Partidul Comunist a pregătit un raport "şocant" cu privire la Bo Xilai

Bo Xilai la ceremonia de deschidere a Congresului Naţional al Poporului, martie 2012 în Beijing
Bo Xilai la ceremonia de deschidere a Congresului Naţional al Poporului, martie 2012 în Beijing (Feng Li / Getty Images)

Au apărut noi detalii despre întâlnirea Partidului Comunist Chinez de dinainte de cel de-al XVIII-lea Congres Naţional, în cadrul căreia s-a confirmat că doi oficiali - Bo Xilai, fostul membru al Biroului Politic şi actualmente căzut în dizgraţie, şi Liu Zhijun, fostul ministru al căilor ferate condamnat pentru corupţie, sunt expulzaţi din partid.

Comisia Centrală pentru Inspecţie Disciplinară, agenţia de partid care investighează cadrele corupte, a emis două rapoarte despre greşelile lui Bo şi Liu, potrivit unei surse din Beijing. S-a spus despre aceste rapoarte că ar fi "voluminoase" şi cu un conţinut "foarte şocant".

Nu a fost permis ca raportul cu privire la Bo Xilai să fie luat de la reuniune de niciunul dintre cei 365 de participanţi, a declarat sursa.

Conclavul politic a fost numit cel de-al şaptea plen al celui de-al XVII-lea Congres al Partidului, acesta fiind ultimul care a avut loc înaintea celui de-al XVIII-lea Congres al Partidului, convocat pe 8 noiembrie. Acest plen final, care a durat din 1 până pe 4 noiembrie, la Beijing, urma sa finalizeze pregătirile pentru cel de-al XVIII-lea Congres şi să pună în aplicare o varietate de proceduri administrative de partid - inclusiv un amendament secret la Constituţia Partidului Comunist.

În cadrul plenului a fost decisă şi promovarea a doi militari: Xu Qiliang, comandantul Forţelor Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului, în vârstă de 62 de ani, şi Changlong Fan, comandantul domeniului militar Jinan al Armatei de Eliberare a Poporului, în vârstă de 65 de ani, ambii fiind promovaţi ca vicepreşedinţi ai Comisiei Militare Centrale, organul Partidului Comunist care controlează forţele armate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe