Arsenalul nuclear în China este mult mai mare decât se crede a fi, afirmă experţii

Un poster chinez de propagandă arată puterea militară nucleară a ţării
Un poster chinez de propagandă arată puterea militară nucleară a ţării (Military-Industrial Courier)
Matthew Robertson
29.06.2012

Arsenalul nuclear de notorietate ascuns al Republicii Populare a Chinei (RPC), ar putea fi mult mai mare decât estimările Statelor Unite ale Americii, ajungând până la 1.800 de focoase spre deosebire de cele 300 sau 400 estimate în prezent, conform unui raport scris de către un colonel general în rezervă de origine rusă.

În plus, raportul spune că RPC are rachete intercontinentale balistice montate pe şine echipate cu focoase nucleare, focoase nucleare montate pe o serie de ICBM (rachete balistice intercontinentale) şi rachete de croazieră - declaraţii care contravin înţelegerilor despre poziţia Chinei în domeniul nuclear.

Viktor Yesin, fostul şef al personalului al "Strategic Rocket Forces", în prezent profesor la Academia de Ştiinţe Militare, şi-a publicat punctul său de vedere în publicaţia Military-Industrial Courier la începutul lunii mai.

El notează că fabricile din China, care furnizează material fisionabil, ar fi produs din 2011, 40 de tone de arme care funcţionează cu uraniu şi aproximativ 10 de tone de arme care funcţionează cu plutoniu, suficient pentru un total de 3600 de focoase nucleare.

Yesin apreciează că aproximativ jumătate din acest material fisionabil nu ar fi utilizat pentru creare de focoase, ci pentru depozitare sau alte scopuri. Dintre cele 1,600-1,800 de focoase care au fost probabil construite, în opinia lui Yesin, poate 800-900 vor fi relocate cu restul în depozit, spune el.

O traducere a articolului din revistă a lui Yesin, care se întinde pe nouă pagini în limba engleză, a fost difuzată de Phillip Karber, membru al Proiectului de control al armelor din Asia, care se concentrează pe implicaţiile strategice ale acumulării de arme nucleare de către RPC.

Cercetarea lui Karber asupra reţelei de tuneluri subterane folosite de către RPC pentru depozitarea armelor nucleare, a atras controverse, în special de la comunitatea de control a armelor.

În acest caz, punctul de vedere al generalului colonel rus asupra estimării numărului de focoase nu este diferit, iar o analiză a raportului recent devine un exerciţiu de examinare în dezbateri mai amănunţite a poziţiei în domeniul nuclear al RPC.

Jeffrey Lewis, director al Programului de Neproliferare de la Institutul Monterey de Studii Internaţionale din Asia de est, care, de asemenea, dezbate probleme de control al armelor, a scris într-un e-mail, comentând cu privire la articolul din revistă al lui Yesin, că opiniile generalului în rezervă cu care a fost deja familiarizat, sunt " exagerate "şi" alarmante ".De asemenea, Lewis pune sub semnul întrebării veridicitatea şi provenienţa acestor informaţii.

Pe de altă parte, Richard Fisher, un analist în problema modernizării militare a RPC şi de asemenea cercetător principal al institutului de Evaluări internaţionale şi Centrul de strategie, afirmă: "Generalul Yesin a aruncat o bombă nucleară pe orgoliul comunităţii americane de control al armelor. "

Yesin este un comentator proeminent în domeniul problemelor strategice din Rusia, şi în conformitate cu o introducere pregătită de Proiectul de Control al Armelor din Asia ", este privit ca o sursă cu autoritate în domeniu fiind în stransă legătură cu oficiali ruşi din poziţii de guvernare."

"În ultimii 15 ani, el a fost un consilier important al lui Putin," relevă Karber, adăugând că Yesin ar avea o înţelegere corectă a arsenalului nuclear al RPC, datorată în parte numeroaselor contacte de peste zeci de ani dintre cele două puteri, şi datorită accesului acestuia la diferitele surse clasificate.

În afară de marile estimările de focoase nucleare, date de Yesin, care sunt în acord cu estimările date de Karber într-un studiu anterior asupra tunelelor subterane ale RPC, comentariile lui Yesin, despre rachetele ICBM montate pe şină şi echipate cu focoase nucleare, sunt semnificative, după părerea lui Karber.

"Când ai un asemenea grad de mobilitate, nu se pot urmări cu exactitate cât de multe sunt. Când mergi printr-un tunel feroviar nu poţi spune cu certitudine dacă sunt 20 sau doar 1", a afirmat Karber. Astfel de arme ar putea fi folosite pentru un atac direct împotriva forţelor inamice sau adiţional un pentru atac împotriva oraşelor.

Ideea de arme nucleare montate pe şine şi de focoase nucleare pe rachete balistice şi de croazieră - câteva sute cel puţin, în opinia lui Karber - întăreşte ipoteza că RPC deţine o mică forţă nucleară specializată doar pe descurajare.

Presupunerea că RPC are o astfel de forţă este împărtăşită şi de Jeffrey Lewis alături de alţi membri din comunitatea de control al armelor. Ei spun că dovezile insuficiente, sau, în unele cazuri, cererile compromise, discreditate sau alte mijloace de dezinformare, au fost introduse pentru a perturba acestea ipoteză de bază.

O problemă practică ridicată de raportul Yesin este reprezentată de posibilitatea unei curse de înarmare cu arme nucleare a ţărilor de la periferia RPC, în scopul de a obţine o aparenţă de egalitate în faţa enormului arsenal al RPC.

Acele ţări, care în prezent se văd sub protecţia SUA, ar putea simţi că Statele Unite ar fi în imposibilitatea de a le proteja.

Fisher a declarat, "Prin atingerea unui nivel de superioritate în arme nucleare, China ar putea provoca începerea celei mai mari perioade de proliferare nucleară din lume, deoarece state ca Japonia, Coreea de Sud, Australia, Vietnam, etc s-ar putea grăbi să-şi dezvolte propriile lor forţe de descurajare nucleară. "

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 de limbi. Abonează-te la noastre de e-newsletter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor