În Egipt opt marşuri pentru a cere demisia lui Morsi care declară:"Eu nu plec"

În această după-amiază, una dintre zilele cele mai intense ale Primăverii Arabe, sunt aşteptate sute de mii de oameni în stradă împotriva lui Morsi şi Frăţiei Musulmane.
Egipt: Manifestaţia din 30 iunie 2013. (GIANLUIGI GUERCIA / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
30.06.2013

În această după-amiază, una dintre zilele cele mai intense ale Primăverii Arabe, sunt aşteptate sute de mii de oameni în stradă împotriva lui Morsi şi Frăţiei Musulmane. Apelul organizatorilor mişcăii de protest Tamarrud (Rebelii) este acela de a evita violenţa. Au anunţat că au strâans 22 de milioane de semnături împotriva preşedintelui, preşedinte care azi a declarat pentru ziarul britanic Guardian:"Nu se pune în discuţie constituţionalitatea unui lider ales".

Opt marşuri de protest vor marca această zi drept una grea pentru preşedintele egiptean Mohamed Morsi. Astăzi, mişcarea de protest Tamarrud (Rebelii) a declarat o zi de acţiune, care în aşteptările lor ar trebui să fie la fel de impresionantă ca evenimentele revoluţiei care au dus la demisia lui Hosni Mubarak în 2011.

Cele 22 de milioane de semnături colectate pentru demisia lui Morsi sunt un număr enorm, un sfert din populaţia ţării. Tensiunile din piaţă au împins marele imam al Al-Azhar, Ahmed el Tayyeb, să facă la rândul său un apel "la toţi egiptenii să dea dovadă de reţinere şi să evite orice formă de violenţă astăzi". „Este necesar să prevaleze cele mai bune interese ale ţării pentru a evita actele care o pot pune în pericol."

În interviul acordat ziarului „ Guardian”, la rândul său, preşedintele se arată hotărât. "Eu nu plec", spune el. "Pot fi demonstraţii, dar nu se poate pune în discuţie constituţionalitatea unui preşedinte ales". Deci, Mohamed Morsi a respins cererea opoziţiei să demisioneze, într-un lung interviu cu ziarul britanic.
”Dacă am schimba pe cineva ales în funcţie de legitimitatea constituţională, va fi mereu cineva care se va opune noului preşedinte la o săptămână sau la o lună mai târziu, cerându-i să demisioneze", a declarat primul preşedintele Frăţiei Musulmane. "Pot fi manifestaţii şi oamenii îşi pot exprima opinia lor, dar punctul crucial este punerea în aplicare a Constituţiei. Acesta este punctul crucial", a insistat el.

Morsi acuză "rămăşiţe ale vechiului regim" de violenţa din ultimele zile, care au vizat sediul Frăţiei şi braţul său politic, afirmând câ acestea se aflâ în spatele violenţelor. "A trecut un an dificil, foarte dificil şi cred că în următorii ani va fi şi mai greu, dar sper să fac mereu cel mai bine pentru a satisface nevoile poporului egiptean", a concluzionat el.

Dar în piaţă sunt opt marşuri. Începând din această după-amiază devreme, au plecat din diferite cartiere din Cairo şi converg în Piaţa Tahrir, unde există deja mii de oameni. Alte mii s-au strâns în faţa palatul prezidenţial din Httahadeya, unde de două zile se desfăşoară un protest. In acelaşi timp, forţe islamice continuă să sosească în faţa moscheii din El Rabaa Adaweya, în sprijinul lui Morsi.

Vor manifesta sindicatele federaţiilor egiptene, Consiliul Judecătorilor, Uniunea tinerilor din Maspero şi sindicatul actorilor. În sprijinul protestelor, diferite comunităţi egiptene organizează proteste în mai multe capitale din lume.

Ieri seară, unul dintre liderii Frontului Naţional de Salvare, care reuneşte opoziţia egipteană, fostul candidat la preşedinţie, Hamdine Sabbahi, a lansat un videoclip în care a declarat că astăzi va fi o zi a victoriei revoluţiei din 25 ianuarie şi că "nici un tiran, nici un partid politic nu-l opresc". Sabbahi a condamnat, de asemenea, atacurile împotriva sediul Frăţiei Musulmane. "Pacifismul - a concluzionat Sabbahi - este arma noastră şi cei care recurg la violenţă sunt duşmani ai poporului", a spus el.

În revoltele din această săptămână, opt persoane au fost ucise, inclusiv un tânăr student american care se afla în Alexandria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor