Incalzirea globala ameninta mostenirea lumii

Incalzirea globala ameninta locurile arheologice din Peru pana in Egipt precum si minunatiile naturale printre care - cel mai mare recif de corali din Caraibe, conform unui raport O.N.U. eliberat marti, 7 noiembrie.
INUNDATIILE: Inundatiile au distrus sali de concerte si teatre in Republica Ceha cu patru ani in urma. (AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.11.2006

NAIROBI — Incalzirea globala ameninta locurile arheologice din Peru pana in Egipt precum si minunatiile naturale printre care - cel mai mare recif de corali din Caraibe, conform unui raport O.N.U. eliberat marti, 7 noiembrie.

Locurile cu astfel de mosterniri care ne leaga de miile de ani de civilizatie ar putea, datorita schimbarii climatului, sa nu mai fie disponibile generatiilor viitoare, a declarat Achim Steiner, seful Programului O.N.U. pentru Mediul Inconjurator (UNEP).

Cresterea nivelului marii, furtunile tot mai dese, eroziunea si inundatiile accelereaza distrugerea acestor locuri cu mosteniri arheologice din jurul lumii, conform unui Atlas al Schimbarii Climatului prezentat marti in timpul unei conferinte O.N.U. asupra incalzirii globale ce se desfasoara intre 6 si 17 noiembrie.

UNEP a declarat ca teama pierderilor culturale, precum o tabara vikinga in Scotia supusa eroziunii sau cresterea nivelului marii care ameninta Alexandria in Egipt, este un motiv in plus pentru a se lua masuri in vederea tinerii sub control a incalzirii globale.

“Aceste pierderi ne afecteaza pe toti,” a declarat Thomas Downing, coautor al studiului care ofera diferite exemple precum inundatiile din Republica Ceha din 2002 care au distrus sali de concerte si teatre sau cresterea nivelului marilor care ar putea acoperi unele insule din Pacific.

Inundatiile din nord-estul Tailandei au distrus ruinele Ayutthaya, care a fost capitala din secolul 14 pana in secolul 18. In Peru, un loc pre-incas la Chavin de Huantar in Anzi a fost amenintat de topirea ghetarilor.

S-a declarat ca cea mai lunga bariera de corali din Belize sufera datorita temperaturilor mai ridicate ale marii.

“Schimbarile climatului afecteaza toate aspectele sistemelor naturale si umane,” a declarat Koichiro Matsuura, director general al Organizatiei O.N.U. pentru Educatie, Stiinta si Cultura.

Steiner a declarat ca unele tari africane iau in considerare schimbarea locatiei unor rezervatii naturale si infiintarea de coridoare pentru a incerca sa ajute animalele sa migreze catre noi regiuni daca habitatele curente devin nepotrivite.

“Raspunsul la schimbarea climatului nu poate fi acela de a inchide lucrurile in muzee sau gradini zoologice,” a declarat Steiner.

“Protejarea locurilor va fi scumpa,” a declarat Downing, adaugand ca un plan cuprinzator pentru a incetini incalzirea va fi cea mai buna solutie.

Delegatii la conferinta celor 189 de natiuni cauta modalitati de a reduce incalzirea globala a carei cauza o constituie in principal emanarea de gaze de catre centralele electrice, fabrici si masini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor