În 2012 piaţa românească de procesare a cărnii ar putea înregistra o scădere de 10-15%

Epoch Times România
19.03.2012

S-ar putea ca piaţa românească de procesare a cărnii să înregistreze o scădere de 10-15% în 2012, având în vedere evoluţia din primele două luni, însă creşterea exporturilor şi majorarea salariilor bugetarilor ar putea compensa acest declin până la finalul anului, a declarat luni preşedintele ARC, Radu Timiş.

"În 2011, vânzările de mezeluri au scăzut cu 10-15%, însă exporturile au compensat oarecum din această scădere. În primele două luni ale acestui an, vânzările companiilor de procesare a cărnii au scăzut cu 20-50%, în funcţie de companie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut", a menţionat preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Radu Timiş.

Acesta a explicat că vânzările au scăzut din cauza crizei şi a fiscalităţii ridicate, dar şi a informaţiilor eronate apărute în piaţă cu privire la calitatea produselor autohtone.

Preşedintele ARC a mai spus că, tot în primele două luni, exporturile au crescut cu 15-20%.

"Dacă salariile vor creşte cu 15%, în mod sigur o parte din ele se vor duce spre consum. Cred că firmele care vor reuşi să-şi mărească exporturile nu vor suferi atât de mult ca firmele care rămân doar pe piaţa tradiţională. Încercăm să deschidem exporturile către Rusia şi China. În China vom avea în toamnă târgul de carne de la Beijing, iar ARC va reprezenta România. Este foarte greu să penetrezi o piaţă pe care nu ai fost niciodată", a mai spus preşedintele ARC.

Acesta a menţionat că scăderea vânzărilor în industria cărnii a condus şi la o diminuare a capacităţilor de producţie, precum şi la disponibilizarea a circa 10% din angajaţi.

Asociaţia Română a Cărnii este organizaţia profesională care reprezintă interesele industriei de prelucrare a cărnii. ARC s-a format în 1999, prin unirea dintre ROCARNE (1993) şi ASIC (1995), având ca membri 50 societăţi comerciale care realizează peste 60% din producţia naţională de mezeluri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor