nou loc de muncă , pentru că sunt acţiuni care merg în paralel. (...) Când la ministere vor fi mai puţine competenţe, nu mai pot rămâne tot atâţia oameni, pentru că nu prea mai ai ce să faci", a declarat Liviu Dragnea.

Dragnea, a precizat, pentru Epoch Times, că este foarte importantă stabilirea „competenţelor la nivelul administraţiei locale, judeţene şi regionale”, în contextul în care regionalizarea României se face în paralel cu descentralizarea.

„Cel mai important este să stabilim şi vom stabili care sunt competenţele care vin la nivelul administraţiei locale, judeţene şi regionale, pentru că foarte puţini vorbesc şi despre faptul că regionalizarea se face în paralel cu descentralizarea. Facă hărţi cu regiuni şi punct. Important este ce competenţe dăm la regiuni. Dar o să fie un proces frumos şi o să fiţi foarte informaţi pe tot parcursul acestui proces care se derulează sub coordonarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”, a afirmat Liviu Dragnea.

Nicio regiune nu va avea o singură capitală, existând interesul ca fiecare cetăţean să se bucure de avantajele acestui proces, a mai precizat Dragnea.

"Nu va fi o singură capitală într-o regiune. Ne interesează ca fiecare judeţ şi fiecare cetăţean din fiecare judeţ să se bucure de avantajele regionalizării. Dacă va fi un sediu administrativ într-un oraş, în alt oraş din alt judeţ va fi, de exemplu, direcţia regională de finanţe, în altă capitală de judeţ va fi direcţia regională de mediu şi aşa mai departe. Deci nu dorim să concentrăm într-un singur oraş tot pachetul puterii administrative, pentru că în paralel cu procesul de regionalizare se realizează şi cel de descentralizare", a precizat Dragnea.

Procesul trebuie să fie încheiat în 2013, pentru a se putea integra în exerciţiul bugetar 2014 - 2020 al Uniunii Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor