Un reporter din Hong Kong a fost bătut după procesul lui Gu Kailai

Gu Kailai (L), soţia unui lider comunist chinez proaspăt căzut în dizgraţie - Bo Xilai (D). După procesul ei, un reporter din Hong Kong a fost hărţuit pentru că a îndrăznit să filmeze arestări petrecute în afara sălii de judecată.
Gu Kailai (L), soţia unui lider comunist chinez proaspăt căzut în dizgraţie - Bo Xilai (D). După procesul ei, un reporter din Hong Kong a fost hărţuit pentru că a îndrăznit să filmeze arestări petrecute în afara sălii de judecată. (New Epoch Weekly Photo Archive)

A doua zi după procesul de profil înalt al lui Gu Kailai - soţia căzută în dizgraţie a oficialului Partidului Bo Xilai - un reporter din Hong Kong a fost bătut de poliţia în civil în timp ce încerca să raporteze cu privire la arestările din afara instanţei. Poliţia în uniformă a întors capul în altă parte.


Asaltul împotriva reporterului Lei Zhaohe de la Asia Televizion a avut loc la Tribunalul Popular Intermediar din Hefei, provincia Anhui, pe 10 august, aproximativ la ora 9:30, potrivit Mingpao, un ziar cu sediul în Hong Kong.


"Doi oameni au sărit pe mine, dar nu am căzut şi am continuat filmarea. Apoi un om ce purta un tricou în dungi a venit din spate şi şi-a pus mâinile în jurul meu. Nu am mai putut vedea când a început să mă lovească şi să mă zgârie pe stomac", a declarat Lei, potrivit unui raport cu privire la Asia Televizion, sau ATV.


ATV este una dintre cele două posturi de televiziune principale cu transmisie liberă din Hong Kong. Acesta transmite pe şase canale în ţară, inclusiv ATV standard, în cantoneză şi CCTV-1, un canal internaţional al China Central Television.


Lei a început să filmeze după ce a observat câteva persoane care erau abuzate de poliţie. Una dintre ele era o femeie care era tratată grosolan şi a fost împinsă la pământ, a susţinut articolul din Mingpao.


Potrivit postului NTD Televizion cu sediul în New York, indivizii erau locuitori din oraşul Hefei care s-au dus să protesteze împotriva a ceea ce ei au numit anterior un tratament nedrept al sistemului judiciar chinez.


Mai mulţi alţi reporteri care erau la faţa locului s-au grăbit într-acolo atunci când au văzut că Lei că este reţinut, dar poliţia a folosit umbrele în încercarea de a bloca contactul vizual. Lei încerca să se elibereze în timp ce poliţia încerca să îi confişte echipamentul.


Din conflictul respectiv, el a rămas cu o talie umflată, zgârieturi pe bust şi un deget însângerat, în conformitate cu Mingpao.


Asociaţia Reporterilor din Hong Kong a condamnat incidentul, declarând că oficiul de Securitate Publică din Hefei a încălcat în mod flagrant libertatea presei. Într-o declaraţie, asociaţia a solicitat directorul executiv Leung Chun-ying din Hong Kong să abordeze problema şi să asigure securitatea reporterilor din Hong Kong şi libertatea presei în China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe