Hong Kong-ul protestează împotriva “spălării pe creier” ordonate de regimul chinez

Începând din Victoria Park, 90.000 de rezidenţi ai Hong Kong-ului au mărşăluit în 29 iulie împotriva planurilor de introducere în şcolile din Hong Kong a unor cursuri de educaţie naţională chineză.
Începând din Victoria Park, 90.000 de rezidenţi ai Hong Kong-ului au mărşăluit în 29 iulie împotriva planurilor de introducere în şcolile din Hong Kong a unor cursuri de educaţie naţională chineză. (Pan Zaishu / The Epoch Times)

HONG KONG – Zeci de mii de rezidenţi ai Hong Kong-ului, tineri şi vârstnici, au mărşăluit duminică, 29 iulie, pe vremea caniculară, pentru a protesta împotriva unui nou program şcolar de educaţie naţională chineză despre care ei consideră că este egal cu o “spălare pe creier” a copiilor la ordinul regimului comunist chinez.

Organizatorii protestului, cuprinzând peste 10 grupări civile din Hong Kong, au ridicat numărul de manifestanţi la 90.000 (poliţia a declarat că au fost aproape 30.000). Studenţi, părinţi cu copii mici şi rezidenţi vârstnici, cu toţii s-au adunat în Victoria Park şi au mărşăluit către sediul guvernului din zona Admiralty. Au fost necesare 2 ore, de la 3 la 5 p.m., pentru ca întreaga masă de oameni să părăsească Victoria Park.

Departamentul de Educaţie din Hong Kong a anunţat în 5 mai, că programa pentru “educaţie naţională” va deveni obligatorie în şcolile primare începând cu septembrie 2012, înainte de a fi introdusă în gimnazii anul viitor.

Conform participanţilor la marş, nu noua programă de “Educaţie Morală şi Naţională” pe care guvernul plănuieşte să o introducă în şcoli nu este necesară. Aceasta reflectă educaţia patriotică oferită studenţilor şi elevilor în China continentală, menită să glorifice Partidul Comunist Chinez şi să critice democraţia.

Dacă planul este pus în aplicare, atunci programa va fi introdusă în unele şcoli primare în luna septembrie, urmând să devină obligatorie pentru toate şcolile în 2016.

Ţinându-şi în braţe fiica de 2 ani, dl Zhong a declarat pentru ziarul The Epoch Times: “Nu doresc ca fiica mea să crească crezând că o conducere mono-partid este ceva bun. Nu vreau ca ea să creadă că nimeni nu a murit în timpul masacrului din Piaţa Tiananmen şi că Partidul Comunist Chinez este China… Îmi este teamă că s-ar putea ca fiica mea să nu afle adevărul, să nu cunoască istorie, să nu ştie să gândească independent sau să deosebească binele de rău.”

Temerile dlui Zhong reflectă temerile larg răspândite în Hong Kong. şi anume, extinderea prezenţei chineze în arhipeleag, despre care se presupune că este guvernat de o politică de tip ‘o ţară, două sisteme’ care garantează libertăţile civice ale Hong Kong-ului.

Uniunea Profesorilor din Hong Kong (HKPTU) a desfăşurat un sondaj între 27 iunie şi 15 iulie anul trecut, strângând păreri din partea profesorilor de şcoală elementară asupra programei de “educaţie naţională”. Din cei 2.383 de profesori intervievaţi, 70% s-au opus acestei idei, în timp ce 18% au susţinut-o.

“Procesul formării acestor noi clase a oferit oamenilor senzaţia că ‘politica primează în faţa educaţiei’”, a declarat HKPTU într-o notă ce însoţea sondajul în 9 august 2011.

Sondajul a descoperit că 67% dintre profesori erau îngrijoraţi sau foarte îngrijoraţi că programa ar putea deveni o unealtă de spălare pe creier sau îndoctrinare.

Unele grupuri pro-China au pus ele însele problema în această lumină. Jiang Yudui de la Asociaţia Chineză din Hong Kong pentru Promovare a Educaţiei Civice a răspuns criticilor înaintea protestului: “Dacă creierul are o problemă atunci ar trebui spălat, la fel cum îţi speli hainele când îţi sunt murdare şi dacă rinichiul este bolnav atunci este spălat”.

Lam Şiu Pan, vice-secretar general al Federaţiei Studenţilor din Hong Kong, cea mai mare organizaţie studenţească din Hong Kong, a spus pentru Radio Free Asia că Departamentul de Educaţie a încercat să lanseze programa de “educaţie naţională” fără să întrebe profesorii şi publicul general, şi că studenţii din Hong Kong nu pot să stea pur si simplu şi doar să se uite.

“Această programă încalcă spiritul învăţării studenţilor să gândească critic şi să identifice binele de rău. Prin impunerea acestei programe de spălare pe creier, guvernul din Hong Kong va face ca generaţia viitoare să fie incapabilă să se ridice împotriva guvernului şi cetăţenii din Hong Kong vor trebui să plătească consecinţele.”

Şase mari organizaţii de susţinere a educaţiei, incluzând Dioceza Catolică din Hong Kong, Biserica Anglicană, Biserica Luterană Evanghelică şi Asociaţia Budistă din Hong Kong, au anunţat că nu vor susţine programa, conform unui raport Radio Free Asia din 19 iulie. Aceste organizaţii reprezintă un total de 150 de şcoli, adică 30% dintre toate şcolile primare din Hong Kong.

În august 2011, preşedintele Partidului Democrat din Hong Kong, Albert Ho, a declarat că educaţia naţională este o armă ideologică a Partidului Comunist Chinez (PCC). PCC îşi pierde autoritatea de a conduce, a declarat Ho, astfel că trebuie să creeze un nou sistem ideologic – patriotism şi naţionalism – pentru a introduce doctrina patriotică în gândirea cetăţenilor liberi ai Hong Kong-ului.

Uniunea Profesorilor va continua să ceară ministrului educaţiei Eddie Ng să poarte un dialog serios cu profesorii şi părinţii pe această temă. Ei au declarat că vor lua în considerare toate opţiunile, incluzând o grevă, pentru ca programa să fie retrasă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe