În interiorul comunităţii nomazilor din Franţa activează adevărate grupări infracţionale
alte articole
Unele familii provenite din comunitatea franceză a nomazilor s-au constituit în adevărate grupări infracţionale, se spune într-o notă publicată la 22 iunie de Direcţia centrală a poliţiei judiciare (DCPJ), citată de ziarul Le Figaro în ediţia de duminică.
Documentul a fost emis de Serviciul de informaţii şi analiză strategică a criminalităţii organizate (SIRASCO), condus de comisarul Dimitri Zoulas. Acest organism a mai prezentat, acum cinci luni, un raport şoc despre mişcarea mafiotă din Franţa.
De această dată, atenţia s-a concentrat asupra membrilor unei comunităţi 'de naţionalitate franceză şi care are o tradiţie în nomadism, deşi înainte a fost în mare măsură sedentarizată (romi, ţigani, manuşi, sinti, gitani). Numărul lor este estimat la 400.000 - 500.000', potrivit documentului menţionat. Analiştii din cadrul serviciul SIRASCO precizează că 'o altă componentă de dată mai recentă este constituită din romii migranţi veniţi din Europa Centrală şi de Est, numărul acestora fiind evaluat la 20.000 - 25.000'.
Potrivit unui expert din cadrul poliţiei judiciare, 'numai o mică parte din această mare comunitate este în atenţia poliţiei'. 'Este greu de evaluat numărul acestora, aş spune câteva sute, care să aibă un cazier încărcat', spune un înalt funcţionar. În orice caz, documentul respectiv menţionează comportamente care nu au nimic de-a face cu cerşetoria agresivă sau furturile în serie sau alte infracţiuni minore.
În departamentul Seine-Saint-Denis (centrul Franţei), de exemplu, aceste grupări au căpătat dimensiunea unei reale 'lumi interlope locale', potrivit unui comisar, şi-au diversificat activităţile spre 'trafic de stupefiante, falsificarea de bani, atacuri cu materiale explozive a vehiculelor blindate care transportă bani sau perceperea de taxe de protecţie de la cluburile de noapte', relevă SIRASCO.
Într-un raport precedent, SIRASCO menţiona deja 'gruparea infracţională din cadrul comunităţii Barengri, manuşi din Est stabiliţi în Franţa de un secol'. Era considerată, în acel raport, 'mai violentă şi la originea a numeroase furturi mari, din containere (ţigări, parfumuri etc.), din depozite, dar şi a nenumărate agresiuni şi escrocherii împotriva unor victime bine alese, prin folosirea unor stratageme diferite (vehicule furate, ţinută falsă de poliţist sau de jandarm)'.
În ultimele luni, s-au amplificat loviturile, atacurile împotriva maşinilor blindate care transportă valori, dar şi atacurile între bande. Nota din 22 iunie arată că aceşti manuşi (Barengri) au încercat să obţină o parte din câştigurile obţinute de o altă bandă care se ocupa cu escrocherii cu pietre semi-preţioase false. Potrivit poliţiei, 'în interiorul comunităţii de manuşi au fost de mai mulţi ani numeroase cazuri de răpiri şi sechestrare', puţin mediatizate, deoarece membrii comunităţii preferă să-şi spele rufele murdare în familie.
Această comunitate a manuşilor pare mult mai bine organizată decât în anii 1990, când clanul Hornec s-a implicat în tot felul de activităţi infracţionale. 'S-au stabilit contacte cu diverse grupări criminale de la oraş, investigaţiile arată o colaborare între ele în comiterea unor infracţiuni precum tâlhăriile sau traficul de stupefiante', avertizează SIRASCO.