Internetul din China freamătă din cauza problemei originii corpurilor plastinate

Muzeul Antipa, expoziţia The Human Body. În imagine, cadavre exponat, expuse
Muzeul Antipa, expoziţia The Human Body. În imagine, cadavre exponat, expuse (Epoch Times România)

Internetul din China freamătă din cauza speculaţiilor despre sursa cadavrelor folosite pentru crearea corpurilor plastinate ce au fost expuse în turnee pe tot globul. Discuţia intensă de pe microbloguri, de pe portaluri majore din China şi, de asemenea, din presa locală din China continentală, a fost declanşată de către o serie de articole din ediţia de limbă chineză a cotidianului The Epoch Times.

Internauţii au fost nemulţumiţi cu privire la ceea ce înseamnă aceste dezvăluiri pentru China, însă, atât ei cât şi presa chineză au curăţat încărcătura politică explozivă conţinută în reportajele The Epoch Times.

Articolele legate de Gu Kailai, soţia lui Bo Xilai, fost membru al Biroului Politic căzut în dizgraţie, ce o legau pe Gu Kailai de aprovizionarea fabricilor înfiinţate în oraşul Dalian cu cadavre ce aparţineau practicanţilor Falun Gong, pentru efectuarea plastinării – înlocuirea fluidelor corporale cu polimeri, în scopul transformării cadavrului într-un obiect de expoziţie.

Conversaţia de pe Internetul din China a început aproximativ cu o săptămână după ce The Epoch Times a publicat pentru prima oară articole pe acest subiect, la data de 10 august (site-ul web al cotidianului The Epoch Times se află sub cenzură în China şi nicio ediţie tipărită nu poate fi distribuită în China continentală. Versiuni tipărite ale The Epoch Times în limba chineză şi engleză sunt publicate în Hong Kong), iar dimensiunea a devenit enormă.

O căutare pentru „Hagens” – pionierul din domeniul afacerii de plastinare - pe Sina-Weibo, serviciu asemănător Twitter-ului, din data de 16 august, la ora 10 a.m., ora New York-ului, a generat peste 218.000 de rezultate. O oră mai târziu, au apărut încă 17.000 de postări.

Internauţii au făcut puternice referiri la o prezentare postată pe un site web al uneia dintre companiile de plastinare, Premier Exhibitions, ca parte al acordului dintre companie şi Biroul Avocatului de Stat din New York, în mai 2008.

În postare scrie: „Această expoziţie înfăţişează rămăşiţele umane de cetăţeni sau locuitori chinezi, care au fost iniţial primite de către Biroul Chinez de Poliţie. ... În ce priveşte componentele corporale, organele, fetuşii şi embrionii pe care le puteţi viziona, Premier se bazează numai pe reprezentanţii partenerilor săi chinezi, şi nu poate verifica independent că acestea nu aparţin persoanelor executate în timpul detenţiei, în închisorile din China.”

Un internaut cu numele de utilizator „Fangarr” a făcut referire la această prezentare în întrebarea sa despre cât de multe cadavre şi cât de multe crime din ultimii 13 ani au contribuit la aceste expoziţii.

„Fangarr” a întrebat mai apoi ce înseamnă aceasta pentru China: „Ce fel de rol am jucat noi? Are cineva tăria să se gândească la asta?”

Un internaut cu numele „Brilliant Career” a spus că a trebuit ca femeile să fie ucise de dragul acestor expoziţii. „În China, femeile însărcinate nu primesc niciodată pedeapsa cu moartea. Mai mult, cum este posibil, în mod cu totul întâmplător, ca atât de multe femei însărcinate să fi murit în închisoare? Chiar şi structura fetusului este completă?!!! Aceasta este pur si simplu înspăimântător.”

Un alt internaut a scris: „Când vine vorba de vânzarea corpurilor propriului popor pentru bani, nici măcar fasciştii nu au mai făcut aşa ceva.”

Internauţii, în mare parte, au păstrat liniştea în privinţa originii corpurilor ce aparţine Falun Gong, cu excepţia folosirii cuvintelor de argou pentru Falun Gong. „Falun Gong” şi cuvintele legate de acesta se află sub strictă cenzură pe Internetul chinez.

Marile portaluri de ştiri, de unde majoritatea chinezilor primesc zi de zi ultimele ştiri, incluse aici fiind NetEase, Sina şi Sohu, au afişat povestea, descriind, în principal, scandalul recent şi punând întrebări despre sursa cadavrelor, alături de afişarea unor fotografii macabre ale corpurilor umane dezarticulate.

Body Worlds, una dintre companiile de plastinare de vârf, nu a publicat niciodată vreo prezentare asemenea celei de la Premier. Body Worlds spune pe site-ul său web că trupurile expuse sunt donate de către „oameni care au declarat din timpul vieţii că doresc ca trupurile să le fie disponibile după moarte pentru practica medicilor şi instruirea asistenţilor.”

Nici măcar fasciştii nu au făcut aşa ceva - un internaut chinez

Aceasta nu i-a oprit pe internauţi sau presa să-l interogheze pe fondatorul Body Worlds Günther Von Hagens despre originea corpurilor pe care le-a folosit pentru plastinare.

Într-un reportaj de investigare, lung de patru pagini, din data de 16 august, China Finance Online a întrebat: „De unde şi-a obţinut von Hagens cadavrele sale autentice? De ce a autorizat oraşul Dalian aceasta ca fiind o nouă întreprindere, de înaltă tehnologie? Ce teribil lanţ de profituri şi interese se află în spatele acestei expoziţii de cadavre?”

În interviuri, von Hagens a făcut distincţie între corpurile folosite de către firma sa de expoziţie şi cele utilizate pentru cercetare. În cazul celor din urmă, a recunoscut faptul că a folosit corpuri nerevendicate din China – de care, conform legii chineze, poliţia are libertatea de a dispune la discreţie.

The Epoch Times a scris că poliţia chineză poate cu uşurinţă declara corpurile prizonierilor, mai ales pe cele ale practicanţilor Falun Gong, ca fiind „nerevendicate”, pentru că, mai apoi, să le ofere fabricilor pentru a le umple de plastic prin injectare.

China Finance, după ce a ridicat întrebarea intereselor ascunse în spatele afacerii cu cadavre din Dalian, nu a menţionat ceea ce dezvăluise The Epoch Times: rolul pe care l-au avut Gu Kailai şi Bo Xilai.

Bo, în calitate de şef al Partidului Comunist în Dalian şi, apoi, guvernator al provinciei Liaoning, a extins semnificativ închisorile şi lagărele de muncă din oraşul Dalian şi din provincia Liaoning, umplându-le cu practicanţi Falun Gong care fuseseră în Beijing să protesteze împotriva persecuţiei conduse de către regim. Acesta a aprobat personal construcţia inovatoarei fabrici de plastinare a lui von Hagens din Dalian.

Gu, lucrând alături de britanicul Neil Heywood, un ajutor de încredere, a văzut posibilitatea obţinerii de profit de pe urma practicanţilor încarceraţi, conform unei surse familiarizate cu situaţia.

După ce a început persecutarea Falun Gong în iulie 1999, Gu a început să ofere practicanţi Falun Gong pentru recoltare forţată de organe, spre a ajuta la sporirea rapidă a expansiunii industriei chineze de transplanturi, după cum afirmă sursa, si a oferit cadavrele practicanţilor fabricilor de plastinare.

În calitate de companie de mass-media ce operează într-o industrie puternic cenzurată, care răspunde în faţa departamentului de propagandă al Partidului Comunist, China Finance nu s-a putut aventura în acest subiect.

Heng He, un comentator al situaţiei din China, afirma că poporul chinez înţelege mai mult decât poate spune presa.

„Majoritatea oamenilor crede că Bo Xilai şi Gu Kailai sunt capabili să facă astfel de lucruri în Dalian. Şi mulţi dintre ei realizează acum că aceasta se poate întâmpla numai în China, sub conducerea comunistă. Însă, niciun ziar nu poate tipări asta,” spune He.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe