În R. Moldova a fost instituită o nouă zi profesională - Ziua Diplomatului

În Republica Moldova a fost instituită o nouă zi profesională - Ziua Diplomatului, care va fi sărbătorită pe data de 17 ianuarie. Propunerea a venit din partea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi a fost aprobată joi, de guvern.
Imagini din Chişinău,Republica Moldova (Epoch Times România)
Epoch Times România
26.12.2013

În Republica Moldova a fost instituită o nouă zi profesională - Ziua Diplomatului, care va fi sărbătorită pe data de 17 ianuarie. Propunerea a venit din partea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi a fost aprobată joi, de guvern.

Vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a menţionat că la această dată - 17 ianuarie 1992, a fost depusă cererea de aderare a Republicii Moldova la ONU, fapt care a marcat începutul procesului de consolidare şi afirmare a Republicii Moldova ca subiect de drept internaţional, şi în consecinţă a condus la intensificarea activităţii diplomatice. "Prin instituirea acestei zile profesionale sunt apreciate eforturile şi contribuţia semnificativă a colaboratorilor serviciului diplomatic la promovarea şi realizarea politicii externe a Republicii Moldova, asigurarea mediului extern favorabil, protejarea drepturilor cetăţenilor aflaţi peste hotarele ţării etc.", a declarat Gherman.

Vicepremierul a mai menţionat că pe dimensiunea integrării europene, cele mai recente realizări ale diplomaţiei moldoveneşti se reflectă prin aprofundarea dialogului cu UE şi statele membre ale acesteia în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, decizia de parafare a Acordului de Asociere cu UE în noiembrie 2013 şi perspectiva de liberalizare a regimului de vize.

Potrivit vicepremierului, instituirea Zilei Diplomatului va contribui la sporirea vizibilităţii pe plan intern a eforturilor diplomaţiei moldoveneşti. Premierul Iurie Leancă a menţionat că propunerea se acceptă, însă a precizat că numărul sărbătorilor profesionale nu trebuie proliferate". "Undeva trebuie să ne oprim", a spus Leancă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor