În ultimul an, administraţia Obama n-a mai sancţionat iranienii care au încălcat drepturile omului

Preşedintele Obama şi administraţia sa au fost lovite de un val de critici după ce s-a observat că, după încheierea acordul nuclear cu Teheranul, niciun cetăţean iranian nu a mai fost sancţionat pentru încălcarea drepturilor omului.
Barack Obama umflând o bulă de săpun 13 aprilie 2016 în Washington (Win McNamee/Getty Images)
Andrei Popescu
27.05.2016

Administraţia Obama nu a mai sancţionat niciun cetăţean iranian acuzat de încălcarea drepturilor omului de la finalizarea de anul trecut a unui cuprinzător şi controversat acord nuclear cu Republica Islamică, în ciuda creşterii numărului de cazuri de abuzuri în această ţară, inclusiv execuţia şi condamnarea unor personalităţi ale opoziţiei.

Ezitarea administraţiei Obama de a folosi sancţiunile ca metodă de a confrunta abuzurile comise de Iran în privinţa drepturilor omului, în ciuda promisiunilor făcute în trecut Congresului SUA, a declanşat un val de critici în rândul congressmenilor, care au primit asigurări că administraţia va acţiona în această direcţie.

Un oficial senior al administraţiei americane a recunoscut miercuri, în timpul unei audieri la Capitol Hill, că, după finalizarea acordului, SUA nu a sancţionat niciun cetăţean iranian acuzat de încălcarea drepturilor omului.

Deyvăluirea este biyară, dată fiind preocuparea administraţiei Obama pentru drepturi civile şi ale minorităţilor sexuale.

Casa Albă presează Congresul să nu adopte noi sancţiuni împotriva Iranului, deşi vechile măsuri se apropie de expirare anul acesta.

Politicieni republicani şi democraţi acuză acum administraţia Obama de înşelarea Congresului în legătură cu presupusul angajament pentru sancţiuni şi susţin că aceasta a evitat astfel de măsuri pentru a preveni o situaţie în care regimul iranian ar denunţa acordul.

Grupurile pentru drepturile omului continuă să observe masive încălcări ale drepturilor omului în Iran, în ciuda alegerii preşedintelui Hassan Rouhani, care a fost considerat un reformator moderat.

Amnesty Internaţional, un alt observator al drepturilor omului, a avertizat la rândul său în privinţa creşterii numărului de execuţii şi a oprimării în Iran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor