În Hong Kong au izbucnit proteste în legătură cu "spălarea [comunistă] a creierului"

Studenţi denunţând planurile de a fonda un program de "Educaţie Naţională" în şcolile din Hong Kong, care nu este altceva decât o campanie de propagandă venită de la Beijing
Studenţi denunţând planurile de a fonda un program de "Educaţie Naţională" în şcolile din Hong Kong, care nu este altceva decât o campanie de propagandă venită de la Beijing (Pan Zaishu / The Epoch Times)

În Hong Kong, în această săptămână a început anul şcolar, dar mulţi rezidenţi s-au răsculat, organizând un protest de o săptămână în legătură cu o lege cerută de chinezi, pe care au descris-o ca o încercare de a "spăla creierul" elevilor, existând aşteptări ca numărul demonstraţiilor să se extindă şi la universităţi, săptămâna viitoare.

În ultimele zile, mii de oameni s-au adunat în faţa clădirilor guvernamentale din fosta colonie britanică, unii intrând în greva foamei, împotriva aşa-numitelor ore de "educaţie morală şi naţională", care urmează să fie obligatorii pentru elevi.

Protestele din faţa clădirii guvernamentale Tamar urmează să înceteze joi dimineaţă, ora locală, a raportat Radio Television Hong Kong, dar cererile manifestanţilor nu s-au schimbat. Cei care conduc protestele sunt în mare parte adolescenţi, dar au luat parte şi persoane adulte, a raportat postul.

Poliţia a estimat că 6300 de manifestanţi au luat parte miercuri la demonstraţii. O fată s-a ras în cap în faţa mulţimii pentru a-şi demonstra hotărârea de a protesta împotriva planului de învăţământ.

De fapt, săptămâna viitoare va creşte numărul protestelor, deoarece studenţii au anunţat că vor participa şi ei, a raportat ziarul Hong Kong Standard.

"Dorim să ne exprimăm indignarea profundă şi să oferim sprijin acelor activişti care au organizat mitinguri la Tamar împotriva punerii în aplicare a educaţiei naţionale", a declarat Wong Chi-Siu, lider al organizaţiei studenţeşti de la Baptist University din Hong Kong. El a spus că peste 1.000 de studenţi se vor alătura mişcării.

În jur de opt protestatari încă sunt în greva foamei începând de miercuri, pentru o perioadă nedeterminată. Unii sunt în grevă de vinerea trecută.

"Nicio discuţie nu poate fi considerată sinceră, dacă guvernul nu abandonează planul", a afirmat un protestatar anonim pentru publicaţie.

Directorul executiv Leung Chun-ying a refuzat să cedeze în faţa cerinţelor protestatarilor, spunând că Hong Kong va pune în aplicare planul de învăţământ, chiar dacă acesta s-a confruntat cu o opoziţie pe scară largă.

Carrie Lam, Secretarul Şef pentru Administraţia din Hong Kong, a spus protestatarilor să se alăture unui comitet guvernamental nou format pentru a-şi înainta plângerile, dar a adăugat că planul de învăţământ nu va fi înlăturat.

Într-o scrisoare publicată cu mai multe luni în urmă, Biroul Educaţional din Hong Kong a relatat că "educaţia naţională" cuprinde "20 la sută din conţinutul" ce va fi predat elevilor.

Dar protestatarii şi cei care se opun planului susţin că educatorii din Hong Kong vor preda o istorie revizionistă în ton cu cerinţele Partidului Comunist Chinez, care a fost descrisă drept propagandă. Adversarii planului au spus că curriculum-ul reflectă educaţia patriotică predată studenţilor din China continentală, promovează Partidul Comunist, nu menţionează anumite evenimente, inclusiv masacrul din Piaţa Tiananmen din 1989 şi critică democraţia.

Shi Cangshan, un expert pe probleme legate de China din Washington DC, a declarat pentru The Epoch Times că protestele împotriva planului de învăţământ echivalează cu a fi împotriva Partidului Comunist Chinez.

"În ultimii doi ani, regimul comunist chinez a devenit din ce în ce mai nepopular şi credibilitatea sa este în declin", a spus el. "Opiniile exprimate pe Internet au criticat acerb ... politicile regimului."

"Mişcarea anti-îndoctrinare din Hong Kong este extrem de importantă, nu numai pentru locuitorii din Hong Kong, dar şi pentru oamenii din China continentală."

În ultimele luni, în Hong Kong au izbucnit proteste împotriva planului pentru educaţie naţională, zeci de mii de persoane demonstrând la sfârşitul lunii iulie.

Informaţii de Lin Zhen şi Li Zhen

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe