In memoriam: Ioan Şerbănescu, multiplu campion naţional şi recordman la recepţia-viteză a semnalelor morse
alte articole
Decernarea titlului de Maestru al sportului a fost o răsplată binemeritată pentru activitatea prestigioasă şi prodigioasă desfăşurată de Ioan Şerbănescu în perioada 1953-1971. Militar de carieră, Ioan Şerbănescu s-a pregătit cu tenacitate şi cu răbdare, pentru a deveni cel mai bun în acest domeniu fantastic al radioamatorismului şi a realizat, în diferite etape ale activităţii sale, recorduri remarcabile în recepţia la viteză a semnalelor morse.
În anul 1971, maestrul Ion Şerbănescu şi colegul său de echipă, maestrul Ioan Kuti, au adus pentru prima oară echipei judeţului Argeş titlul de campioană republicană la recepţie regularitate.
Cu ocazia Zilei Transmisioniştilor Militari (14 iulie), Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere a organizat la mijlocul verii 2012, la Casa Armatei din Piteşti, un eveniment "in memoriam" pentru toţi cei care au contribuit la dezvoltarea armei Transmisiuni şi a acestui sport în România.
La eveniment a fost prezentat în premieră un film de aproximativ o oră, care deapănă istoria domeniului transmisiuni la noi în ţară, de la apariţie şi până în prezent. Ioan Şerbănescu a constituit subiectul pentru o bună parte din acest film.
Printre spectatori s-au numărat reprezentanţi ai breslei, foşti colegi de serviciu, precum şi rude ale transmisioniştilor argeşeni care au încetat din viaţă, iar membrii familiilor acestora au primit diplome de fidelitate faţă de arma Transmisiuni.
Recepţia şi transmiterea alfabetului morse, profesie şi pasiune
Ion Şerbănescu (31 octombrie 1932 - 16 februarie 1990) s-a născut în cartierul bucureştean Rahova, cartier de suflet al maestrului, considerat un loc plin de istorie al Capitalei.
Opţiunea sa pentru o întreagă viaţă a fost cariera militară, pe care maestrul Ioan Şerbănescu şi-a început-o în anul 1951, la vârsta de 19 ani, în cadrul Şcolii de Ofiţeri de Transmisiuni de la Sibiu. După absolvire şi avansarea sa la gradul de locotenent, a îndeplinit funcţii militare în garnizoanele Bucureşti, Buzău şi Piteşti, oraş în care, de altfel, s-a şi stabilit definitiv cu familia, în 1964.
În anul 1957, Ioan Şerbănescu a reprezentat cu cinste România şi Armata română la concursul internaţional de radiotelegrafie al radioamatorilor organizat la Karlovy Vary, în Cehoslovacia, unde a ocupat locul al patrulea în lume.
Crezul în demnitatea Armatei ca instituţie fundamentală a statului român i-a oferit şansa să se pregătească intens şi să devină un remarcabil specialist în domeniul transmisiunilor.
Recepţia şi transmiterea alfabetului morse s-au transformat, uşor-uşor, în profesie şi pasiune. Timp de peste 35 de ani a purtat cu respect şi demnitate însemnul "Specialist clasa I".
Devine Maestru al sportului în 1971
Cu ocazia Zilei Transmisioniştilor Militari (14 iulie), Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere a organizat la mijlocul verii 2012, la Casa Armatei din Piteşti, un eveniment "in memoriam" pentru toţi cei care au contribuit la dezvoltarea armei Transmisiuni şi a acestui sport în România.
Pe tot parcursul carierei militare, Ioan Şerbănescu s-a remarcat prin competenţă, corectitudine, o excelentă pregătire de specialitate şi o ţinută militară ireproşabilă. Sub deviza "Patrie, Onoare, Demnitate" a militat în fiecare moment al vieţii trăite în armată pentru ca uniforma militară să impună respect. În altă ordine de idei, menţionăm faptul că familia maestrului Ioan Şerbănescu - prin înţelegere, încredere, respect şi iubire reciprocă - i-a dat puterea să depăşească toate barierele şi obstacolele, pentru a ajunge la performanţele obţinute în activitatea de radioamator.
Titlul de Maestru al sportului i-a fost decernat în anul 1971, de Biroul Consiliului Executiv al Consiliului Naţional pentru Educaţie Fizică şi Sport, pentru perfomanţele obţinute în radioamatorism. Distincţia a fost considerată de Ioan Şerbănescu ca un titlu de onoare, care la vremea respectivă avea mai mult o valoare morală decât materială.
Maestrul a devenit campion republican şi în cadrul probei de recepţie-viteză, în 1967, an în care Ioan Şerbănescu a stabilit un nou record republican - 280 de cifre pe minut - vechiul record aparţinându-i, cu 250 de cifre pe minut, din 1966, lui Vasile Căpraru.
Primul titlu de campioană republicană la recepţie-regularitate pentru echipa judeţului Argeş
Cariera argeşeanului prin adopţie Ioan Şerbănescu a continuat pe o pantă ascendentă şi în anul 1968 a devenit vicecampion republican la regularitate şi recepţie, în anul 1969, campion republican la regularitate şi recepţie şi în 1970 campion republican individual şi campion republican cu echipa judeţului Argeş din care a făcut parte şi maestrul Ioan Kuti.
În anul 1971, alături de colegul său de echipă, acelaşi Ioan Kuti, maestrul Ioan Şerbănescu a adus pentru prima oară echipei judeţului Argeş titlul de campioană republicană la recepţie-regularitate.
În perioada 1967-1971, numele maestrului Ioan Şerbănescu a fost prezent pe lista primilor 10 sportivi ai anului din judeţul Argeş, alături de talentatul jucător de fotbal Nicolae Dobrin.
Pentru Ioan Şerbănescu "Radioamatorismul a fost o pasiune mai puternică decât viaţa", aşa cum însuşi a afirmat de mai multe ori.
Ioan Şerbănescu este considerat printre primii performeri ai radioamatorismului argeşean şi naţional, iar titlul de Maestru al sportului în acest domeniu nu a fost decât o încununare a realizărilor sale din a doua jumătate a secolului al XX-lea.
În memoria campionului Ioan Şerbănescu şi pentru a releva meritele sale deosebite, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere se ocupă de editarea unei cărţi despre viaţa şi cariera profesională a maestrului, care va apărea în curând.