Deputaţii votează măriri de lefuri pentru bugetari

Angajaţii bibliotecilor şi muzeelor de importanţă naţională, cei din agricultură, din cabinetele medicale afiliate Casei Naţionale de Pensii etc. ar urma să beneficieze de majorări salariale în urma votului dat marţi de deputaţi.
Vot în Camera Deputaţilor
Vot în Camera Deputaţilor (cdep.ro)

Deputaţii au adoptat marţi, cu 246 voturi ''pentru'', 28 ''împotrivă'' şi o abţinere, OUG 99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare. În urma votului de astăzi, anumite categorii de bugetari vor beneficia de majorări salariale, relatează Agerpres. Camera Deputaţilor a fost for decizional pe acest act normativ.

Printre cei ale căror salarii vor creşte sunt muzeografii, categorie de bugetari care, reamintim, a ieşit recent în stradă, reclamând salarizarea sub orice critică. Astfel, potrivit unui amendament aprobat de deputaţi, începând cu data intrării în vigoare a legii cuantumul brut al salariilor de bază al angajaţilor din bibliotecile naţionale sau de importanţă naţională, din cadrul Bibliotecii Academiei Române şi din muzeele de importanţă naţională se majorează cu 30%.

Un alt amendament adoptat astăzi introduce majorarea cu 20% a cuantumului brut al salariilor de bază ale angajaţilor din instituţiile şi autorităţile subordonate Ministerului Agriculturii, cu excepţia APIA şi a Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, din cadrul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Siseşti" şi din instituţiile de cercetare-dezvoltare, din unităţile care funcţionează în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului.

Tot de majorări cu 20% va beneficia şi personalul medical din cabinetele aparţinând structurilor teritoriale de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă din subordinea Casei Naţionale de Pensii Publice şi cel din instituţiile publice de spectacole sau concerte aflate în subordinea Ministerului Culturii, precum şi direcţiile judeţene de cultură, respectiv a municipiului Bucureşti.

Deputaţii au mai votat şi în favoarea majorării cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază / soldele de funcţie ale următoarelor categorii de personal: din cadrul bibliotecilor centrale universitare, cadrele militare în activitate, precum şi soldaţii şi gradaţii voluntari, inclusiv personalul civil din MApN şi instituţiile aflate în subordinea sa, cu excepţia celor care au beneficiat de majorări potrivit Legii 250/2016, personalul din cadrul Secretariatului de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 - 1989.

Finalmente, au fost majorate indemnizaţiile de merit pentru academicieni şi oameni de cultură şi sporurile acordate pentru medicii din oncologie şi cei de la Spitalul de Arşi, mai arată sursa citată.