Încă doi profesori de la Liceul „Orizont” expulzaţi ilegal din R. Moldova, au fost condamnaţi în Turcia la ani grei de închisoare

CEDO a condamnat Guvernul RM pentru încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, dar şi la respectarea vieţii private şi de familie, obligându-l să achite câte 25 mii de euro prejudiciu moral profesorilor turci de la liceul „Orizont” expulzaţi ilegal în Turcia.
Protest în susţinerea profesorilor turci expulzaţi din Moldova
Protest în susţinerea profesorilor turci expulzaţi din Moldova (facebook.com / aimoldova)

Ultimii doi dintre cei şapte profesori turci de la Liceul „Orizont”, expulzaţi ilegal din Republica Moldova de către guvernarea PDM la începutul lunii septembrie 2018, au fost condamnaţi în Turcia la ani grei de închisoare.

Potrivit lui Hasan Barış, directorul filialei Durleşti a Liceului „Orizont”, citat de Radio Chişinău, directorul general adjunct al liceului Sedat Hasan Karacaoğlu, a fost condamnat acum două săptămâni la opt ani şi trei luni de închisoare, iar fostul director al filialei Ceadâr-Lunga Feridun Tufecchi, a fost condamnat recent la şapte ani şi şase luni de închisoare.

Pe 6 septembrie 2018, SIS a expulzat de pe teritoriul statului şapte profesori turci, angajaţi ai reţelei de licee „Orizont”, care locuiau şi activau legal în R. Moldova sub pretextul că aceştia ar avea legături cu o grupare islamistă, prezentând un risc la adresa securităţii naţionale.

Primele persoane în stat la acea vreme, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu şi prim-ministrul Pavel Filip, au declarat atunci că expulzarea s-a făcut perfect legal, doar că faptele ce au stat la baza expulzării sunt secrete, iar cetăţenii trebuie să-i creadă pe cuvânt.

Primii doi dintre cei şapte profesori expulzaţi din Moldova, Sarkis Airi şi Huseyin Bayraktar, au fost condamnaţi la închisoare în luna martie la şase ani şi respectiv nouă ani de detenţie. Ulterior, directorul departamentului relaţii cu publicul al Liceului, Yaşin Özdil, a fost condamnat, la 12 ani de închisoare. Riza Dogan, directorul filialei din Durleşti a liceului Orizont, a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare, iar directorul financiar al reţelei de licee „Orizont”, Müjdat Çelebi, a fost pedepsit cu nouă ani de închisoare.

La începutul lunii august, procurorii au iniţiat o cauză penală pe faptul excesului de putere sau depăşirii atribuţiilor de serviciu, comis de angajaţi ai Biroului Migraţie şi Azil al MAI şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) în cazul declarării drept persoane indezirabile şi îndepărtarea de pe teritoriul R. Moldova a celor şapte cetăţeni turci. După aproximativ o lună, unul din foştii directori adjuncţi ai SIS a fost reţinut şi pus sub învinuire, iar directorul Biroului Migraţie şi Azil a fost pus sub învinuire fiind suspendat din funcţie.

Mai mult, la 11 iunie 2019, CEDO a constatat că reclamanţii, cinci profesori de la Liceul „Orizont”, au fost extrădaţi printr-un transfer ilegal care a omis toate garanţiile legale naţionale şi internaţionale, astfel fiind violată Convenţia pentru Drepturile Omului în partea ce ţine de încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, dar şi la respectarea vieţii private şi de familie şi a obligat Guvernul R. Moldova să achite prejudiciul moral de câte 25 000 de euro pentru fiecare reclamant.