Remanierea aparatului Partidului din Beijing înainte de al 18-lea Congres

Trupe paramilitare chineze în Piaţa Tiananmen, 17 mai 2012 în Beijing
Trupe paramilitare chineze în Piaţa Tiananmen, 17 mai 2012 în Beijing (Feng Li / Getty Images)

Deoarece se apropie cel de-al 18-lea Congres Naţional al Partidului Comunist Chinez, membrii Biroului Politic al Comitetului Permanent au revenit din staţiunea Beidaihe de pe litoral iar liderul suprem Hu Jintao a regrupat unii membri de partid, în special în capitala Beijing, înainte de retragerea sa de la conducerea Partidului.


Pe 17 august a luat sfîrşit întîlnirea pe care au avut-o cei nouă membri ai Biroului Politic, inclusiv Hu Jintao şi Wen Jiabao în staţiunea de vară de la Beidaihe, potrivit People’s Daily, care este purtătorul de cuvânt oficial al Partidului.


Duowei News, un canal mass-media chinez a raportat că Partidul a finalizat deja planurile sale pentru noua conducere şi va proceda în conformitate cu "procedurile stabilite".


Cu toate acestea, data efectivă a congresului nu a fost încă dezvăluită, în pofida faptului că mass-media condusă de stat a eliberat pe 13 august o listă de 2270 de reprezentanţii. Mulţi cred că această întârziere se datorează luptelor interne dintre oficialii partidului la nivel înalt, aşa cum este ilustrat de eliminarea lui Bo Xilai, fostul şef al Partidului din Chongqing.


Asigurarea controlului asupra Beijing - sediul autorităţii Partidului Comunist Chinez (PCC) - a fost întotdeauna o prioritate de top pentru lideri. Fiecare lider încearcă să-şi instaleze propriii lui oameni de încredere pentru a menţine controlul în Beijing, potrivit analiştilor.


Schimbări constante se desfăşoară de-a lungul acestor linii în conducerea de la Beijing. Pe 17 august, Beijingul a lansat o listă cu 101 numiri şi eliberări din funcţii, incluzând persoane din Biroul municipal de Securitate Publică, procuratură, biroul de supraveghere, precum şi lideri ai întreprinderilor de stat din oraş.


Numeroase schimbări de personal au avut loc în Biroul de Securitate Publică şi în Comisia de Inspecţie Disciplinară. Secretarul de partid Zhu Jimin al grupului Shougang şi secretarul de partid Mei Ninghua din cadrul comunităţii Beijing Daily - ambii fiind priviţi ca susţinători ai fracţiunii lui Liu Qi şi al fostului şef de securitate Zhou Yongkang - au fost respinşi şi respectiv retrogradaţi.


Liu Qi, secretarul PCC al Comitetului de la Beijing, a demisionat din funcţie în luna iulie şi a fost înlocuit de către Guo Jinlong, care este asociat cu facţiunea Liga Tineretului. Aceste numiri şi eliberări din funcţii arată că Hu Jintao a efectuat o altă curăţire în administraţie.


Mulţi cred că acum controlul asupra Beijing-ului a fost oficial transferat la facţiunea Liga Tineretului, de la inaugurarea lui Hu. El va renunţa la funcţia de şef al Partidului după congres, dar s-a relatat deseori că va deţine poziţia de comandant militar suprem o perioadă îndelungată.


Cele patru ziare de la nivel central al Partidului - People’s Daily, Armata Populară de Eliberare Daily, Guangming Daily şi Economic Daily - au publicat pe 1 august chestiuni speciale legate de cel de-al 18-a Congres, şi este semnificativ faptul că acest lucru s-a produs mai devreme decât data publicării pentru cel de-al 17-lea Congres al Partidului de acum cinci ani.


Congresul ar putea avea loc între 20 şi 25 septembrie, conform mass-mediei din Hong Kong, Ming Pao, ceea ce ar fi mai devreme decât congresul precedent, care a avut loc la mijlocul lunii octombrie.


Pregătirile sunt deja în curs. Poliţia din Beijing a stabilit un sediu de securitate pentru "menţinerea stabilităţii" în capitală în timpul congresului, a raportat mass-media continentală.


Şi există un nou program pentru rezolvarea rapidă a problemelor cu petiţionarii - acei chinezi care călătoresc în capitală cu plângeri, de obicei împotriva funcţionarilor locali - inclusiv prin oferirea de recompense mari şi trimiterea de spioni - care pretind a fi "cercetători" - pentru a colecta informaţii şi a se infiltra în rândurile lor, ca apoi sa organizeze răpirea lor, toate acestea cu scopul de a-i face să dispară de pe străzile din Beijing.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe