În Japonia, vânătoarea de balene este "neprofitabilă" şi nu poate supravieţui fără banii contribuabililor
Industria vânătorii de balene din Japonia este în derivă fără subvenţii guvernamentale, a indicat marţi un raport elaborat de un grup de conservare a faunei, sugerând că supravegherea balenelor ar putea fi mai viabilă din punct de vedere economic în viitor.
Raportul Fondului Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor (IFAW) arată că guvernul japonez s-a bazat pe subvenţiile contribuabililor pentru a sprijini vânătoarea de balene, despre care a afirmat timp de mai mult de două decenii că are scopuri ştiinţifice sau de cercetare. Cu toate acestea, mai multe guverne au criticat Japonia pentru vânătoarea sa anuală de balene din Oceanul de Sud, acuzând-o de uciderea balenelor doar pentru carne.
În acelaşi timp, raportul a constatat că "majoritatea japonezilor sunt extrem de indiferenţi faţă de vânătoarea de balene şi nu sunt interesaţi să consume carne de balenă". Acesta subliniază că Japonia ar putea valorifica observarea balenelor pentru a-şi "construi un viitor economic mai bun".
"Două decenii de studiu al vânătorii de balene şi a altor probleme din interiorul şi din apropierea Japoniei, au dus la o înţelegere şi apreciere mai profundă a culturii japoneze şi în special a atitudinii birocraţilor din Tokyo, care susţin vânătoarea de balene, şi care prezintă cu cinism (şi eficienţă) în termeni culturali politicile ce sprijină această vânătoare – insistând cu tărie că oricine se opune vânătorii comerciale de balene este anti-japonez," scrie Patrick Ramage de la IFAW.
În ciuda unei scăderi dramatice a cererii pentru carnea de balenă, guvernul japonez încă foloseşte milioane de dolari din banii contribuabililor pentru a sprijini acesta industrie nelucrativă, a raportat luni Guardian. O parte din aceste subvenţii includ circa 24 milioane de dolari din banii care trebuiau folosiţi pentru eforturile de reconstrucţie a oraşelor, după cutremurul şi tsunami-ul devastator din martie 2011.
"Vânătoarea de balene este o afacere neprofitabilă, care poate supravieţui numai cu subvenţii substanţiale şi care satisface o piaţă în scădere şi o populaţie din ce în ce mai îmbătrânită", susţine raportul IFAW, raportează The Guardian.
"Această subvenţie se presupune că ajută pescarii cu probleme financiare", a relatat jurnalistul de investigaţie Junko Sakuma pentru Australia Broadcasting Corporation, care a publicat un raport separat privind subvenţiile pentru vânătoarea de balene din Japonia. "Acum ele susţin flota neprofitabilă a vânătorilor de balene, iar dacă va continua să meargă în pierdere, aceasta nu va mai trebui să dea banii înapoi".
Masayuki Komatsu, un fost oficial al Comisiei internaţionale pentru vânătoarea de balene, a declarat că rapoartele privind subvenţiile demonstrează că industria este în mare încurcătură.
"Această industrie nu este durabilă. Deci cât timp vor mai putea ei obţine astfel de subvenţii de la guvern? Toată lumea iubeşte banii, mai ales banii altora", a declarat el pentru radiodifuzor.
Flota japoneză a vânătorilor de balene va intra curând în apele antarctice şi va intra probabil în conflict cu activiştii de la Sea Shepherd, un grup militant pentru conservare.
Cu toate acestea, profesorul Komatsu de la Institutul Naţional pentru Studii Politice din Tokyo este de părere că deşi modelul actual este nesustenabil, vânătorii de balene au în vedere o soluţie diferită: creşterea numărului de balene ucise în fiecare an.
"Pentru japonezii în vârstă, carnea de balenă este ceva special pentru care plăteşti mai mult", a declarat el pentru The Guardian. "Dar tinerii nu au gustat acest tip de carne. Pentru ei nu este specială şi există o mulţime de alte surse de proteine din care pot alege. Japonia trebuie să vândă carnea de balenă la un preţ competitiv, similar cu cel al cărnii de porc sau de pui, iar pentru a face acest lucru trebuie să îşi crească anual captura".