Ce se ascunde în spatele unui biolaborator chinezesc secret din California: O reţea globală de conexiuni

Un colaj al laboratorului bio din Reedley, California, pe 31 iulie 2023. (Departamentul de Sănătate Publică Fresno County/Judicial Watch, Nathan Su/The Epoch Times, cu amabilitatea City of Reedley)
Steve Ispas, Lear Zhou
22.10.2023

Descoperirea unui biolaborator chinezesc de pe piaţa neagră care funcţiona în California şi investigaţia ulterioară au scos la iveală o reţea încâlcită de companii fantomă care ascundeau proprietarul şi lacune care au cauzat întârzieri în clarificarea şi informarea publicului.

Publicul a aflat în martie despre un biolaborator secret care funcţiona într-un depozit din Reedley, California, la aproximativ 25 de mile (40 km) sud-est de Fresno.

Dar depozitul şi pericolele biologice pe care le reprezenta acesta au fost descoperite cu câteva luni mai devreme, la 19 decembrie 2022, de Jesalyn Harper, un ofiţer din cadrul Departamentului de pompieri al oraşului Reedley.

Răspunzând la un pont anonim despre depozitul presupus a fi gol, doamna Harper a descoperit mii de flacoane cu agenţi bacterieni şi virali, inclusiv coronavirus, chlamydia, E. coli, pneumonie cu streptococ, HIV, hepatită, herpes, rubeolă şi malarie.

Afacerea, operată de Prestige Biotech Inc., ambala şi trimitea prin poştă kituri COVID-19 şi kituri pentru teste de sarcină şi adăpostea aproape 1.000 de şoareci de laborator.

Harper a raportat ce a descoperit autorităţilor oraşului Reedley, care au contactat FBI în aceeaşi zi. Dar nu este posibil ca o singură autoritate să se poată ocupa de toţi agenţii patogeni, substanţele chimice şi pericolele biologice.

În final, mai multe agenţii au fost implicate în investigaţie, inclusiv autorităţile municipale, regionale şi de stat, precum şi agenţii federale precum FBI, Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA) şi Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA).

Descoperirea biolaboratorului

Depozitul, localizat la 850 I Street din Reedley, a fost construit în anii 1950, în principal ca fabrică de ambalare a produselor alimentare. Camioanele se îndreptau spre zona din faţa uşilor rulante pentru a încărca.

După ce Harper a primit plângerea anonimă privind vehiculele parcate în zonă, a mers să investigheze şi a observat, de asemenea, un furtun de grădină care intra în clădire printr-o uşă care era lăsată deschisă - o potenţială încălcare a regulilor privind instalaţiile sanitare.

Harper a declarat pentru The Epoch Times că a bătut la uşă şi a văzut trei persoane care împachetau teste de sarcină. Una dintre ele nu vorbea engleza, iar celelalte două vorbeau o engleză foarte stricată.

La început, Harper a spus că cei trei au fost foarte cooperanţi, dar pe măsură ce a mers spre partea de sud a clădirii, aceştia au devenit evazivi.

"Ce faceţi cu şoarecii?", îşi aminteşte ea că a întrebat.

"Folosim şoarecii pentru experimente", au răspuns ei.

"Ce fel de experimente?".

"Oh, nu ştiu, le dăm doar apă".

"Ce se află în frigidere?".

"Doar lucruri pentru a face testele".


Pe măsură ce Harper a pus întrebări mai specifice, ea relateză că personalul i-a răspuns din ce în ce mai puţin, forţând-o să plece. Odată ce a văzut etichete pe frigidere, cum ar fi "sânge", "HIV", şi-a dat seama că era un mediu potenţial periculos şi a părăsit clădirea.

Ea a raportat ce a descoperit oficialilor oraşului Reedley, care au contactat imediat FBI-ul şi s-au întâlnit cu ei două zile mai târziu, pe 21 decembrie 2022.

FBI a avut nevoie de toată luna ianuarie 2023 pentru a investiga şi, în cele din urmă, a considerat că depozitul nu prezintă pericol pentru locuitorii oraşului la începutul lunii februarie.

Când oficialii oraşului Reedley s-au întors la depozit, la 3 martie, cu un mandat de inspecţie, au raportat că niciun obiect nu fusese scos din laborator, dar unele obiecte suplimentare fuseseră depozitate din decembrie.

Cine este responsabil?

Pentru Harper, procesul era abia la început. Ea a început să lucreze cu autorităţile statului şi districtului respectiv pentru a determina ce organizaţii trebuiau să fie implicate.

"A trebuit să ne uităm la aceste laboratoare şi să vedem cine avea autoritatea pentru fiecare componentă.

De exemplu, Departamentul de Sănătate Publică din California ar avea autoritate asupra dispozitivelor medicale, cum ar fi testele de sarcină; DTSC [Departamentul de Control al Substanţelor Toxice] ar avea supraveghere asupra unora dintre substanţele chimice, eventual asupra modului în care sunt folosite", a declarat Harper pentru The Epoch Times.

Au fost aduşi experţi în domeniul deşeurilor medicale şi al sănătăţii mediului pentru a se ocupa de obiectele din frigidere, deşeuri medicale, deşeuri umane, sânge şi teste de sarcină folosite.

EPA şi FDA au fost, de asemenea, implicate, iar ambele agenţii au păstrat o parte din documentaţia şi actele găsite în laborator.

Fiecare element a trebuit să fie tratat separat - fiecare sertar, fiecare cutie, fiecare container, fiecare frigider şi fiecare palet a trebuit să fie analizat de diferite departamente, în funcţie de ceea ce s-a găsit.

Între timp, Harper a hrănit şi a dat apă la şoarecii de laborator găsiţi la faţa locului, până când ea şi alţi oficiali ai oraşului descopereau cine avea autoritatea.

La 16 martie au descoperit că nimeni din guvernul SUA nu are în mod clar autoritatea de reglementare asupra şoarecilor de laborator, aşa că Harper a folosit Codul de sănătate şi siguranţă din California care face referire la cruzimea faţă de animale pentru a obţine un mandat. Un medic veterinar a recomandat apoi eutanasierea şoarecilor, care a avut loc după obţinerea permisului necesar, la 12 aprilie.

Toate celelalte substanţe biologice au fost scoase până la 8 iulie, după ce Curtea Superioară a Californiei - districtul Fresno a autorizat un mandat de reducere. Toate celelalte bunuri au fost mutate în primele două săptămâni ale lunii august.

Ordonanţa de urgenţă nr. 2023-008, adoptată în cadrul şedinţei Consiliului municipal Reedley din 12 septembrie, a interzis temporar înfiinţarea de depozite şi laboratoare cu niveluri de biosecuritate de la 2 la 4 în limitele oraşului. Oraşul San Carlos din zona Bay Area are o interdicţie similară.

"Nu am dormit multe nopţi ştiind că nu există nimeni care să caute aceste laboratoare. Acest lucru s-ar putea întâmpla peste tot în Statele Unite.

Aceasta a fost o experienţă revelatoare, şi am realizat câte breşe există în guvernul nostru pentru ca aceste tipuri de organizaţii să treacă prin ele şi totodată, că guvernul nu este prima noastră linie de apărare", a declarat Harper.

Aceasta a spus că aceste tipuri de entităţi care nu se află sub radar pot achiziţiona "o mulţime de substanţe chimice şi o mulţime de substanţe biologice cu uşurinţă şi nimeni nu le supraveghează pentru a se asigura că ştiu ce fac".

"Trebuie să ne asigurăm că aceste laboratoare nu pot veni aici până când nu există supraveghere", a spus ea.

Cui aparţine laboratorul secret?

Laboratorul de biologie din Reedley este deţinut de Prestige Biotech Inc. dar, dacă ne uităm mai atent la o reţea complexă de companii şi angajaţi, inclusiv la Prestige, toate duc în cele din urmă la Jia Bei "Jesse" Zhu, un cetăţean chinez cu paşaport canadian.

La doar câteva ore după publicarea acestui articol, la 19 octombrie, Zhu a fost arestat în California şi acuzat de fabricarea şi distribuirea de dispozitive medicale cu marcaj necorespunzător şi de declaraţii false către FDA. Un rechizitoriu sigilat fusese depus la 18 octombrie.

Zhu riscă o pedeapsă maximă de trei ani de închisoare pentru acuzaţia de produse ilegale şi de cinci ani pentru acuzaţia de fals în declaraţii, potrivit biroului procurorului american pentru Districtul de Est din California.

Potrivit documentelor judiciare, între decembrie 2020 şi martie 2023, Zhu şi alte persoane ar fi fabricat, importat, vândut şi distribuit sute de mii de kituri de testare COVID-19 şi alte kituri de testare în Statele Unite şi China. Au făcut acest lucru prin intermediul companiilor Universal Meditech Inc. şi Prestige Biotech Inc. fără autorizaţie corespunzătoare.

"Ca parte a schemei sale, acuzatul şi-a schimbat numele, numele companiilor sale şi locaţiile acestora", a declarat procurorul federal Philip A. Talbert.

Plângerea penală susţine că, în timpul investigaţiei, Zhu a făcut mai multe declaraţii false în faţa oficialilor FDA, inclusiv folosirea unui nume fals şi prezentarea falsă a cunoştinţelor sale despre activităţile companiei.

Personalul oraşului Reedley a fost informat de către preşedintele Prestige Biotech, Yao Xiuqin, că firma sa a preluat depozitul - inclusiv materialele biologice, probele şi şoarecii de laborator - de la Universal Meditech Inc. după ce aceasta din urmă a declarat faliment, potrivit unui document judiciar depus la 15 iunie.

Prestige Biotech este principalul creditor al Universal Meditech.

Documentele publice arată că Prestige Biotech a fost înregistrată pentru prima dată în Nevada pe numele Wang Zhaolin (cunoscută şi sub numele de Lynn Warner) la 3 aprilie 2019, înainte ca actualul preşedinte al companiei, Yao, care se află în China, să preia conducerea la 28 mai 2021.

Universal Meditech a fost înfiinţată în Tulare, California, la 25 noiembrie 2015, numindu-l pe Zhu ca director executiv. Compania a obţinut o licenţă de afaceri din California la 20 martie 2019.

"Universal Meditech a fost înfiinţată de un grup de investitori canadieni şi chinezi şi este specializată în cercetarea, dezvoltarea şi asamblarea de kituri de teste de diagnosticare utilizate în reproducerea bovinelor de lapte", a declarat Paul Saldana, care a fost preşedinte şi director executiv al Centrului de Dezvoltare Economică şi Dezvoltare a Districtului Tulare în 2015, potrivit Visalia Times Delta.

La scurt timp după declanşarea pandemiei în martie 2020, Universal Meditech a trecut de la o afacere legată de reproducerea bovinelor la producţia de kituri de testare a sarcinii şi kituri de testare COVID-19.

În august 2020, a izbucnit un incendiu la sediul din Fresno al companiei, iar o vizită ulterioară a unui inspector de sănătate a mediului a constatat că Universal Meditech nu avea un plan de materiale periculoase pentru depozitarea etanolului în depozit.

În documentele actuale depuse la secretariatul de stat din California, Zhu nu mai figurează ca director general al Universal Meditech, fiind numit în schimb Wang Xiaoxiao ca director general, director financiar şi secretar, cu o adresă în partea central-sudică a oraşului Fresno.

Wang este listată ca preşedinte al Universal Meditech într-un registru de afaceri online, iar The Epoch Times a obţinut un permis de instalaţii sanitare eliberat de oraşul Tulare în 2016 pentru Wang de la Universal Meditech. De asemenea, un raport de depunere a documentelor FDA pentru Universal Meditech o menţionează pe Wang drept "corespondent oficial".

Wang este, de asemenea, director al altei companii cu sediul în California, Superior Meditech Investments LLC, şi director sau membru al conducerii în alte trei companii afiliate cu sediul în Nevada - PBI Diagnostic Laboratory LLC, Medi-Source LLC şi David Destiny Discovery LLC.

De asemenea, femeia figurează ca director executiv şi director general al unei companii din Qingdao, China, numită Ai De Biopharmaceutical Industry (Qingdao) Co. Ltd. (Ai De Biopharmaceutical Industry (Qingdao) Co. Ltd.).

Directorul general al Ai De Biopharmaceutical este, de asemenea, preşedintele Prestige Biotech (laboratorul secret de biologie din Reedley care a salvat Universal Meditech), conform documentelor de afaceri din California şi Nevada şi a unui director de companii din China.

Toţi directorii şi toate companiile duc în cele din urmă la Zhu, chinezul cu paşaport canadian.

Din 2008, Zhu şi multe dintre companiile sale au fost implicaţi în lupte juridice care se întind din Canada, Hong Kong şi Statele Unite.

În septembrie 2010, Zhu a depus o dovadă de revendicare în calitate de "proprietar" al Ai De Biopharmaceutical în cadrul unei proceduri de faliment pentru o altă companie a sa, JingJing Genetics Inc.

"Singurul acţionar al Ai De este o companie din Insulele Virgine Britanice (Unique Way Technology Limited) care, la rândul ei, este deţinută de IND, care este deţinută de Zhu", potrivit unei hotărâri din 2016 a Curţii Supreme din British Columbia, Canada.

Adresa de stradă a Ai De Biopharmaceutical din Qingdao este aceeaşi cu cea a altor firme medicale chinezeşti, cum ar fi Qingdao Guangdi Packaging Material şi Ai De Diagnostic. Conform înregistrărilor privind importurile, majoritatea acestor firme au livrat materiale medicale către Universal Meditech şi Prestige Biotech.

Zhu a demisionat din funcţiile de preşedinte al Consiliului de administraţie şi de director general la Ai De Biopharmaceutical în noiembrie 2018, potrivit documentelor chinezeşti.

The Epoch Times a sunat la mai multe numere de telefon ale sediului central al Ai De Biopharmaceutical din China, dar numerele au fost deconectate sau nu mai sunt în funcţiune.

Operaţiunile lui Jessie Zhu

Zhu s-a născut în China în 1961 şi a obţinut o diplomă de licenţă de la Departamentul de Medicină al Universităţii din Beijing în 1984 şi o diplomă de masterat de la Peking Union Medical College Hospital în 1988. El a continuat să efectueze cercetări în domeniul bio la Universitatea British Columbia din Canada, potrivit Sina Finance.

În 1991, Zhu a înfiinţat IND Dairytech Ltd în Vancouver şi a devenit preşedintele Consiliului de administraţie.

La sfârşitul anilor 1990, el a transportat cu avionul peste 10 bovine Holstein (o rasă cunoscută pentru producţia mare de lapte) din Quebec la Beijing pentru a spori producţia de lapte în China.

Un deceniu mai târziu, Zhu s-a concentrat pe tehnologiile de reproducere. În loc să transporte bovine în China, IND Dairytech a început să trimită material seminal şi embrioni Holstein în încercarea de a dezvolta efectivele de bovine.

Deservind în principal clienţii din Canada, IND Dairytech a fost listată la Bursa de Valori din Toronto în 2008, a fost radiată în 2011 şi achiziţionată la scurt timp după aceea de IND Lifetech, o altă companie controlată de Zhu.

Caracterele chinezeşti "Ai De" se regăsesc, de asemenea, în colţul din stânga sus al logo-ului IND Lifetech.

La scurt timp după ce IND Lifetech a achiziţionat IND Dairytech, aceasta şi-a schimbat numele în JingJing Genetics, cu sediul tot în Canada şi controlată de Zhu.

În 2008, JingJing Genetics a fost dată în judecată de XY LLC, o companie cu sediul în Colorado, care a cerut daune pentru "conspiraţie, înşelăciune, abuz de încredere, încălcare a contractului şi inducerea la încălcarea contractului".

XY dezvoltase tehnologia de "alegere a sexului urmaşilor folosind material seminal sexual sau embrioni cu sex" pentru "mamifere precum bovine, cai, porci şi specii pe cale de dispariţie", potrivit unei declaraţii online.

Compania era "proprietarul principal care deţinea controlul asupra tuturor operaţiunilor de sortare a spermei la mamiferele non-umane din întreaga lume".

JingJing Genetics ar fi furat tehnologia XY pentru a produce şi vinde spermă de bovine, dar fără controalele stricte cerute de o licenţă.

Cazul a fost soluţionat în 2012, judecătorul pronunţându-se împotriva JingJing Genetics pentru încălcarea acordurilor de proprietate intelectuală.

Cei trei directori ai JingJing de la acea vreme - Zhu, Selen Cui Feng Zhou şi Jin Tang - au fost găsiţi responsabili de "fraudă civilă şi conspiraţie pentru a provoca prejudicii economice" şi au fost obligaţi să plătească 8,5 milioane de dolari canadieni (6,2 milioane de dolari americani) către XY, potrivit unei declaraţii de la acea vreme.

Judecătorul canadian Stephen Kelleher a emis, de asemenea, pentru JingJing şi directorii săi o interdicţie permanentă de a utiliza aşa-numita tehnologie de citometrie care analizează şi sortează celulele pentru a alege sexul urmaşilor.

Cu toate acestea, la câteva zile după decizia judecătorului, XY a primit informaţii conform cărora Zhu a înfiinţat o nouă companie, Fraser Biomedical Inc. "cu scopul de a produce în secret material seminal folosind tehnologia XY", potrivit unui raport al Canadian Broadcast Network.

Ulterior, judecătorul Kelleher l-a găsit pe Zhu vinovat de sfidarea legii pentru neplata celor 8,5 milioane de dolari canadieni şi, în 2015, l-a condamnat la închisoare pentru şase luni. Însă Zhu a fugit din Canada în 2014, iar The Epoch Times nu a putut găsi dovezi că acesta s-a întors vreodată.

În timp ce se pronunţa într-un alt caz de la Curtea Supremă din Columbia Britanică care îl implica pe Zhu şi numeroasele sale companii, judecătoarea Shelley Fitzpatrick a declarat: "Avocatul lui Zhu mi-a indicat că Zhu se teme să pună piciorul în această jurisdicţie de teamă că va fi arestat", potrivit documentelor judiciare.

În acest caz, judecătorul Fitzpatrick a decis în 2016 că Zhu şi angajaţii săi trebuiau să plătească o sumă suplimentară de 330 de milioane de dolari canadieni (242 de milioane de dolari americani) către XY pentru conspiraţie continuă în vederea obţinerii de proprietate intelectuală şi informaţii confidenţiale.

"Este dificil de exprimat gradul şi amploarea faptei ilicite a lui Zhu în legătură cu planul şi acţiunile sale concertate de a fura informaţiile confidenţiale ale XY în scopuri financiare proprii", a scris judecătoarea Fitzpatrick în hotărârea sa.

Documentele instanţei arată transcrieri din aplicaţia de mesagerie WeChat între Zhu şi Xu din 2014. Mesajele arată că obiectivul lui Zhu era "falimentul total" al XY.

"Dacă noul sistem este comercializat rapid, ceea ce face ca costul total al producţiei de material seminal să scadă de două ori mai mult, cum credeţi că vor trăi de acum înainte? ... Aşa că propun folosirea a aproximativ 3 ani pentru a face ca [XY] să se prăbuşească sau să fie achiziţionată ieftin.

La momentul cel mai oportun, să achiziţionăm [XY] folosind cel mai bun preţ ar trebui să fie strategia noastră de bază. Înainte de aceasta, ne vom angaja în uzură cu ei, îi vom trage în piept cât mai mult posibil, îi vom trage în jos, pentru a-i lăsa să simtă tot timpul că sabia lui Damocles este pe capul lor. Pentru aceasta, am conceput deja o schemă operaţională cuprinzătoare", a scris Zhu într-un text adresat lui Xu, în mai 2014.

Într-un e-mail către Tang şi Zhu, Xu a scris: "Ei bine, se pare că imperialismul american este foarte viclean, sugerez să facem o imitaţie", referindu-se în mod clar la XY.

Zhu a răspuns: "Legea este puternică, dar nelegiuiţii sunt de zece ori mai puternici".

În hotărârea sa, judecătoarea Fitzpatrick a spus:

"Dovezile arată clar că toţi aceşti inculpaţi au jucat fiecare un rol în planul general de a fura informaţiile confidenţiale ale lui XY pentru uz propriu prin diverse mijloace.

Toate acestea au fost făcute în beneficiul grupului IND. Ca un comentariu general, este dificil de exprimat gradul şi amploarea infracţiunii lui Zhu în legătură cu planul şi acţiunile sale concertate de a fura informaţiile confidenţiale ale XY".

Legătura cu Hong Kong

În 2014, la doi ani de la hotărârea Curţii Supreme din Columbia Britanică împotriva JingJing Genetics, XY încă nu primise despăgubirile de 8,5 milioane de dolari canadieni. În continuarea urmăririi despăgubirilor, XY a dat în judecată o altă companie controlată de Zhu - de data aceasta în Hong Kong.

XY a încercat să acceseze despăgubirile din contul bancar HSBC îngheţat al pârâtului, conectat la o altă companie controlată de Zhu, Grand Network Technology Co. Ltd (GNT).

GNT a fost constituită în Insulele Virgine Britanice în 2000 şi apoi înregistrată ca societate privată în Hong Kong în 2014, potrivit documentelor judiciare.

Peter Wang şi un alt bărbat au fost numiţi primii directori şi acţionari principali ai GNT, deoarece erau, de asemenea, angajaţi ai unor companii din cadrul IND Group, grupul de companii controlate de Zhu cu operaţiuni în Canada şi China. Peter Wang este cumnatul lui Zhu.

Deşi este încă marcată ca fiind "activă" în registrul de companii din Hong Kong, GNT pare a fi o companie de tip fantomă, deoarece nu figurează cu niciun site web, servicii sau contacte.

Zhu şi GNT au făcut apel în Hong Kong din două motive: unul legat de jurisdicţie, iar celălalt a fost că Zhu nu deţinea GNT.

XY a fost obligată să demonstreze că Zhu controla GNT, ceea ce a cauzat întârzieri mari în acest caz.

În timpul procesului, angajaţii IND au declarat că nu ştiau cine este angajatorul lor real şi că au fost mutaţi de la o companie la alta fără să ştie sau să îşi dea acordul, păstrând aceleaşi roluri. Ei au ştiut că au fost transferaţi doar atunci când au primit salariul de la o altă companie.

Aceştia au considerat toate companiile implicate ca fiind un singur grup - Grupul IND - toate deţinute şi controlate de Zhu. Mărturiile angajaţilor au dezvăluit că Zhu a instruit un director de contabilitate din cadrul IND Group să transfere bani din IND LifeTech Group Ltd în contul GNT pentru a "evita executarea de către XY".

Potrivit mărturiei lui James Yunjian Yang - un fost director de birou de la IND din 1999 până în 2014 - mai multe companii ramificate au funcţionat în Statele Unite.

Yang a fost implicat în dezvoltarea de afaceri în California, Australia şi Uruguay. Mai exact, în Uruguay, unde Yang a înfiinţat IND Lifetech Uruguay, Zhu i-a cerut să fie director al acestei noi societăţi.

Yang a cerut o poziţie secundară, deoarece nu dorea să îşi asume întreaga responsabilitate, potrivit mărturiei sale. Drept urmare, consultantul Edward Richard a fost de acord să fie acţionar. În ciuda faptului că deţinea 95 % din companie pe hârtie, Yang a declarat că l-a considerat întotdeauna pe Zhu ca fiind proprietarul.

O hotărâre din 2016 din Hong Kong a arătat că, deşi Zhu nu a fost niciodată acţionar sau director al GNT, el a controlat în cele din urmă compania. Hotărârea a respins apelul GNT împotriva îngheţării contului său bancar pentru a plăti XY.

"Dovezile întăresc un caz bine argumentat că, deşi Jesse Zhu nu a fost niciodată director sau acţionar al GNT, el a controlat sau a deţinut GNT. Deşi diversele companii par să fi fost înfiinţate în scopuri diferite, acestea erau, din punctul de vedere al lui Zhu, interschimbabile, după cum îi dictau dorinţele sale", se arată în documentul instanţei.

Apelul de jurisdicţie al GNT a fost decis la începutul acestui an, la 16 mai. Un judecător din Hong Kong a decis să respingă apelul GNT în favoarea XY, ceea ce a fost raportat ca o victorie rară pentru un reclamant străin fără operaţiuni sau active în Hong Kong.

O căutare pe platforma de informaţii juridice Vlex pentru "Jessie Jia Bei Zhu" pe platforma de informaţii juridice Vlex descoperă 27 de cazuri juridice - 19 în Canada, şapte în Hong Kong şi unul în Statele Unite (Wisconsin).

O căutare pentru "Universal Meditech Inc." a generat 132 de cazuri juridice în 10 ţări -16 în Statele Unite - în timp ce "Prestige Biotech" a generat 53 de cazuri în patru ţări, dintre care 31 în Statele Unite.

The Epoch Times a contactat Prestige Biotech, Universal Meditech, Jesse Zhu şi Wang Zhaoyan pentru acest articol, dar nu a primit niciun răspuns.

The Epoch Times a contactat XY şi compania mamă a acesteia, Sexing Technologies, dar nu a primit niciun răspuns până la ora transmiterii ştirii.

Înapoi la Reedley

Recent, Universal Meditech - care a cedat conţinutul biolaboratorului său către Prestige Biotech - urma să se mute într-un nou loc în apropierea Aeroportului Internaţional Fresno Yosemite, potrivit presei locale GV Wire.

Harper, responsabilă cu aplicarea codului în oraşul Reedley, a declarat că, după ce rapoartele privind problemele cu care se confruntă oraşul au ieşit la iveală în timpul anchetei din Reedley, oficialii din Fresno au refuzat propunerea pentru noua locaţie, iar contractul de închiriere al Universal a fost anulat.

La 11 august, FDA a emis un avertisment cu privire la trusele de testare fabricate de Universal Meditech, iar la 31 august, Universal Meditech a anunţat că îşi încetează activitatea şi a emis o retragere de pe piaţă a tuturor produselor sale, inclusiv a trusei de testare COVID-19.

La 13 septembrie, Comisia specială a Camerei Reprezentanţilor privind Partidul Comunist Chinez a emis prima citaţie pentru a aduna probe în cadrul anchetei sale privind laboratorul biologic din Reedley.

"Este profund îngrijorător faptul că o companie chineză a înfiinţat o instalaţie clandestină într-un orăşel din America care conţinea, conform CDC, 'cel puţin 20 de agenţi potenţial infecţioşi', cum ar fi HIV şi cea mai mortală formă cunoscută de malarie", a declarat reprezentantul Mike Gallagher (R-Wis.), preşedintele comisiei.

Răspunzând la citaţie, oficialii de la Reedley au predat mii de pagini de documente, sute de fotografii şi ore de înregistrări video.

FBI a răspuns la o anchetă a Epoch Times despre investigaţie, spunând următoarele: "Problema Reedley este gestionată de oficialii locali din districtul Fresno. În conformitate cu politica de lungă durată, FBI nu a confirmat sau infirmat nicio investigaţie şi nu a comentat această chestiune".

Harper a spus că nu a dormit multe nopţi de când a descoperit biolaboratorul secret.

"Stăteam acasă şi mă gândeam: 'Doamne, ştiţi, asta se întâmplă aici, în Reedley, s-ar putea întâmpla în toate Statele Unite'. Te ţine treaz noaptea, ştiind că nu există nimeni care să caute aceste laboratoare. Şi chiar dacă le găsim, un oraş sau un district ar putea fi frustrat până în punctul în care le-ar putea spune pur şi simplu: 'Bine, iată o notificare, plecaţi', iar apoi se mută în următorul oraş", a declarat ea pentru The Epoch Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor