In desertul Sahara din Egipt au fost descoperite urmele unui lac antic gigantic

Existenta unui astfel de lac il demonstreaza imaginile obtinute prin satelit, care au fost studiate de catre un grup de cercetatori americani. Ulterior, sapaturile au permis sa explice prezenta in desert a ramasitelor unor vietuitoare habitatul carora a constituit, cu certitudine, mediul acvatic.
Epoch Times România
07.12.2010

Conform infomatiilor de pe: www.computerra.ru, in desertul Sahara din Egipt au fost descoperite urmele unui lac antic gigantic. Existenta unui astfel de lac este demonstrata de imaginile obtinute prin satelit, care au fost studiate de catre un grup de cercetatori americani. Ulterior, sapaturile au permis explicarea prezentei in desert a ramasitelor habitatului unor vietuitoare care a constituit, cu certitudine, mediul acvatic.

Imaginile au fost obtinute in anii '80-'90, insa atunci nu au putut fi examinate minutios din cauza claritatii insuficiente. Acum, un grup de experti de la Centrul explorarilor planetare si ale Pamantului de pe langa Institutului Smithsonian, condus de Ted Maxwell, au identificat in aceste imagini dovada existentei unui lac antic, ceea ce a si fost inclus intr-un studiu publicat in revista Geology.

Pe langa aceste fotografii, despre existenta unui lac stravechi ne vorbesc si fosilele unor pesti, precum si caracteristicile reliefului local, specifice unui rezervor de apa secat.

Lacul a aparut cu aproximativ 250.000 ani in urma, in regiunea Tushka, situata la vest de Valea Nilului. Acesta era alimentat de un afluent al Nilului; conform altei versiuni, apa venea din muntii adiacenti si alte surse subterane. Treptat, volumul aprovizionarii cu apa s-a diminuat si cu circa 80 de mii de ani in urma lacul a secat definitiv. In cele mai bune „timpuri” ale sale, lungimea lacului era de 350 km, iar suprafata atingea 68.000 de km patrati, ceea ce este de circa doua ori mai mare decit dimensiunea lacului Baikal din Rusia.

Acelasi mecanism de creare si disparitie a lacurilor a fost observat in miniatura, relateaza geologul Mohammed Abdelsalam de la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din Missouri. Revarsarile Nilului din anul 1998 au creat cateva rezervoare acvatice mici la periferia Saharei, insa dupa cinci ani alimentarea cu apa a incetat si acum ele sunt practic secate.

Alte mari lacuri stravechi au existat anterior in tarile vecine cu Egiptul: Libia, Sudan si Ciad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor