În R. Moldova va fi creat un fond de solidaritate pentru proiecte de asigurare cu apă potabilă

. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Tatiana Chiriac
20.03.2012

Până la sfârşitul anului curent, în Republica Moldova va fi creat un fond de solidaritate, ale cărui mijloace vor fi acumulate din contul unui procent din tariful pentru apă, plătit de către fiecare consumator. Mijloacele fondului vor fi orientate spre proiecte de asigurare cu apă potabilă şi canalizare a populaţiei rurale din Moldova, precum şi din alte ţări, transmite moldpres.

Despre aceasta a anunţat, astăzi, Gheorghe Şalaru, ministru al Mediului, la cea de-a doua ediţie a Forumului Investiţional în domeniul serviciului de apă şi apă uzată din Moldova, la care participă reprezentanţi a circa 70 de companii specializate din ţară şi de peste hotare.

Potrivit lui Şalaru, datorită acestui fond se va încerca obţinerea unei progresii geometrice, când fiecare cetăţean sau comună care va adera la acest fond pentru soluţionarea problemei sale, va avea şi dreptul, şi obligaţia morală, de a asigura pe cei care nu au acces la apă potabilă. Noul fond va fi creat în baza metodologiei şi asistenţei oferite R. Moldova de Societatea pentru apă în Europa "Solidaritate", a adăugat ministrul Mediului.

În acest context, Şalaru a comunicat că R. Moldova urmează să beneficieze în viitorul apropiat de sprijin financiar din partea fondului de solidaritate similar existent în Franţa pentru proiecte de asigurare a accesului la apă potabilă şi de funcţionare a sistemelor de canalizare, în prezent fiind purtate negocieri în acest sens cu partea franceză. În 2011, din fondul de solidaritate al Franţei au fost direcţionate circa 40 milioane de euro pentru ţările africane.

Potrivit datelor Ministerului Mediului, în prezent peste jumătate din populaţia de la sate nu are acces durabil la apă potabilă şi utilizează apă din fântânile de mină, în mare parte, poluată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor