În ciuda derapajelor, ne-am reangajat să îndeplinim angajamentele faţă de FMI
alte articole
"Stimată Doamnă Lagarde: Autorităţile din România îşi reafirmă angajamentul faţă de programul economic susţinut de Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană (UE) şi de Banca Mondială (BM). Din păcate, în ultima parte a anului 2012 au existat derapaje în implementarea programului. "
Astfel începe scrisoarea de intenţie a autorităţilor române către FMI, publicată sâmbătă în Monitorul Oficial.
Scrisoarea al cărei conţinut a fost pe larg comentat în presă cu mult înainte să fie făcută publică de care Guvern a însoţit Memorandumul de Politici Economice şi Financiare ale României. În cadrul ei, executivul expune stadiul îndeplinirii obiectivelor asumate de România în negocierile cu FMI, actuala conjunctură economică şi socială şi angajamentul României de a continua implementarea "cu fermitate a politicilor şi menţinerea rezervelor fiscale, monetare şi a celor din sectorul financiar (...)"
Pe 14 iunie, presa comenta faptul că România nu şi-a îndeplinit obiectivele asumate faţă de FMI. Guvernanţii au negat la momentul respectiv. Realitatea a fost însă cea expusă în scrisoarea pe care o publicăm mai jos.
Obiectivele în ceea ce priveşte arieratele nu au fost îndeplinite în totalitate. Nici măcar pe jumătate, de fapt: "Am îndeplinit două din cele cinci criterii de performanţă cantitative şi două din cele cinci ţinte indicative stabilite pentru finele lunii decembrie 2012. Au fost ratate criteriul de performanţă privind Activele Externe Nete (AEN) ale Băncii Naţionale a României, cel privind soldul Bugetului General Consolidat şi cel privind arieratele Bugetului de Stat."
Criteriile structurale de referinţă au fost şi ele îndeplinite doar parţial. Paşii pentru privatizarea Oltchim nu a fost realizaţi în termenele şi la termenul stabilit. "Nu am îndeplinit criteriul structural privind semnarea unui contract cu un consultant de tranzacţie pentru privatizarea majoritară a complexului Oltenia."
Pe scurt, nu sună foarte bine. Nu a sunat foarte bine, de fapt. Dar nu mai contează, este la timpul trecut.
La timpul prezent este faptul că Fondul Monetar Internaţional a aprobat ultimele două evaluări ale acordului cu România şi scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile de la Bucureşti, astfel că acordul început în 2011 a fost "finalizat cu succes."
"România a încheiat cu succes al doilea acord stand-by cu Fondul. Economia s-a stabilizat. Inflaţia de bază rămâne redusă, iar balanţa fiscală şi cea a contului curent sunt sustenabile. Totuşi, creşterea este slabă şi există riscuri de înrăutăţire a situaţiei. Reformele structurale sunt critice pentru realizarea potenţialului de creştere al României şi pentru crearea de locuri de muncă, în timp ce continuarea disciplinei fiscale este esenţială pentru ancorarea stabilităţii macroeconomice", declara, prim adjunctul directorului executiv al FMI, Nemat Shafik.
În cele ce urmează, publicăm deja cunoscută şi comentată scrisoare a executivului român către FMI.
Bucureşti, 10 iunie 2013
Doamnei Christine Lagarde
Director General
Fondul Monetar Internaţional
Washington, DC, 20431
S.U.A.
Stimată Doamnă Lagarde:
Autorităţile din România îşi reafirmă angajamentul faţă de programul economic susţinut de Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană (UE) şi de Banca Mondială (BM). Din păcate, în ultima parte a anului 2012 au existat derapaje în implementarea programului. Consolidarea bugetară a continuat, dar mai multe criterii de performanţă stabilite pentru cea de-a şaptea şi cea de-a opta evaluare a programului au fost ratate şi programul reformelor structurale a înregistrat întârzieri. Suntem determinaţi să întreprindem măsurile corective descrise în Memorandumul de Politici Economice şi Financiare (MPEF) ataşat, în mod deosebit prin accelerarea reformelor structurale planificate. Anticipăm o revenire a creşterii în anul 2013, după încetinirea din anul 2012. Economia noastră continuă să rămână vulnerabilă la evoluţiile externe, ceea ce impune continuarea implementării cu fermitate a politicilor şi menţinerea rezervelor fiscale, monetare şi a celor din sectorul financiar pentru a ne asigura protecţia faţă de riscuri.
Rezultatele noastre în ceea ce priveşte ţintele cantitative şi agenda reformelor structurale pentru evaluările şapte şi opt au fost mixte (MPEF Tabelele 1 şi 2).
- Criterii de performanţă cantitative şi ţinte indicative. Am îndeplinit două din cele cinci criterii de performanţă cantitative şi două din cele cinci ţinte indicative stabilite pentru finele lunii decembrie 2012. Au fost ratate criteriul de performanţă privind Activele Externe Nete (AEN) ale Băncii Naţionale a României, cel privind soldul Bugetului General Consolidat şi cel privind arieratele Bugetului de Stat. Ţintele indicative stabilite pentru cheltuielile primare ale Bugetului General Consolidat, arieratele autorităţilor locale şi arieratele întreprinderilor de stat (ÎS) au fost de asemenea ratate. Se întreprind măsuri corective de îndeplinire a obiectivelor programului, aceste măsuri fiind descrise în MPEF ataşat. Inflaţia a depăşit intervalul interior al mecanismului de consultare pe inflaţie şi, conform prevederilor programului, au avut loc discuţii cu experţii FMI.
- Criterii structurale de referinţă. Am îndeplinit criteriul structural de referinţă referitor la publicarea situaţiilor financiare ale spitalelor publice. Criteriul structural referitor la identificarea proiectelor prioritare la nivelul autorităţilor locale şi publicarea unei liste cu proiectele de prioritate redusă ce vor fi întrerupte se preconizează a fi implementat cu întârziere la începutul lunii iunie 2013, iar criteriul structural referitor la finalizarea unei definiţii detaliate a arhitecturii structurale a sistemului de raportare contabilă şi de Trezorerie se anticipează că va fi implementat cu întârziere în luna iunie 2013. Nu am îndeplinit criteriul structural privind semnarea unui contract cu un consultant de tranzacţie pentru privatizarea majoritară a complexului Oltenia. Am semnat ulterior, în luna mai 2013, un contract cu un consultant de tranzacţie pentru oferta publică iniţială de 15% din capitalul social al complexului Oltenia.
În cadrul documentului MPEF ataşat, evidenţiem planurile de a continua să înaintăm pe calea îndeplinirii obiectivelor prevăzute în programul nostru macroeconomic. Pentru a avea timpul necesar implementării măsurilor corective propuse, am solicitat o prelungire a programului cu trei luni, până la finele lunii iunie 2013. Având în vedere performanţa realizată de noi în cadrul programului susţinut de FMI, UE şi Banca Mondială, dar şi măsurile corective adoptate, Guvernul României şi Banca Naţională a României (BNR) solicită derogări pentru criteriile de performanţă neîndeplinite şi finalizarea evaluărilor şapte şi opt. Intenţia noastră este de a continua să tratăm acest acord ca pe un acord de tip preventiv. În Memorandumul Tehnic de Înţelegere (MTÎ) se explică modul de măsurare a ţintelor programului.
Considerăm că politicile prevăzute în scrisorile din 10 martie 2011, 9 iunie 2011, 14 septembrie 2011, 2 decembrie 2011, 28 februarie 2012, 8 iunie 2012, 12 septembrie 2012 şi în această Scrisoare sunt adecvate pentru realizarea obiectivelor programului nostru economic. Suntem pregătiţi să luăm măsurile suplimentare ce se impun pentru a asigura realizarea acestor obiective. Ne vom consulta cu FMI şi Comisia Europeană (CE) înainte de a modifică măsurile incluse în această Scrisoare şi MPEF ataşat sau de a adopta noi măsuri care s-ar abate de la scopurile programului şi vom pune la dispoziţia FMI şi a Comisiei Europene (CE) informaţiile necesare în vederea monitorizării programului.Acordăm permisiunea noastră FMI şi CE pentru publicarea Scrisorii de Intenţie şi a anexelor la aceasta, precum şi a rapoartelor echipei aferente. Scrisoarea este transmisă în copie domnului Olli Rehn, Comisar European pentru Afaceri Economice şi Monetare şi Euro.