In Suedia, polenizarea culturilor agricole si de plante salbatice este amenintata?

Schimbari dramatice in comunitatea bondarilor din ultimele sapte decenii sunt reflectate in Suedia in schimbarile din productia de seminte de trifoi rosu, conform unui studiu publicat online in Proceedings of Royal Society B: Biologica Sciences, pe 15 iunie.
Ginger Chan
25.06.2011

Schimbari dramatice in comunitatea bondarilor din ultimele sapte decenii sunt reflectate in Suedia in schimbarile din productia de seminte de trifoi rosu, conform unui studiu publicat online in Proceedings of Royal Society B: Biologica Sciences, pe 15 iunie.

"Bogatia de specii de insecte care vizitau florile a scazut in ultimele decenii, crescand ingrijorarile ca serviciul ecosistemic pe care il ofereau acestea prin polenizarea culturilor si plantelor salbatice este amenintat", se arata in rezumatul studiului.

O echipa de cercetatori condusa de Riccardo Bommarco de la Universitatea suedeza de Stiinte Agricole s-a hotarat sa masoare abundenta bondarilor de-a lungul timpului. Ei au comparat datele recente cu inregistrarile din anii 1940 si 1960 cu privire la numarul de specii diferite de bondar in populatii, pe mai mult de 40 de domenii de trifoi rosu din Suedia.

Ei au descoperit ca in 1940, procentele de specii erau mult mai uniform distribuite. Speciile cele mai dominante, Bombus terrestris, cuprindeau doar 32 la suta din comunitate. Restul comunitatii consta din B. subterraneus (26 la suta), B. pascuorum (16 la suta), B. distinguendus (11 la suta), B. lapidarius (8 la suta) si mai multe specii rare.

Acum, B. terrestris constituie marea majoritate a comunitatii de bondari, cu 74 de procente, iar proportia de B. lapidarius in comunitate aproape s-a dublat, la 15 la suta.

Intre timp, B. subterraneus si B. Pascuorum odata abundente, au scazut atat de mult incat fiecare constituie doar aproximativ doua procente din comunitate.

In mod alarmant, raportul de B. distinguendus a scazut la 0,7 la suta. In conformitate cu studiul, specia nu mai poate fi gasita in sudul Suediei si este clasificata ca "aproape amenintata" pe lista rosie a Suediei pentru specii amenintate, si "pe cale de disparitie" in Danemarca.

"Este ingrijorator sa vedem semne ca speciile de bondari odata larg raspandite au devenit rare, si chiar inscrise pe lista rosie,", spune Bommarco intr-un comunicat de presa. "Este posibil ca astfel de schimbari in alcatuirea comunitatii sa preceada extinctiile.

Schimbarile din comunitatea bondarilor duc in paralel la schimbari in formarea de seminte de trifoi rosu, Trifolium pratense. Echipa a constatat ca variatia in randamentul anual de seminte este acum dubla fata de cea vazuta in deceniile anterioare.

"In eforturile noastre de a conserva specii si de a gestiona serviciile ecosistemice, pare important sa promovam nu numai bogatia speciilor, dar si comunitati de organisme furnizoare de servicii cu o componenta mult mai uniforma", spune Bommarco.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor