În spatele grupului Wagner nu se află doar violenţa extremă - ci şi cultul unui zeu pre-creştin [The Daily Beast]

Insignă a grupului de mercenari Wagner
Insignă a grupului de mercenari Wagner (VLADIMIR NIKOLAYEV/AFP VIA GETTY IMAGES)

Toţi ochii sunt aţintiţi asupra grupului rus de mercenari Wagner după un misterios accident de avion care se presupune că i-a ucis săptămâna trecută pe liderul grupului, Evgheni Prigojin, şi pe omul său de bază, Dmitri Utkin. Supărate din cauza a ceea ce mulţi suspectează că a fost un asasinat ordonat de preşedintele rus Vladimir Putin, mai multe facţiuni din cadrul infamului grup de mercenari apar acum cu ameninţări obscure de răzbunare şi violenţă, potrivit The Daily Beast.

Grupul de Recunoaştere, Sabotaj şi Asalt "Rusich", o unitate de luptători asociată cu Wagner care a primit sancţiuni suplimentare pentru "cruzime deosebită" în bătăliile din regiunea Harkiv din Ucraina, a postat recent pe Telegram un astfel de avertisment ameninţător.

"Fie ca aceasta să fie o lecţie pentru toţi. Întotdeauna mergeţi până la capăt", a afirmat grupul într-o declaraţie după incidentul
aviatic.

Există motive întemeiate pentru ca Vladimir Putin să ia în serios ameninţările din partea grupului Rusich şi ale altor luptători Wagner care gândesc la fel.

Asta pentru că, în spatele titlurilor de pe prima pagină a ziarelor, multe dintre unităţile Wagner cele mai cunoscute pentru violenţă - inclusiv batalionul Rusich - luptă în ceea ce ei cred că este o bătălie spirituală, înspirându-se religios şi ideologic din surse foarte îndepărtate de curentul principal ideologic rusesc.

Aceşti soldaţi nu îi urmează pe Iisus, Sfânta Maria şi pe patriarhii ortodocşi ruşi, ci în schimb apelează la zei precum Perun - vechiul zeu slav al tunetului şi fulgerului - pentru protecţie şi inspiraţie.

Batalionul Rusich este format aproape în întregime din adepţi ai unei variante a neopăgânismului slav cunoscut sub numele de "rodneni", potrivit interviurilor acordate presei locale ruse de Alexei Milşakov, fostul comandant al unităţii. Marat Gabidullin, care a luptat în grupul Wagner din 2015 până în 2019 şi a ajuns la rangul de comandant în Siria, a confirmat, de asemenea, aceste informaţii pentru sursa citată.

Membrii grupului Rusich, care a fost activ în regiunea ucraineană Donbas, în Africa şi în Siria din 2014, şi-au împodobit adesea insignele, tancurile şi bannerele cu imagini ale ceea ce este cunoscut sub numele de "kolovrat". Această roată care se învârte - unul dintre simbolurile de bază ale sistemului de credinţă revizionist păgân - ar putea fi uşor confundată cu o svastică de către un ochi neexperimentat. Simboluri păgâne precum "Valknut" şi "Soarele Negru" au apărut, de asemenea, în mod frecvent pe uniformele şi bannerele grupurilor.

Aceste simboluri păgâne au stârnit dezgust şi confuzie în mai multe agenţii de presă, atât în Ucraina, cât şi în Africa, din cauza asemănării cu simbolurile SS din Germania nazistă. În afara unităţii Rusich, aceste credinţe păgâne sunt comune în rândul membrilor Grupului Wagner şi, mai larg, al armatei ruse, potrivit mai multor surse.

Rodnenii practică politeismul, credinţa în mai mulţi zei, aproximativ şapte, despre care spun că sunt manifestări ale singurului zeu adevărat - Rod. Aceste idei au început să prindă rădăcini în anii '90, când prăbuşirea Uniunii Sovietice şi ateismul de stat au dus la o renaştere a credinţelor religioase de toate felurile, inclusiv a creştinismului.

Bărbaţii sunt suprareprezentaţi în cadrul grupului spiritual, în special cei implicaţi în cluburi de arte marţiale şi în comunitatea heavy metal, unde imaginile zeului apar adesea. Un text de bază al rodnenilor, "Cartea lui Veles" (o altă zeitate slavă), îi descrie pe slavi ca un popor ales, cu un destin unic. Deşi texte precum cele de mai sus s-au dovedit a fi probabil falsuri din secolul al XIX-lea, iar o mare parte din credinţă reprezintă idei însăilate ale unor cărturari medievali, acest lucru nu a împiedicat aceste credinţe să crească încet în popularitate.

Se estimează că în Rusia există între câteva sute de mii şi câteva milioane de "păgâni", împărţiţi în diferite secte cu credinţe destul de diverse. Divinitatea care primeşte cea mai mare parte a atenţiei, cel puţin în rândul bărbaţilor, este Perun, o divinitate care, în Cartea lui Veles, se angajează într-un război constant împotriva forţelor răului, nu foarte diferit de popularul zeu nordic Thor. Credinţa în reîncarnare este, de asemenea, comună în rândul credincioşilor.

Gabidullin, fost soldat Wagner, a declarat că acest cult al zeului Rod din cadrul grupului este doar un fel de "hobby la modă" pentru o comunitate marginalizată de soldaţi.

Fostul mercenar spune că popularitatea acestor credinţe provine din "lenea de a studia istoria" şi din dorinţa de a găsi o justificare "pentru fi mândri de trecut". El numeşte viziunea asupra istoriei rodnenilor din Wagner ca fiind "o versiune inventată, cu strămoşi şi realizări măreţe".

Exprimarea simpatiei faţă de rodneni poate aduce chiar şi o promovare în cadrul Grupului Wagner. Un grup de informatori anonimi, care au luptat în grupul Wagner în Siria, au declarat în 2018, pentru publicaţia ucraineană Radio Liberty: "Este de dorit să fii un rodnen" pentru a progresa în Wagner.

Într-un interviu anterior acordat unei publicaţii în limba rusă, Gabidullin a afirmat că Dimitri Utkin, comandantul recent decedat al grupului, avea propriile convingeri păgâne, susţinând că generalul are mai multe tatuaje inspirate de rodneni.

Sursa din interior a mai afirmat că există "un departament ideologic în cadrul PMC Wagner", format în 2019, care promovează cultul, pe care îl consideră doar o "formă deghizată a ideologiei naziste".

Denis Brilov, cercetător ucrainean axat pe religie în lumea slavă, consideră că practicile religioase specifice reale ale rodnenilor care servesc în grupul Wagner pot fi secundare faţă de componenta ideologică mai largă pe care o poate oferi soldaţilor.

Brilov consideră că pentru luptătorii Wagner neopăgânismul este atractiv datorită capacităţii sale de a oferi o justificare spirituală pentru "cultul forţei". În aceste tipuri de interpretări marginale şi dure ale credinţelor păgâne, însuşi actul bătăliei sau vărsarea de sânge pot fi "considerate un act de sacrificiu pentru zeităţile păgâne protectoare ale războinicilor şi ale războiului".

Acestea fiind spuse, Brilov consideră că, în multe cazuri, persoanele "înclinate spre cruzime" pot mai degrabă să graviteze în jurul ideologiei neopăgâne pentru a-şi justifica aceste instincte, decât credinţele în sine să fie în mod inerent războinice.

Comandantul grupului Rusich, Alexei Milşakov, de exemplu, a devenit viral pe VK - practic Facebook-ul Rusiei - pentru că a decapitat şi a mâncat un căţeluş, pe când abia ieşea din adolescenţă, cu mult înainte de a se înrola în armată. Mai târziu, el avea să glumească pe seama faptului că respectă drepturile caninelor de a fi "1- săţioase, 2- fripte, 3- să nu aibă multe vene şi oase".

Neopăgânismul din Occident, care a început să se dezvolte în anii 1960, nu a reuşit încă să se debaraseze de asocierile persistente cu flower power şi mişcarea hippie, deşi nu a fost întotdeauna aşa. Neopăgânismul nordic, renaşterea vechilor tradiţii religioase vikinge şi nord-europene, a fost adesea cooptată de extrema dreaptă, atât în Scandinavia, cât şi în SUA. Cântăreţi de muzică heavy metal, cum ar fi norvegianul Varg Vikernes, care a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru crimă, folosesc descrieri lungi şi destul de academice ale păgânismului nordic pentru a justifica antisemitismul şi pentru a protesta împotriva a ceea ce ei consideră a fi influenţa corupătoare a liberalismului anglo-american. În SUA, ideile revizioniste nordice au devenit populare în grupurile neonaziste sau skinhead, iar în închisorile din întreaga ţară au apărut chiar şi ministere Asatrú - un tip de păgânism nordic revizionist.

Neopăgânii occidentali, cel puţin între anii 1960 şi începutul anilor 1980, în general, dar nu întotdeauna, înclinau spre stânga, fiind împotriva războiului şi pro-mediu, şi căutau o filozofie religioasă centrată pe pământ. În prezent, mişcările neopăgâne occidentale s-au schimbat şi includ un număr mare de persoane de la stânga şi de la dreapta spectrului politic.

Cu toate acestea, există o înclinaţie clară spre libertarianism, potrivit lui Adrian Ivakhiv, profesor la Universitatea din Vermont, care a efectuat cercetări asupra revizionismului păgân ucrainean, care include ideologia rodnenilor, printre alte tradiţii care se suprapun.

Rodnenii, în schimb, tind să fie marginal mai de dreapta din punct de vedere social decât formele occidentale de neopăgânism şi prezintă liberalismul şi consumerismul occidental ca pe o influenţă corupătoare.

Rodnenii, potrivit lui Ivakhiv, "categoric" au adesea o dâră de anti-liberalism occidental, deoarece văd liberalismul ca pe o forţă secularizatoare care ameninţă instituţiile sociale tradiţionale, cum ar fi familiile şi comunităţile.

Ivakhiv este de părere că Rod, în unele manifestări, dar cu siguranţă nu în toate, poate juca genul de spiritualitate vag ezoterică, de dreapta, pe care o poţi găsi în întreaga lume, unind aripa Steve Bannon a dreptei americane cu "aripa Alexandr Dughin" a politicii conservatoare ruseşti care este intens anti-seculară.

Alexandr Dughin, filosof politic rus de extremă dreapta, este cunoscut în primul rând pentru retorica conspiraţionistă şi antioccidentală. El promovează puncte de vedere neoimperialiste cunoscute sub numele de "eurasianism" şi caracterizează liberalismul occidental ca fiind un rău spiritual. Cartea sa populară, Fundamentele geopoliticii, a fost atribuită de unele surse ca având o anumită influenţă asupra politicii externe ruseşti şi asupra lui Vladimir Putin, omul fiind chiar numit "Creierul lui Putin", deşi aceste afirmaţii sunt puternic contestate.

Potrivit lui Ivakhiv, se pot găsi anumite tendinţe ale acestei gândiri antioccidentale atât la păgânii ucraineni, cât şi la cei ruşi. Ivakhiv crede că acest lucru este mai frecvent în rândul păgânilor ruşi decât în Ucraina, iar mulţi ucraineni încă îi văd pe ruşi ca pe nişte compatrioţi slavi şi dau vina pe regimul lui Putin, nu pe ruşi în general, pentru război.

Ivakhiv admite că este dificil de generalizat, dar că rodnenii ucraineni vor avea tendinţa de a găsi la fel de multe puncte comune cu păgânii polonezi, cehi, slovaci şi sud-slavi ca şi cu cei ruşi sau bieloruşi.

Niciun domeniu nu demonstrează mai bine atracţia rodnoveriei în rândul tinerilor bărbaţi ruşi decât artele marţiale. De fapt, aceste credinţe sunt susţinute de unii dintre cei mai de succes atleţi ruşi. Pugilistul la categoria grea Alexandr Povetkin, care a deţinut la un moment dat centura WBA şi a avut un meci de profil înalt pentru titlu împotriva lui Vladimir Kliciko în 2014, este un păgân declarat. El poartă în mod regulat pe piept şi pe umărul stâng un colier cu securea lui Perun şi are tatuată steaua Rusiei, un alt simbol popular în credinţa rodnenă.

Povetkin a exprimat unele dintre opiniile naţionaliste care sunt atât de des aliniate cu interpretările ruseşti din ideologia rodnenă, declarând unei publicaţii sportive ruseşti: "Sunt o persoană care îşi iubeşte patria şi poporul. Prin urmare, mă consider un naţionalist". Deşi respinge ideea că naţionalismul înseamnă neapărat fascism sau nazism.

Denis Aleksandrovici Lebedev, care a fost de asemenea campion WBA şi a fost clasat ca fiind cel mai bun cruiserweight din lume la un moment dat în 2016, a declarat şi el în public faptul că este credincios, deşi este posibil ca în ultimii ani să fi pivotat înapoi la Biserica Ortodoxă Rusă, cel puţin în public. Alexandr Pavlovici Şlemenko, care a concurat cu succes în divizia de categorie mijlocie a competitorului Bellator, concurent al UFC, şi-a exprimat simpatiile păgâne în presa sportivă locală.

Într-o colecţie de fotografii postate pe reţeaua de socializare rusă VKontakte (VK), îi putem vedea pe membrii popularului club de MMA din Moscova "R.O.D.b.", care ar putea fi numit după divinitatea supremă Rod, sărbătorind importantul festivalul păgân "Ziua lui Perun". Boxerii de renume mondial menţionaţi mai sus sunt fotografiaţi purtând haine rodnene.

Deşi ar putea fi o exagerare să numim cluburile de sporturi de luptă un canal de recrutare pentru armată, există cu siguranţă o legătură. Aceste cluburi sunt ţinte populare pentru publicitatea militară rusă, datorită bazei demografice de bază - bărbaţi tineri. De asemenea, nu este neobişnuit ca antrenorii şi fondatorii să fi servit în armata rusă, aşa cum este cazul fondatorului clubului ROD MMA.

Ivakhiv consideră că tinerii bărbaţi implicaţi în domenii precum boxul, MMA şi serviciul militar ar putea fi atraşi de mişcarea rodnenă în parte datorită reprezentărilor tradiţionale ale masculinităţii, cum ar fi zeul Perun, pentru că poate oferi o sursă de inspiraţie pentru antrenamente dure, un tip de motivaţie intensă care pare înrădăcinată în "artele marţiale" tradiţionale.

Magda Lewandowska, o păgână slavă practicantă din Polonia, care încearcă să reconstruiască tradiţiile păgâne ca parte a proiectului Witia, are propriile teorii despre motivul pentru care mişcarea rodnenă ar putea fi populară printre bărbaţii tineri.

"Cred că bărbaţii sunt cu adevărat pierduţi în vremurile moderne. Cred că nimeni nu mai ştie cu adevărat ce este masculinitatea. Bărbaţii caută ceva care să le spună cum să fie", spune ea.

Magda crede, de asemenea, că mişcarea rodnenă ar putea fi atractivă şi pentru bărbaţii tineri, deoarece, cel puţin în comparaţie cu biserica ortodoxă rusă, este pro-sex şi fizicalitate.

"În credinţa nativă slavă, nu există absolut nicio îndoială că lucrurile fizice fac parte din ea. În timpul sărbătorii Kupała, varianta păgână slavă a solstiţiului de vară, se presupune că trebuie să fii angajat în activităţi sexuale. Există tradiţia de a pleca în pădure, unde cuplurile au relaţii intime. Probabil că bărbaţii găsesc acest lucru atrăgător", adaugă femeia.

Bannerele cu mesaje în limba rusă dedicate păgânismului, blocate pentru adresele IP occidentale, conţin, în general, puncte de vedere conservatoare cu privire la majoritatea problemelor sociale, cum ar fi homosexualitatea, avortul şi locul femeii în societate. Există, de asemenea, tendinţe clar antisistem, cu o serie de mesaje care critică abuzurile de putere ale armatei ruse, precum şi cenzura guvernului faţă de populaţie.

"O parte a căutării propriei identităţi a fost, practic, inventarea de ideologii. Aveţi toţi aceşti oameni nebuni în zilele noastre, majoritatea bărbaţi, şi le intră în cap că sunt fiii lui Perun. Fie că sunt luptători sau războinici, ei trebuie să câştige faimă sau onoare pe câmpul de luptă. Este pur şi simplu o nebunie", a afirmat Magda Lewandowska.

Deşi mulţi din cadrul mişcării pot folosi mişcarea rodnenă ca o modalitate de a justifica idealurile naţionaliste ruseşti, la fel fac şi mulţi adepţi ai Bisericii Ortodoxe Ruse. Probabil că sunt mai mulţi musulmani care servesc în armata rusă decât păgâni, şi mult mai mulţi creştini sau atei. Se poate spune că Biserica Ortodoxă a oferit un sprijin la fel de mare pentru naţionalismul rusesc ca şi mişcarea rodnenă, Patriarhul Kirill binecuvântând chiar personal invazia rusă împotriva Ucrainei.

Cu toate acestea, nu este surprinzător faptul că o credinţă bazată atât de mult pe presupuneri în jurul unui mod de viaţă demult uitat şi fără o ierarhie centrală poate atrage adepţi cu o moralitate îndoielnică. Pentru cei care intră în ea cu o tendinţă preexistentă de a fi violenţi, bigoţi sau răi, reprezintă un cec în alb care oferă o justificare pentru a face tot ce le place.

Având în vedere instabilitatea actuală din cadrul grupului Wagner şi a armatei ruse pe scară mai largă - această justificare spirituală ar putea genera probleme în viitor.