În Egipt, este timpul pentru Tamarrud. După Piaţa Tahrir o nouă revoluţie?

Egipt: "Morsi fii atent, vin rebelii" este sloganul deja scris pe zidurile din Cairo. (GIANLUIGI GUERCIA / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
27.06.2013

Evenimentul de care istoria isi va aminti nu va mai fi "Piaţa Tahrir", ci "Tamarrud", care în arabă înseamnă rebel. "Morsi fii atent, vin rebelii" este sloganul deja scris pe zidurile din Cairo.

Poate o revoluţie să înceapă într-un apartament de cincizeci de metri pătraţi? Mahmoud Badr, în vârstă de 28 de ani, jurnalist de avangardă, deja un veteran al Pieţei Tahrir şi lider al noii tentative, spune că este un rezultat scontat şi citează cuvintele poetului palestinian Mahmoud Darwish: Speranţa vine si pleacă, dar noi nu vom abandona niciodată".

Duminică, cateva milioane de cetăţeni se vor prezenta în faţa palatului prezidenţial, la Heliopolis. Vor bate la porţile puterii lui Mohamed Morsi şi ale Fraternitatii Islamice şi vor lăsa mii de cutii pline de petiţii.

Un rezumat al motivelor dezacordului, este scris în petiţia imprimată: "Comunic că eu, subsemnatul, nu am incredere în Dr. Mohamed Morsi şi solicit alegeri anticipate", urmat de nume, localitate, ID şi semnătură. "Până la 30 iunie dorim să ajungem la 15 milioane de petiţii, cu un milion mai mult decât voturile pe care le-a obţinut Morsi anul trecut", a declarat Mahmoud Badr.

Dar problema nu este aceea de a găsi 15 milioane de egipteni dezamăgiţi de mediocra şi autoritara preşedinţie a lui Morsi. Problema este ce se va face de la 1 iulie. Nu pentru Mahmoud, desigur, care spune: "Demisia lui Morsi, crearea unui comitet de unitate naţională care va avea grijă de securitate, economie, controlul frontierelor, constituţie, reguli ;apoi, noi alegeri prezidenţiale şi parlamentare. Nu mai târziu de şase luni".

Problema este că au încercat deja militarii, fără prea mult succes. Anterior, Hamdeen Sabahi, nasserist oficial al Frontului Salvării care ţine cu greu opoziţia unită şi care a ieşit al treilea la alegerile prezidenţiale de anul trecut, a declarat: "Dacă în Cairo ies în stradă trei milioane de persoane este bine, altfel va fi dificil sa mai facem ceva". Un pragmatism care pare o lipsă de responsabilitate, în cazul în care iniţiativa lui Tamarrud nu reuşeşte.

Cu toate acestea, rebelii sunt încântaţi, deoarece sunt aproape toţi tineri. Cu Mahmoud Badr puteţi discuta doar pe balcon, în afara celor 50 de metri pătraţi ai apartamentului care este plin de cutii şi de petiţiile pe care voluntarii le primesc din toată ţara. Petiţii catalogate pe provincii, aranjate în cutii de carton sunt apoi luate şi ascunse în locuri secrete. "Frăţia Musulmană ar putea încerca să le distrugă", spune Mahmoud.

Într-un discurs difuzat aseară în direct la televizor şi raportat de ziarul Al Ahram, Morsi a declarat că va crea un comitet ce va include reprezentanţi ai centrului islamic Al Azhar, Biserica Coptă, partidele politice şi organizaţiile societăţii civile. Potrivit preşedintelui, acest organism ar trebui să stabilească condiţiile pentru un "dialog naţional", necesar într-o ţară din ce în ce mai divizată politic. Vor fi create unităţi de poliţie responsabile de combaterea "vandalismului" şi "terorismului", continuă Morsi, în timp ce pe străzi au început deja conflictele dintre susţinătorii săi şi adversarii guvernului.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, bilaţul violenţelor înregistrate în oraşul Mansoura este de cel puţin o persoană decedată şi 225 răniţi. Acesta constituie un semnal de alarmă în vederea demonstraţiei care a fost organizată pentru duminică de Tamarrud.

--

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor