"În fiecare zi trebuie să luptăm pentru a scăpa de această clasă politică de mafioţi!" - Rezistenţa în dialog cu Ramona Ursu
alte articole
În sfârşit PSD a ajuns să se sinucidă şi este pe calea sinuciderii, iar acest lucru poate fi considerat o victorie a Străzii, a opinat miercuri seara jurnalista şi scriitoarea Ramona Ursu, în cadrul unui amplu dialog cu reprezentanţii grupului #REZISTENŢA de pe Facebook - platformă civică născută în urma protestelor declanşate de adoptarea OUG 13.
Desfăşurat pe fundalul zbaterilor din PSD-ul care, iată, şi-a retras sprijinul pentru propriul Guvern, dialogul între reprezentanţii grupului şi autoarea cărţii "Noaptea, ca hoţii", a avut, bineînţeles, ca punct central, schimbarea Executivului (fără să se rezume însă la atât). În opinia Ramonei Ursu (şi ea cetăţean care a ieşit în stradă pentru abrogarea OUG 13), faptul că acum Dragnea îşi dă jos propriul Guvern poate fi considerat o victorie a Străzii.
"Este o victorie a Străzii (schimbarea Guvernului n.r.), pentru că, dacă Strada nu era în momentele cheie, şi mă refer aici la Ordonanţa 13, acela a fost momentul care a aprins flacăra străzii, dacă noi nu eram atunci în Piaţă, în stradă, Ordonanţa 13 nu ar fi fost abrogată de către guvernanţi. Şi lucrurile probabil că mai departe pentru ei ar fi decurs foarte bine, pentru că, de fapt, de ce a ajuns astăzi să retragă sprijinul pentru propriul lui Guvern?
Pentru că, din punctul meu de vedere, miza a rămas aceeaşi ca în iarnă, anume de a scăpa de dosare şi de răspundere penală anumite persoane, în principal Liviu Dragnea. Deci, dacă noi nu am fi ieşit atunci în stradă, ei ar fi guvernat bine mai departe, deoarece scopul lor era unul singur, să scape de dosare şi acesta a rămas pentru ei scopul principal în partid, lucru care între timp am văzut că s-a nuanţat.
Adică Sorin Grindeanu nu a mai vrut să mai facă chiar tot ce a cerut Liviu Dragnea, de a da o ordonanţă, pentru că Liviu Dragnea nu mai are timp să aştepte foarte mult în Parlament. El vrea acum o Ordonanţă, în Guvern, care să pună acel prag la abuzul în serviciu şi să scape de o grijă.
Deci este o victorie a Străzii pentru că noi am oprit din start un rău care a dus mai departe aşa cum vedem la răul PSD-ALDE", a reiterat Ramona Ursu, pentru Epoch Times, ulterior întrevederii cu Rezistenţa.
De aceeaşi părere cu jurnalista au fost şi membrii grupului, şi ei văzând ceea ce se întâmplă drept tot o victorie a celor ce au ieşit în stradă pentru a opri tentativele PSD de a legifera hoţia.
"Este o victorie a noastră faptul că acum ajung să se autodistrugă. Eu vreau să iau asta ca o victorie a noastră. Sigur, e o bătaie între nişte huligani (Dragnea şi Grindeanu). Nu are rost să ne ascundem după cuvinte, e o clasă politică, care pe mine personal, şi sunt sigur că şi pe ceilalţi membri ai grupului Rezistenţa, nu îi reprezintă, nu au nicio calitate care să îi califice pentru această meserie, care se face cu onoare, cu demnitate şi cu răspundere faţă de cei care te-au ales.
Cu excepţia unei mici părţi de parlamentari, eu nu mă simt reprezentat de nimeni de acolo. Şi ceea ce fac ei acum este o bătaie pe nişte funcţii, pe putere, pe influenţă, este evident că cineva din acel partid, nici nu mai are rost să îi spunem numele, este într-o dificultate evidentă, se apropie 20 iulie cu un termen, care noi sperăm să fie ultimul, într-un dosar, despre asta e vorba", a declarat, pentru Epoch Times, Călin Pop, din partea grupului Rezistenţa.
Desigur, discuţiile nu s-au rezumat la Grindeanu şi la plecarea lui, în cadrul dialogului accentul fiind pus, de asemenea, pe necesitatea implicării cetăţenilor căci, în opinia Ramonei Ursu (şi evident, a celor ce au ieşit în stradă şi continuă să iasă şi acum) "puterea societăţii este mult mai mare decât puterea politicienilor mafioţi."
Ramona Ursu a subliniat că pe de o parte, este bine ca protestele din Piaţa Victoriei să continue, căci e foarte important ca acolo să fie în permanenţă măcar un om, măcar un steag, imagine vie a nemulţumirii cetăţenilor faţă de cei ce au eşuat în a-i reprezenta.
Pe de altă parte, energia aceasta a trezirii, a nevoii de a trăi într-o ţară curată, trebuie să se materializeze pe mai multe planuri. Astfel, oamenii trebuie să înveţe să fie cetăţeni, să meargă cu responsabilitate la vot, iar votul să şi-l dea gândindu-se la viitorul ţării şi al copiilor lor, nu la interese mărunte şi meschine. De asemenea, oamenii trebuie să ştie că e necesar să pună permanent presiune pe autorităţi, prin petiţii, prin participare la şedinţele de consiliu etc., a explicat jurnalista, adăugând că deprimarea nu face deloc bine în plan social.
"Principalul lucru ar fi ca noi să nu ne oprim la acea “Revoluţie a luminii”, să nu rămânem în zona în care să credem că atunci s-a întâmplat cel mai bun lucru pe care noi îl puteam face, acela a fost doar un simbol. A fost doar un moment în care noi am schimbat nişte lucruri.
Dar mai departe, că să capitalizăm mai departe lucrurile, să facem ceva concret, este să ne implicăm în continuare în ceea ce noi credeam când am ieşit sute de mii în stradă şi anume că putem să facem un bine ţării, că trebuie să ne apărăm în fiecare secundă a ţării noastre statul de drept, că nu trebuie să acceptăm ca nişte personaje cu probleme penale sau cu probleme morale mari să ne conducă ţara, pentru că noi nu avem de ce să acceptăm aceste lucruri!
De ce să accepţi să fii condus de un infractor? Nu există niciun motiv pe lumea asta care să ne aducă în stadiul ăla în care spui “lasă că mai rău nu se poate, mai toţi sunt răi”, nu există aşa ceva. Deci în fiecare zi noi trebuie să luptăm pentru a scăpa de această clasă politică de mafioţi. Şi asta înseamnă implicare civică permanentă, să stai tot timpul cu ochii pe cum se cheltuie banul public, să participi efectiv la întâlnirile Parlamentului, să trimiţi scrisori", a explicat Ramona Ursu.
"Nu trebuie să aşteptăm (ca schimbarea să vină de la clasa politică). Şi chiar dacă vom avea la un moment dat o clasă politică bună, toţi cetăţenii sunt suverani şi aşa trebuie să rămână. Ei trebuie să controleze permanent şi să fie chiar într-o opoziţie cu orice conducere a statului ar fi. Pentru că doar aşa, când eşti în opoziţie, ai trezit spiritul critic foarte bine şi poţi să vezi realităţile", a adăugat jurnalista.
Şi fiindcă tot s-a vorbit de implicare, reprezentanţii Grupului Rezistenţa promit să meargă mai departe cu proiectele lor şi că, prin dialogurile cu politicienii, cu formatorii de opinie etc. să creeze noi punţi de legătură între societatea civilă şi oamenii care contează. De asemenea, reprezentanţii grupului au subliniat şi ei că este important ca lupta să continue pe toate planurile, atât în Piaţă cât şi prin alte forme de a te implica.
Noi, grupul Rezistenţa, nu ne considerăm Strada. Suntem o parte a străzii. S-au format multe grupuri şi se fac în continuare şi aici mă refer la cei care sunt încă în Piaţă, cum a spus şi Ramona, contează presiunea care se pune pe ei de acolo din stradă, şi noi îi apreciem şi pe ei. Suntem mai multe fronturi de luptă şi ăsta e un lucru minunat pentru că ele se completează şi cred că există într-adevăr un efect", a declarat Călin Pop.
Redăm câteva dintre ideile punctate de Ramona Ursu în dialogul cu Rezistenţa. În cadrul dezbaterii, transmise live de Rezistenţa TV, jurnalista a răspuns, de asemenea, întrebărilor puse live de cei ce au urmărit emisiunea.
În fiecare zi noi trebuie să luptăm pentru a scăpa de această clasă politică de mafioţi. Şi asta înseamnă implicare civică permanentă, să stai tot timpul cu ochii pe cum se cheltuie banul public, să participi efectiv la întâlnirile Parlamentului, să trimiţi scrisori.
Războiul contra Guvernului
"Ceea ce se întâmplă acum în PSD este strict o luptă pentru interesele domnului Dragnea, interesele penale pe care le are, dar nu numai domnul Dragnea, pentru că miza este doar una de natură juridică în jurul căruia gravitează mai multe persoane cu probleme penale în ţara noastră şi am văzut foarte bine ultima dată cum au defilat în Parlament, la modificarea legii privind graţierea, modificarea codurilor penale şi aşa mai departe.
Dar în special Liviu Dragnea este cel care cred că este în stare şi ne arată că este în stare să îşi demoleze chiar şi propriul Guvern, nu doar propria ţară, pentru a scăpa de o eventuală puşcărie care îl aşteaptă în urma celui de al doilea dosar pe care îl are şi care se află în stare de judecată în momentul ăsta.
Să nu uităm cine e Grindeanu
Nu, domnul Sorin Grindeanu nu poate fi niciodată admirat, pentru că, dacă scoatem acum Ordonanţa 13, vom vedea că pe ea este ca semnătură, printre alte semnături, printre care Carmen Dan şi a fostului ministru al Justiţiei Florin Iordache, este semnătura lui Grindeanu. Este cel care, de fapt, din iarnă, de la jumătatea lunii ianuarie de fapt, tot ne-a scos în stradă.
Să ne aducem aminte de momentele de dinainte de OUG 13 când preşedintele Iohannis s-a dus în şedinţa de Guvern, când se aflase de pe 13 ianuarie că ei urmează să dea o ordonanţă, noi ştiam atunci doar de ordonanţa privind legea graţierii şi amnistiei şi de modificare a codurilor, chiar azi am citit acea declaraţie în care după ce s-a terminat acea şedinţă de Guvern - în care preşedintele a vorbit şi despre povestea celor doi elefanţi - domnul Grindeanu a ieşit foarte impertinent din şedinţa de Guvern şi a spus “Constituţia ne permite să dăm o lege a graţierii? Ne permite. Deci nu facem nimic neconstituţional”.
A sfidat practic tot ceea ce ţara îi cerea să nu facă. Din aceste motive, domnul Grindeanu nu ar trebui şi nu poate fi iertat de istoria românilor.
Fără falşi idoli şi dezbinare
Haideţi să verificăm, să nu ne mai facem idoli din personaje politice sau chiar din societatea civilă, pentru că niciodată nu se ştie ce ne arată viitorul.
Şi atunci, cu un pic de prudenţă şi cu mai puţină încrâncenare, ar trebui să înţelegem ceea ce ni se întâmplă. Pentru că noi şi acum facem un fel de războaie, ne împărţim între iohannişti, sorositi, pesedişti, penelişti şi aşa mai departe, în timp ce, deasupra noastră, doar câţiva – că e vorba de câteva sute de persoane, fac propriile lor jocuri şi practic au pe mână toţi banii noştri. Iar noi câteva milioane tot stăm şi ne împărţim între noi şi ne insultăm: tu eşti aşa şi tu eşti aşa.
Aici nu este vorba despre faptul că unul votează PSD şi unul votează USR, n-ar trebui să fie vorba despre asta, cât ar trebui să conştientizăm că votul nostru trebuie să pentru noi. Eu nu votez un partid anume sau un om anume, eu votez pentru binele meu, al familiei mele, al copilului meu, al ţării mele.
Protestele din Victoriei
Sunt foarte de apreciat oamenii care reuşesc să ajungă acolo (în Piaţa Victoriei), poate fac cu schimbul, poate unii ajung chiar în fiecare zi, poate ar fi bine ca noi toţi să mai trecem pe acolo cât ne permite timpul, pentru că este un loc care intră deja în istorie ca cel mai lung protest al României, ca număr de zile, deja a depăşit Golaniada din 1990.
Şi încă un lucru, este foarte important ca în faţa acestui Guvern al României care ne-a plasat, într-adevăr, la nivel de ţară prin protestele pe care noi le-am făcut, într-o lumină extraordinar de bună, poporul român a ieşit foarte bine în evidenţă prin felul în care şi-a apărat statul de drept în ianuarie dar tocmai din acest motiv este bine ca în faţa Guvernului să rămână măcar un steag, măcar un om într-o zi, să menţionăm pe Facebook că acolo continuă protestele şi să ne gândim că de fiecare dată când vine o delegaţie, şi vin delegaţii importante în vizită la Guvernul României, vor vedea că acolo se întâmplă ceva şi pe Grindeanu, sau pe ce premier va mai avea PSD-ALDE, dacă vor mai avea vreodată premier, o să îl întrebe probabil “domne, de ce aveţi steagul acolo, ce se întâmplă?” şi măcar probabil o să le bată obrazul de ruşine.
Înregistrarea discuţiilor Ramonei Ursu cu Rezistenţa poate fi vizionată aici
Întâlnirea reprezentanţilor grupului Rezistenţa cu Ramona Ursu a avut loc în cadrul proiectului #Rezistenţa 360, un proiect al grupului civic #REZISTENŢA, al cărui scop este crearea unor punţi de dialog şi comunicare reală şi obiectivă între societatea civilă şi clasa politică, şi explicarea evenimentelor şi acţiunilor politice într-un limbaj simplificat pentru cetăţenii României. În cadrul acestui proiect, protestatarii au avut întâlniri cu senatorul PNL Florin Cîţu, cu Oana Gheorghiu de la Dăruieşte Viaţă, cu judecătorul Cristi Danileţ, cu filozoful Gabriel Liiceanu, cu (acum fostul) lider al USR Nicuşor Dan, cu parlamentarii USR Cristian Ghinea, Florina Presadă şi Cristian Seidler.