Liviu Dragnea: E nevoie de regionalizare, sistemul moştenit de la Ceauşescu e tot mai agresiv cu cetăţenii
alte articole
Ministrul dezvoltarii regionale şi administraţiei publice, Liviu Dragnea, a spus vineri că e nevoie de regionalizare în condiţiile în care niciun guvern de după '89 nu a avut voinţa de a rupe sistemul administrativ moştenit de la Ceauşescu, sistem ce a devenit din ce în ce mai agresiv cu cetăţenii.
"De ce avem nevoie de regionalizare? Pentru că în acest moment ne aflăm la 23 de ani de la Revoluţie şi indiferent de guvernele care au condus România în aceşti ani, aproape niciun guvern nu a avut puterea, sau poate voinţa de a rupe sistemul administrativ moştenit de la Ceauşescu. Există aceaşi structură piramidală, aproape aceeaşi mentalitate a funcţionarilor publici , acelaşi grad scăzut de răspuns şi voinţă de a interacţiona cu publicul. S-au schimbat puţin denumirile, dar sistemul a devenit din ce ăn ce mai rigid, mai birocratic şi, paradoxal, din ce în ce mai agresiv cu cei care îl susţin, cu cetăţenii, cu oamenii de afaceri", a spus Dragnea.
"În perioada următoare se vor face analize serioase a competenţelor care să mai rămână la nivel central. Competenţele care vor fi disponilizate vor fi duse către autorităţle locale pe principiul subsidiarităţii, care spune că decizia trebuie dusă la sistemul cel mai apropiat de cetăţean şi care are capacitatea administrativă de a o gestiona. Regiunea va avea competenţe de dezvoltare regională. Competenţele de administratţie publică vor fi la autorităţile locale, comune, oraşe, municipii şi la consiile judeţene", a adăugat Dragnea.
Potrivit acestuia, înfiinţarea regiunilor administrative urmăreşte şi transformarea acestora în autorităţi de management.
"În ceea ce priveşte absorbţia de fonduri UE, acum am văzut şi la noi la minister întârzieri foarte mari generate de faptul că toate documentaţile din această ţară vin la minister, şi vorbesc de programele pe care le adiministrăm noi. Nu există posibilitatea ca termenele să se scurteze, am ajuns la limita maximă. Atunci există două sau trei luni de întârziere generate de faptul că un număr de funcşionari trebuie să anlizeze dosarele din toată ţara şi încă două-trei luni de întârziere generate de legătura greoaie cu Bruxelles-ul, Şi atunci înfiinţarea regiunilor administrative din acest an urmăreşte şi transformarea acestora în autorităţi de management, să aibă o legătură directă cu Bruxelles-ul, iar ministerele un rol mult mai scăzut", a mai precizat Dragnea.