În 2014 Moldova va importa energie electrică mai ieftină din România

(photos.com)

Din primăvara anului 2014 Moldova va avea posibilitatea să importe energie electrică mai ieftină din România. "Infotag" citează declaraţia făcută marţi după şedinţa guvernului, de către vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. Acesta a nunţat autorităţile că poartă negocieri pentru încheierea contractelor de import a energiei electrice din România, care se presupune că ar putea fi puţin mai ieftină decât cea pe care Moldova o cumpără în prezent din Ucraina şi de la Centrala de la Cuciurgan.

Ministrul a anunţat că Moldovei îi expiră contractul privind importul energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan şi de la compania DTEK "Eastenergo" din Ucraina.

"Cred că din primăvara anului viitor vom putea importa energie electrică din România care este mai ieftină cu 15-20%", a spus ministrul.

Potrivit lui, Moldova va putea importa energie electrică din România cu condiţia ca pe linia electrică de 400 kV Vulcăneşti-Isaccea să fie instalat un convertor care va activa după principiul back to back.

Exploatarea acestei linii de înaltă tensiune, precum şi construcţia gazoductului Ungheni-Iaşi reprezintă priorităţi atât pentru Guvernul de la Chişinău, cât şi pentru cel de la Bucureşti, fapt care va permite Moldovei să obţină o sursă de energie sigură din Europa. Realizarea acestor priorităţi ar putea fi finanţată de UE.

Moldova asigură necesarul de energie electrică din sursele proprii doar la nivel de 27%, restul energiei fiind importată din Ucraina şi Centrala de la Cuciurgan, care se află în proprietatea "Inter RAO UES", însă juridic se subordonează autorităţilor din Transnistria. Până în acest an, Centrala de la Cuciurgan livra energie electrică României, însă cererea insuficientă şi preţurile mici la energia electrică de pe piaţa românească, au determinat-o să renunţe la aceasta.

Potrivit datelor Inter RAO UES, exportul în România a constituit în jur de 400 mil. kW-oră pe an, ce reprezintă mai puţin de 10% din volumul vânzărilor Centralei. Mai mult, preţul pentru energia electrică livrată României era cu 10% mai mic decât cel livrat Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe